Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

În Fericirile Evangheliei, o bucurie marcată de suferință

 
În Fericirile Evangheliei, o bucurie marcată de suferință
  • 30 Ian 2020
  • 2325

Cu o prezentare generală a Fericirilor Evangheliei (Mt 5,1-11), papa Francisc a început miercuri, 29 ianuarie a.c., o nouă serie de cateheze pentru săptămânala întâlnire cu credincioșii în cadrul audienței generale. Este vorba de cunoscuta ”Predică de pe munte” prin care Isus își începe misiunea sa publică, cuvinte care, a subliniat papa, au ”iluminat viața celor care cred, dar și a multor persoane care nu cred”, fiind ”greu să nu fii atins de aceste cuvinte” care constituie într-un anume fel ”carta de identitate” a creștinului.

Este semnificativ, a remarcat papa la cateheză, contextul în care sunt proclamate Fericirile: Isus este înconjurat de o mulțime de oameni, se află pe colinele din jurul Mării Galileei și, cu toate că mesajul este adresat discipolilor, la orizont se află mulțimile, adică întreaga omenire. Totodată, ”muntele” de care vorbește evanghelistul, face trimitere la Muntele Sinai: așa cum odinioară Dumnezeu i-a dat lui Moise tablele Legii, tot la fel Isus îi învață pe oameni noua Lege, iar prin ”noile porunci”, El ”nu impune nimic, ci dezvăluie calea fericirii, calea sa, repetând de opt ori cuvântul Fericiți”.

Fiecare Fericire, a reluat Sfântul Părinte, este alcătuită din trei părți: mai întâi găsim întotdeauna cuvântul ”Fericiți”, urmează situația în care se află cei Fericiți (sărăcia în duh, necazul, foamea și setea de dreptate, etc.), pentru ca în cele din urmă să aflăm motivul Fericirii, introdus de conjuncția ”pentru că”.

Papa Francisc: «Să acordăm atenție acestui fapt: motivul Fericirii nu este situația actuală, ci noua stare a vieții pe care cei Fericiți o primesc în dar de la Dumnezeu: ”pentru că a lor este împărăția cerurilor”, ”pentru că ei vor fi consolați”, ”pentru că ei vor moșteni pământul” și așa mai departe. În cel de-al treilea element, care este întocmai motivul Fericirii, Isus folosește deseori un viitor pasiv: ”vor fi consolați”, ”vor primi ca moștenire pământul”, ”vor fi săturați”, ”vor fi iertați”, ”vor fi numiți fii ai lui Dumnezeu”. Este ceea ce se numește ”pasivul divin”: într-adevăr, Dumnezeu este cel care va face aceste lucruri, El este cel care va realiza toate acestea, inițiativa este întotdeauna a Sa».

Cât privește cuvântul ”Fericit”, papa a amintit că acesta face referință la înțelesul cuvântului grecesc ”makarios”, care ”nu arată unul cu burta plină sau care o duce bine, ci o persoană aflată într-o stare de grație, care înaintează în harul lui Dumnezeu, pe calea lui Dumnezeu”.

Papa Francisc: «Dumnezeu, pentru a se dărui nouă, alege deseori căile pe care nici nu le închipuim, poate chiar căile limitelor noastre, ale lacrimilor noastre, ale înfrângerilor noastre. Este bucuria pascală, bucuria despre care vorbesc frații răsăriteni, bucuria care poartă urmele rănilor dar este vie, a trecut prin moarte și a făcut experiența puterii lui Dumnezeu. Fericirile sunt calea care te conduc întotdeauna la bucurie».

După ce a salutat grupurile de pelerini din diferite țări, papa a încheiat cateheza cu nelipsitul salut adresat tinerilor, bolnavilor, celor în vârstă și soților recent căsătoriți:

Papa Francisc: «Exemplul de sfințenie al Sfântului Ioan Bosco, pe care îl comemorăm vinerea viitoare ca Părinte și Dascăl al tineretului, să vă conducă mai ales pe voi, dragi tineri, la împlinirea planurilor voastre de viitor fără a exclude planul lui Dumnezeu pentru fiecare dintre voi».

Primiți la final binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc la audiența generală de miercuri, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință-



Sursa:vaticannews.va/ro