Papa Francisc a transmis un mesaj lui Joe Biden cu ocazia învestirii sale în funcţie de preşedinte al Statelor Unite, de miercuri, 20 ianuarie a.c. Pontiful îi transmite celui de-al 46-lea preşedinte urări cordiale, asigurându-l de rugăciunile sale pentru ca Dumnezeu Atotputernicul să-i acorde înţelepciune şi putere în exercitarea acestei înalte funcţii.
Sfântul Părinte a formulat auspiciul ca sub conducerea lui Joe Biden poporul american să continue să dobândească forţă din înaltele valori politice, etice şi religioase care au inspirat naţiunea de la înfiinţarea sa.
«Într-un moment în care crizele grave cu care se confruntă familia noastră umană solicită răspunsuri perspicace şi unite, mă rog ca deciziile dumneavoastră să fie ghidate de preocuparea pentru construirea unei societăţi marcată de o autentică dreptate şi libertate, împreună cu respectarea infailibilă a drepturilor şi demnităţii fiecărei persoane, în special ale celor săraci, vulnerabili şi fără de voce» – se spune în mesajul adresat de papa Francisc cu ocazia inaugurării noului preşedinte, democratul Joe Biden.
«De asemenea» – continuă pontiful – «îl rog pe Dumnezeu, izvorul oricărei înţelepciuni şi adevăr, să vă călăuzească eforturile de încurajare a înţelegerii, reconcilierii şi păcii în Statele Unite şi între naţiunile lumii, pentru a promova binele comun universal.»
La finalul mesajului, Sfântul Părinte a invocat abundente binecuvântări asupra preşedintelui Biden, a familiei sale şi asupra iubitului popor american.
Statele Unite sunt încă zguduite de ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie, când a avut loc asaltul asupra Capitolului, soldat cu moartea a cinci persoane. Un eveniment fără precedent care a exprimat în mod dramatic diviziunile prezente în societatea americană, diviziuni care depăşesc dimensiunea politică.
Această polarizare s-a adâncit în ultimii ani şi, potrivit multor observatori, nu este destinată să dispară în scurt timp. Nu întâmplător, tema aleasă de noul preşedinte Joe Biden pentru ceremonia de depunere a jurământului este "America United" (America Unită). Nevoia unităţii naţionale este simţită pe scară largă de către americani, o nevoie alimentată şi de conştientizarea faptului că, numai dacă sunt uniţi, vor putea face faţă pandemiei şi crizei economice grave cauzată de aceasta.
Papa Francisc a evidenţiat întotdeauna valoarea unităţii americanilor, exprimată şi prin locuţiunea latină "E pluribus unum" (Din mulţi unul) prezentă în stema Statelor Unite ale Americii.
În 2015, pe 24 septembrie, în cadrul călătoriei apostolice în Statele Unite ale Americii, papa Francisc a fost primul pontif care s-a adresat membrilor Congresului Statelor Unite ale Americii, reunit în sesiune comună. În discursul său, papa Francisc a evidenţiat caracteristicile care fac ca democraţia americană să fie oarecum unică, amintind figuri de referinţă precum Lincoln, Dorothy Day, Merton şi Martin Luther King
După asediul la sediul Congresului Statelor Unite, din 6 ianuarie 2021, papa Francisc a adresat, la rugăciunea "Angelus" din 10 ianuarie, "un salut plin de afecţiune" poporului din Statele Unite ale Americii, spunând că se roagă pentru cei care şi-au pierdut viaţa. "Violenţa este întotdeauna autodistrugătoare", a subliniat pontiful, amintind că "prin violenţă nu se câştigă nimic şi se pierde mult". Cu aceiaşi ocazie, Sfântul Părinte a îndemnat autorităţile Statului şi întreaga populaţie să păstreze un înalt simţ al responsabilităţii naţionale şi să tuteleze valorile democratice înrădăcinate în societatea americană".