În data de 18 ianuarie 2020, Sfântul Părinte a aprobat alegerea făcută de cardinalii din Ordinul episcopilor prin care cardinalul Giovanni Battista Re a devenit decanul Colegiului cardinalilor. Știrea a fost difuzată astăzi de Sala de Presă a Sfântului Scaun.
Prin această alegere, cardinalul Re va asuma titulatura bisericii sub-urbicare de Ostia, eminența sa având înainte titlul bisericii sub-urbicare Sabina-Poggio Mirteto. Potrivit noilor norme, este primul decan al Colegiului cardinalilor care primește un mandat cu limită de timp, stabilită de papa Francisc la cinci ani.
În același context, în data de 24 ianuarie 2020, papa Francisc a aprobat alegerea vice-decanului Colegiului cardinalilor în persoana cardinalului Leonardo Sandri, care continuă misiunea sa de prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale.
Alegerea unui nou decan al Colegiului cardinalilor a devenit necesară după ce în 21 decembrie 2019 papa Francisc a acceptat renunțarea la oficiul de decan al Colegiului cardinalilor prezentată de cardinalul italian Angelo Sodano, care îndeplinea această funcție din 29 aprilie 2005. Prelatul italian a preluat această misiune după ce titularul precedent, cardinalul german Joseph Ratzinger, a fost ales atunci papă cu numele Benedict al XVI-lea.
În aceeași zi, printr-un document ”motu proprio”, papa Francisc stabilise că de acum înainte această funcție va avea o limită de timp de cinci ani, iar mandatul poate fi reînnoit. După îndeplinirea mandatului de decan, cardinalul primește titlul de ”decan emerit”, primul care a primit această denumire fiind, astfel, cardinalul Sodano.
Decanul Colegiului cardinalilor nu are putere de conducere asupra celorlalți cardinali, fiind un ”primus inter pares”, iar funcția sa nu avea, până în decembrie 2019, o limită de timp. Potrivit constituției ”Pastor Bonus” privind funcționarea Curiei Romane, decanul convoacă conclavul în cazul vacanțării Scaunului apostolic (”sede vacante”) și prezidează lucrările conclavului în cazul în care titularul are mai puțin de optzeci de ani și, prin urmare, este inclus în numărul electorilor. La conclavul din 2013, de exemplu, decanul Colegiului de atunci, card. Sodano, trecuse de pragul vârstei de optzeci de ani: el a prezidat congregațiile generale ale cardinalilor, dar nu a intrat în Capela Sixtină pentru alegerea papei. Obligația de a prezida lucrările din timpul sesiunilor de votare a trecut astfel la vice-decanul de atunci, cardinalul Giovanni Battista Re.