Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Spiritul Sfânt nu este un oaspete de o zi, ci un însoțitor de viață: papa Francisc, la ”Regina Coeli”

 
Spiritul Sfânt nu este un oaspete de o zi, ci un însoțitor de viață: papa Francisc, la ”Regina Coeli”
  • 15 Mai 2023
  • 785

”Spiritul Sfânt nu este un oaspete în trecere, ci un însoțitor de viață care dorește să locuiască în spiritul nostru”: a spus papa Francisc în alocuțiunea rugăciunii ”Regina Coeli”, recitată duminică, 14 mai 2023, de la fereastra Palatului Apostolic. În pofida vremii nesigure din cursul dimineții, cu nori plumburii și rafale de vânt, au luat parte la tradiționala întâlnire duminicală cu Succesorul lui Petru peste douăzeci de mii de romani și pelerini, a căror statornicie a fost răsplătită de câteva apariții ale soarelui. 

Evanghelia pe care Biserica o proclamă în cea de-a șasea duminică a timpului pascal – după ritul roman sau latin – aduce în prim plan cuvintele pe care Isus le spune despre Spiritul Sfânt, pe care îl numește ”Mângâietorul” (cf. In 14,15-17). În limba greacă, termenul ”parakletos” înseamnă în același timp mângâietor și avocat. Spiritul Sfânt, a remarcat papa, nu ne lasă singuri, dar, ca un avocat, este aproape de noi ca unul care acordă asistență unui imputat și ne sugerează cum să ne apărăm în fața celui care ne acuză. De aici, cele două aspecte importante despre lucrarea Spiritului Sfânt: apropierea sa față de noi și ajutorul său în fața acuzatorului.

Vorbind despre apropiere, Isus spune discipolilor că Spiritul Sfânt ”rămâne cu voi și este în voi” (v. 17). 
Papa Francisc: ”Spiritul Sfânt vrea să stea cu noi: nu este un oaspete în trecere care vine să ne facă o vizită de curtoazie. Este un însoțitor de viață, o prezență stabilă, El este Spiritul [Sfânt] și dorește să locuiască în spiritul nostru. Este răbdător și rămâne cu noi chiar și atunci când cădem. Rămâne pentru că ne iubește cu adevărat: nu se preface că ține la noi pentru ca apoi să ne lase singuri în mijlocul greutăților”.

Mai mult, a reluat papa, dacă ne aflăm la încercare, Spiritul Sfânt ne mângâie, aducându-ne iertarea și tăria lui Dumnezeu, ”iar când ne pune în fața greșelilor noastre și ne îndreaptă, o face cu politețe: în vocea sa care vorbește inimii se află întotdeauna tonul blândeții și căldura iubirii. Desigur, Spiritul Mângâietor este exigent, pentru că este un prieten adevărat, credincios, care nu ascunde nimic, care ne sugerează ce să schimbăm și cum să creștem. Dar atunci când ne corectează, El nu ne înjosește niciodată și nu inspiră neîncredere; dimpotrivă, ne transmite certitudinea că împreună cu Dumnezeu vom reuși, întotdeauna. Aceasta este apropierea sa”.

Pe de altă parte, Spiritul Sfânt, ca avocat al nostru, ne apără în fața celui care ne acuză: chiar față de noi înșine, atunci când nu ne iubim și nu ne iertăm, ajungând uneori să ne spunem că suntem faliți și buni de nimic; față de lume, care îi dă deoparte pe cei care nu corespund schemelor și modelelor sale; în fața diavolului, care este prin excelență acuzatorul și divizorul (cf. Ap 12,10) și face tot posibilul pentru a ne face să ne simțim incapabili și nefericiți”.
Papa Francisc: ”În fața tuturor acestor gânduri acuzatoare, Spiritul Sfânt ne sugerează cum să răspundem. În ce fel? Paraclitul, spune Isus, este Cel care ne amintește tot ceea ce Isus ne-a spus (cf. In 14,26). El, așadar, ne amintește cuvintele Evangheliei și în acest fel ne permite să răspundem diavolului acuzator nu cu cuvintele noastre, ci cu înseși cuvintele Domnului. Ne amintește, mai presus de toate, că Isus vorbea mereu de Tatăl care este în ceruri, că ni l-a făcut cunoscut și că ne-a revelat iubirea sa față de noi, fiii săi. Dacă îl invocăm pe Spiritul Sfânt, învățăm să primim și să amintim realitatea cea mai importantă a vieții, care ne ocrotește de acuzele răului: faptul că suntem fii iubiți ai lui Dumnezeu”.

La finalul alocuțiunii sale, papa a îndemnat romanii și pelerinii să se întrebe dacă îl invocă pe Spiritul Sfânt deseori în rugăciune. ”Să nu uităm de El, care este aproape de noi, mai mult, în noi”, a subliniat papa Francisc, adăugând alte întrebări pentru reflecția personală: ”ascultăm vocea sa, fie atunci când ne încurajează, fie atunci când ne îndreaptă? Răspundem cu cuvintele lui Isus la acuzațiile răului, la tribunalele vieții? Ne amintim că suntem fii iubiți ai lui Dumnezeu?”. Fecioara Maria, a spus papa înainte de rugăciunea Regina Coeli, ”să ne facă docili la glasul Spiritului Sfânt și sensibili la prezența sa”.

După rugăciunea ”Bucură-te, regina cerului”, papa Francisc a făcut mai multe referințe la situația internațională și a salutat mai multe grupuri de romani și de pelerini din diferite țări. 

”În aceste zile”, a spus Suveranul Pontif, ”am asistat din nou la ciocniri armate între israelieni și palestinieni, în timpul cărora și-au pierdut viața persoane nevinovate, inclusiv femei și copii. Îmi exprim urarea ca armistițiul recent încheiat să devină stabil, ca armele să tacă, pentru că prin arme nu se va dobândi vreodată securitatea și stabilitatea ci, dimpotrivă, se va continua distrugerea oricărei speranțe de pace”.

Sfântul Părinte a transmis, de asemenea, un salut către participanții la adunarea plenară a confederației ”Caritas Internationalis”, care s-au reunit pentru alegerea noului președinte. ”Mergeți mai departe cu curaj, pe calea reformei”, a fost îndemnul papei. Noul președinte, ales în cursul serii de sâmbătă, este arhiepiscopul de Tokyo, mons. Tarcisius Isao Kikuchi, din rândul călugărilor verbiți (Societas Verbi Divini). Născut în 1958 și sfințit preot în 1986, a avut o bogată experiență misionară în Ghana, unde a fost paroh al unei comunități rurale timp de opt ani. Prelatul japonez a lucrat alături de confederația Caritas din 1995 și a fost președinte al Caritas Japonia între anii 2007-2022. Ales episcop al diecezei de Niigata în 2004, a fost numit arhiepiscop de Tokyo în 2017. Actualmente este președinte al Conferinței episcopilor din Țara Soarelui Răsare și secretar general al Federației Conferințelor episcopale din Asia (FABC).

Ziua mamei, care se marchează în această duminică în mai multe țări, a inspirat un salut special al Sfântului Părinte. ”Să amintim cu gratitudine și afecțiune toate mamele, pe cele care sunt încă printre noi și pe cele care au mers în cer. Să le încredințăm Mariei, mama lui Isus”, a spus papa Francisc, adăugând că Fecioarei Maria îi cerem ”să aline suferințele chinuitei Ucraine și ale națiunilor rănite de război și violență”.

La finalul rugăciunii, papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro