La începutul Sfintei Liturghii celebrată miercuri din săptămâna a 4-a a Paştelui, papa Francisc şi-a îndreptat gândul către lucrătorii din mass-media, spunând: «Să ne rugăm astăzi pentru bărbaţii şi femeile care lucrează în mass-media. În acest timp de pandemie, riscă mult şi au un mare volum de muncă. Domnul să-i ajute în activitatea lor, astfel încât să comunice întotdeauna adevărul.»
În omilie, papa Francisc a comentat Evanghelia din liturgia zilei, după sfântul Ioan, capitolul 12, care are în centru cuvintele lui Isus "Eu, lumina, am venit în lume pentru ca oricine crede în mine să nu rămână în întuneric. Dacă cineva aude cuvintele mele, şi nu le păzeşte, eu nu-l judec, pentru că nu am venit să judec lumea, ci să mântuiesc lumea. Cine mă respinge şi nu primeşte cuvintele mele îşi are judecătorul: cuvântul pe care l-am spus, acela îl va judeca în ziua de pe urmă."
Misiunea lui Isus – a explicat pontiful – este să lumineze: el este lumina lumii. Misiunea apostolilor este, de asemenea, aducerea luminii lui Isus, deoarece lumea se află în întuneric. Isus a venit la ai săi şi ai săi nu l-au primit (cf Lc 9,14). Drama cu privire la lumina lui Isus este respingerea acesteia, iubirea mai curând a întunericului decât a luminii, pentru că lumina poate fi incomodă, întrucât arată lucrurile aşa cum sunt. Păcatul reprezintă respingerea luminii, incapacitatea de a tolera lumina, aşa cum se întâmplă când ochii se îmbolnăvesc.
În omilie, Sfântul Părinte s-a oprit şi asupra convertirii, care înseamnă trecerea de la întuneric la lumină, capacitatea de a accepta lumina lui Isus cu ochii credinţei care trebuie vindecaţi de cele ce îi orbesc: vicii, spiritul lumesc, mândria.
Explicând că nu este uşor să trăim în lumină, deoarece ne face să vedem aspectele rele pe care nu am vrea să le vedem – adică păcatele – pontiful a amintit cuvintele lui Isus "nu am venit să judec lumea, ci să mântuiesc lumea", îndemnându-ne să ne lăsăm luminaţi de Isus în bezna existenţei noastre.
Domnul – a spus – ne mântuieşte, însă ne cere să fim conştienţi de întunericul nostru. Domnul este bun, este blând şi nu trebuie să ne temem de lumina lui Isus.
La finalul celebrării euharistice, papa Francisc ne-a îndemnat să ne Împărtăşim spiritual în acest timp în care nu este posibilă primirea Împărtăşaniei sacramentale, rostind rugăciunea: Isuse al meu, cred că eşti cu adevărat prezent în Preasfântul Sacrament al altarului. Te iubesc mai presus decât orice şi doresc prezenţa ta în sufletul meu. Întrucât nu este posibil să te primesc în Preasfântul Sacrament, vino măcar spiritual în inima mea. Ca şi cum ai fi deja prezent, te îmbrăţişez şi mă unesc cu totul ţie. Nu îngădui să mă despart vreodată de tine.
După adoraţia şi binecuvântarea euharistică, înainte de a ieşi din capela Casei Sfânta Marta, papa Francisc a intonat antifonul marian "Regina Coeli", specific timpului pascal.