Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Religia nu este o idee socială de bunătate sau prietenie

 
Religia nu este o idee socială de bunătate sau prietenie
  • 20 Feb 2020
  • 2166

”Cine spun oamenii că sunt eu?” ”Dar voi cine spuneți că sunt eu?” La omilia Sfintei Liturghii celebrată în cursul dimineții de joi, 20 februarie a.c., papa Francisc a făcut un comentariu la lecturile biblice ale zilei (Iacob 2,1-9 și Marcu 8,27-33) și a pus accentul pe cele două întrebări pe care Isus le adresează discipolilor săi. Evanghelia, a spus papa la omilie, ne învață etapele, parcurse deja de apostoli, prin care putem afla cine este Isus. Acestea sunt trei: a cunoaște, a mărturisi și a accepta aceeași cale pe care Dumnezeu a ales-o pentru Isus.

A-L cunoaște pe Isus este motivul pentru care noi toți, a observat papa, luăm Evanghelia în mână, motivul pentru care îi ducem pe copii să învețe catehismul, când îi ducem la Sf. Liturghie. Dar acesta este numai primul pas. Al doilea constă în a-L mărturisi pe Isus.

Papa Francisc: «Acest lucru nu-l putem face singuri. În versiunea de la Matei, Isus îi spune lui Petru: ”Aceasta nu vine de la tine, ți-a revelat-o Tatăl”. Îl putem mărturisi pe Isus numai cu puterea lui Dumnezeu, prin tăria Spiritului Sfânt. Nimeni nu poate să spună că Isus este Domnul și să-L mărturisească fără Spiritul Sfânt, ne spune Sfântul Paul. Noi nu-L putem mărturisi pe Isus fără Spiritul Sfânt. De aceea, comunitatea creștină trebuie să caute mereu tăria Spiritului Sfânt ca să-L mărturisească pe Isus, ca să spună că El este Dumnezeu, că El este Fiul lui Dumnezeu».

Pentru a afla scopul vieții lui Isus, scopul pentru care El a venit, e necesar a parcurge cea de-a treia etapă pe drumul cunoașterii pe care vrem să o avem despre El. Urmând cuvintele Evangheliei, papa a subliniat că Isus a început să-i învețe pe discipolii săi că El trebuia să sufere multe, să fie ucis și a treia zi să învie.

Papa Francisc: «A-L mărturisi pe Isus înseamnă a mărturisi moartea sa, învierea sa; nu înseamnă a mărturisi ”Tu ești Dumnezeu” și apoi a ne opri aici. Nu, ci: ”Tu ai venit pentru noi și ai murit pentru mine. Ai înviat. Tu ne dai viață, Tu ni l-ai promis pe Spiritul Sfânt ca să ne călăuzească”. A-l mărturisi pe Isus înseamnă a accepta calea pe care Tatăl a ales-o pentru El: înjosirea. Paul, scriind Filipenilor, spune: ”Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său, care s-a nimicit pe sine, s-a făcut sclav, s-a umilit până la moarte, până la moartea pe cruce” (cf. Fil 2, 6-11). Dacă nu acceptăm calea lui Isus, calea înjosirii pe care El a ales-o pentru răscumpărarea noastră, nu doar că nu suntem creștini, dar merităm ceea ce Isus îi spune lui Petru: ”Mergi în urma mea, Satană!” (Mc 8, 33).»

Satana, a spus pontiful mai departe, știe bine că Isus este Fiul lui Dumnezeu, dar Isus respinge ”mărturisirea” lui, după cum îl îndepărtează pe Petru atunci când respinge calea aleasă de Isus. ”A-L mărturisi pe Isus înseamnă a accepta calea umilinței și a umilirii. Când Biserica nu merge pe această cale, greșește, devine mundană”.

Papa Francisc: «Când vedem atâția creștini buni, cu bună voință, dar care confundă religia cu un concept social de bunătate, prietenie, când vedem atâția clerici care spun că-L urmează pe Isus, dar caută onoruri, căile fastuoase, căile mundanității, ei nu-L caută pe Isus: se caută pe sine. Nu sunt creștini, ei spun că sunt creștini, dar numai cu numele, pentru că nu acceptă calea lui Isus, calea umilirii. Iar când citim în istoria Bisericii despre atâția episcopi care au trăit astfel, și chiar despre atâția papi mundani care n-au cunoscut calea umilirii, nu au acceptat-o, trebuie să învățăm că nu aceea este calea de urmat».

Papa a încheiat omilia cu îndemnul de a cere ”harul coerenței creștine” pentru ”a nu folosi creștinismul ca să ne cățărăm”, harul de a-L urma pe Isus pe aceeași cale a sa, până la umilire.



Sursa:vaticannews.va/ro