În lumina pascală a lui Cristos cel înviat, creștinul este chemat să facă trecerea ”de la gândurile despre eu-l meu la realitatea despre Dumnezeul meu; trecerea de la eu la Dumnezeu, de la ”dacă” la ”da”. Este, pe scurt, mesajul alocuțiunii pe care papa Francisc a prezentat-o la rugăciunea ”Bucură-te, regina cerului”, recitată duminică, 26 aprilie a.c., în biblioteca Palatului Apostolic.
Reflecția papei a avut la bază evanghelia duminicii, cu episodul ucenicilor de la Emaus (Luca 24, 13-35). La finalul alocuțiunii, papa și-a exprimat susținerea eforturilor de combatere a malariei, a salutat o importantă inițiativă de pastorație biblică din Polonia și, în apropierea lunii mai – dedicată Maicii Domnului –, a îndemnat la recitarea zilnică a rugăciunii rozariului.
Evanghelia de astăzi, a spus papa, este amplasată în ziua de Paști și povestește celebrul episod al celor doi discipoli de la Emaus. ”Este o istorisire care începe și sfârșește pe cale”, pe un drum cu o lungime de aproximativ 11 km, pe care ucenicii îl fac în aceeași zi la dus, pe ziuă, și la întors, la lăsatul serii. La primul drum, ei sunt dezamăgiți și fără speranță, dar după ce l-au recunoscut pe Isus la frângerea pâinii, fac al doilea drum, de întoarcere, iar de data această ”aleargă să ducă celorlalți vestea frumoasă a întâlnirii cu Isus cel înviat”.
”Cele două drumuri diferite ale acelor primi discipoli”, a subliniat papa, ”spun nouă, discipolii de astăzi ai lui Isus, că în viață avem în față două direcții opuse: este calea celui care, ca cei doi la drumul de dus, se lasă paralizați de dezamăgirile vieții și merge înainte trist; și este calea celui care nu se pune pe primul loc pe sine însuși și problemele sale, ci pe Isus care ne vizitează, și pe frații care așteaptă vizita sa”.
Papa Francisc: «Iată cotitura: a înceta să orbităm în jurul propriului eu, al dezamăgirilor trecutului, al idealurilor neîmplinite, și a merge înainte privind la realitatea mai mare și adevărată a vieții: Isus este viu și mă iubește. Întoarcerea direcției este aceasta: a trece de la gândurile despre eu-l meu la realitatea despre Dumnezeu meu; a trece, cu un alt joc de cuvinte, de la ”dacă” la ”da”. De la ”dacă”: ”dacă El ne-ar fi eliberat, dacă Dumnezeu m-ar fi ascultat, dacă viața ar fi mers cum voiam, dacă aș avea cutare sau cutare...”. Iată-i pe ai noștri ”dacă”, asemănători cu cei ai celor doi discipoli. Care, însă, trec la ”da”: ”da, Domnul este viu, merge împreună cu noi. Da, acum, nu mâine, pornim din nou la drum ca să vestim aceasta. Da, eu pot să fac aceasta pentru ca lumea să fie mai fericită, pentru ca lumea să fie mai bună, pentru a ajuta atâta lume. Da, da, pot. De la dacă la da, de la plângere la bucurie și la pace, pentru că atunci când ne plângem nu suntem în bucurie; suntem într-un cenușiu, un gri, acel aer gri de tristețe. Aceasta nu ajută, nici nu ne face să creștem. De la dacă la da, de la plângere la bucuria slujirii”».
”Această schimbare a pasului, de la eu la Dumnezeu, de la dacă la da, cum s-a făcut? Întâlnindu-L pe Isus: cei doi de la Emaus mai întâi îi deschid inima lor, apoi îl ascultă explicând Scripturile, în fine, îl invită acasă. Sunt trei trepte pe care le putem urca și noi în casele noastre: prima, să-i deschidem inima lui Isus, încredințându-i poverile, ostenelile, dezamăgirile vieții; a doua, să-L ascultăm pe Isus, să luăm în mână Evanghelia, să citim chiar astăzi această pericopă, la capitolul 24 al Evangheliei după Luca; a treia, să-L rugăm pe Isus, cu aceleași cuvinte ale acelor discipoli: Doamne, rămâi cu noi (v. 29); cu noi toți, pentru că avem nevoie de Tine ca să găsim calea. Iar fără Tine este noapte”.
Papa Francisc: «Dragi frați și surori, în viață suntem mereu pe cale. Și ne schimbăm în țelul spre care mergem. Să alegem calea lui Dumnezeu, nu calea unui eu; calea lui da, nu calea lui dacă. Vom descoperi că nu există neprevăzut, nu există urcuș, nu există noapte care să nu poată fi înfruntate împreună cu Isus. Fecioara Maria, Maica drumului, care, primind Cuvântul, a făcut din toată viața ei un da spus lui Dumnezeu, să ne arate calea».
După rugăciunea ”Regina Coeli”, papa a amintit că ieri s-a marcat Ziua Internațională a Națiunilor Unite împotriva malariei. ”În timp ce ne luptăm cu pandemia de coronavirus”, a remarcat pontiful, ”trebuie să continuăm și efortul de prevenire și tratare a malariei, care amenință miliarde de persoane în multe țări. Sunt aproape de toți bolnavii, de cei care se îngrijesc de ei și de cei care lucrează pentru ca orice persoană să aibă acces la bune servicii sanitare de bază”.
Papa a salutat, de asemenea, participanții la inițiativa de pastorație biblică din Polonia, care se desfășoară în acestă duminică sub genericul ”Lectura națională a Sfintei Scripturi”.
În fine, un îndemn pastoral cu privire la apropiata lună mai, dedicată în mod special Fecioarei Maria:
Papa Francisc: «Printr-o scurtă scrisoare, publicată ieri, am invitat toți credincioșii să se roage în această lună sfântul rozariu, împreună, în familie sau singuri, și să se roage una din cele două rugăciuni pe care le-am pus la dispoziția tuturor. Maica noastră ne va ajuta să înfruntăm cu mai multă credință și speranță timpul de încercare prin care trecem».
Primiți la final binecuvântarea apostolică a papei, invocată duminică la rugăciunea ”Bucură-te, regina cerului”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.