”Aș vrea să ne rugăm astăzi pentru toți cei care lucrează în media, care lucrează pentru comunicare, pentru ca oamenii să nu se simtă izolați atât de mult; pentru educația copiilor, pentru educație, ca să ajute la suportarea acestei perioade de închidere”. Este intenția de rugăciune a papei Francisc prezentată la începutul Sfintei Liturghii celebrată în dimineața de miercuri, 1 aprilie 2020, în capela reședinței sale din Casa ”Sf. Marta”. În contextul restricțiilor impuse de autorități din cauza pandemiei de coronavirus, papa a îndemnat operatorii mass-media să ajute la ușurarea poverii pusă pe umerii oamenilor prin izolarea la domiciliu.
La omilia Sfintei Liturghii, făcând un comentariu la lecturile biblice ale zilei (Daniel 3,14-20.91-92.95 și Ioan 8,31-42), pontiful a amintit că discipolul lui Isus este un om liber, un om al Tradiției și al noutății, pentru că se lasă călăuzit de Spiritul Sfânt, nu de ideologii. Papa a scos în evidență cuvintele spuse de Isus iudeilor care crezuseră în El: ”Dacă rămâneți în cuvântul meu, sunteți cu adevărat discipolii mei; veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va elibera” (Ioan 8,31-32).
În centrul discuțiilor aprinse, prezentate în capitolul al optulea de la Ioan, se află, de fapt, problema identității: a lui Isus, desigur, dar și a învățătorilor Legii. ”Isus îi pune la colț”, a observat pontiful la omilie, ”făcându-i să vadă propriile contradicții. Aceștia, în cele din urmă, nu găsesc altă cale de ieșire decânt insulta: este una dintre cele mai triste pagini, este o blasfemie. Ei o insultă pe Fecioara Maria”. În același, timp revine, în acest discuții, îndemnul ”atât de drag Domnului”, care îl va relua la cina de pe urmă: ”Dacă rămâneți în cuvântul meu, veți cu adevărat discipolii mei”.
Papa Francisc: «A rămâne în Domnul. El nu spune: ”Studiați bine, învățați bine cum să argumentați”. Aceste lucruri le consideră firești. Dar merge la lucrul cel mai important, care este cel mai periculos pentru viață dacă nu este împlinit: a rămâne. ”Rămâneți în cuvântul meu”. Iar cei care rămân în cuvântul lui Isus au propria identitate creștină. Care este aceasta? ”Sunteți cu adevărat discipolii mei”. Identitatea creștină nu este o hârtie care spune: ”Eu sunt creștin”, o cartă de identitate. Nu! Este ucenicia, faptul de a fi discipol. Dacă rămâi în Domnul, în cuvântul Domnului, în viața Domnului, atunci vei fi discipol. Dacă nu rămâi [în cuvântul său], vei fi unul care simpatizează cu doctrina lui, care îl urmează pe Isus ca pe un om care împlinește multă binefacere, unul care este atât de bun, care are valori juste, dar adevărata identitate a creștinului este tocmai ucenicia».
Starea de discipol al Domnului va fi cea care ne va dărui libertatea: ”discipolul este un om liber pentru că rămâne în Domnul”, ceea ce înseamnă ”a se lăsa călăuziți de Spiritul Sfânt”. De aceea discipolul ”este întotdeauna un om al tradiției și al noutății, este un om liber”, ”niciodată supus ideologiilor, doctrinelor din viața creștină, doctrine care pot fi obiectul discuțiilor”.
Papa Francisc: «Îi cer Domnului să ne facă să cunoaștem înțelepciunea de a rămâne în El și familiaritatea Spiritului: Spiritul Sfânt ne va da libertatea. Aceasta este ungerea. Cel care rămâne în Domnul este discipol, iar discipolul este unul uns, un uns al Spiritului, care a primit ungerea Spiritului și o duce mai departe. Aceasta este calea pe care Isus ne-o arată pentru libertate, dar și pentru viață. Ucenicia este ungerea pe care o primesc cei care rămân în Domnul».
”Domnul să ne ajute”, a încheiat papa, ”ca să înțelegem înțelepciunea ungerii Spiritului Sfânt, care ne face discipoli”, căci această înțelepciune ”nu se înțelege numai cu capul: se înțelege cu capul și cu inima”.
La finalul Sfintei Liturghii, papa a făcut un moment de adorație și a dat binecuvântarea euharistică, îndemnându-i pe cei care urmăreau prin mijloacele de comunicare să facă Împărtășania spirituală.