Thailanda şi Japonia – etapele celei de-a 32-a călătorii apostolice a papei Francisc, cu desfăşurare între 19 şi 26 noiembrie 2019 – sunt două naţiuni cu caracteristici foarte diferite între ele, dar cu o trăsăturp comună: dorinţa arzătoare de a-l primi şi de a-l îmbrăţişa pe Sfântul Părinte, în ciuda faptului că prezenţa catolică – în ambele naţiuni – este o minoritate.
Bangkok, capitala Thailandei, unde pontiful va ateriza în data de 20 noiembrie, este o arie urbană foarte extinsă, cu peste opt milioane de locuitori la care se adaugă circa 15 milioane de locuitori din suburbiile oraşului. Cu edificiile sale moderne şi luxoase construite în vecinătatea cartierelor de barăci pline până la refuz de sărăcie extremă reprezintă pe deplin contradicţia ce caracterizează această ţară unde se înregistrează o consistentă creştere economică. Bunăstarea şi bogăţiile sunt concentrate în mâinile câtorva persoane, făcând să crească tot mai mult inegalităţile.
În cartierul de barăci Khlong Toey din Bangkok, locuit de persoane sărace, fără un viitor, venirea papei Francisc este un motiv de bucurie şi de speranţă, după cum istoriseşte părintele Alessio Crippa, misionar xaverian, care istoriseşte: "Aici, lumea este foarte primitoare şi respectuoasă însă cu greu reuşeşte să-şi construiască propriul viitor, fiind constrânşi să trăiască de la o zi la alta. În Thailanda, majoritatea populaţiei este de religie budistă, catolicii reprezentând mai puţin de 1%, dar locuitorii din cartierele de barăci îşi pun toată încrederea în vizita Sfântului Părinte. "Lumea are mari aşteptări; speră ca papa să fie – în faţa lumii – vocea celor din urmă", a mai spus părintele misionar italian Crippa, evidenţiind că, în Thailanda, atât budiştii cât şi creştinii catolici împărtăşesc bucuria pentru vizita papei Francisc.
Întrebat despre activitatea misionară pe care o desfăşoară în Thailanda, părintele Alessio Crippa a spus că învăţământul şi educaţia reprezintă principala misiune, având o atenţie specială faţă de cei săraci cărora nu trebuie să le fie negat accesul la educaţie. "Noi misionarii intrăm în case pentru a duce mângâiere şi a instaura bune relaţii", a mai spus părintele Crippa.
Şi în Japonia se respiră o atmosferă de aşteptare a papei Francisc care se va afla în Țara Soarelui Răsare între 23-26 noiembrie 2019, unde va vizita Tokyo, Nagasaki și Hiroshima. Călătoria apostolică a papei Francisc în Japonia este a doua a unui pontif, după vizita papei Ioan Paul al II-lea, în 1981.
"Pentru mica comunicate catolică vizita papei Francisc reprezintă un semn tangibil de încurajare pentru propria credinţă", a spus părintele italian Tiziano Tosolini, misionar în Japonia de două decenii. Prezenţa Sfântului Părinte va face ca mica comunitate catolică – care numără puţin peste 400 de mii de credincioşi – să apară ca fiind şi mai vizibilă", a spus preotul misionar în Japonia, ţară în care catolicii sunt prezenţi doar din 1549, odată cu sosirea sfântului Francisc Xaveriu.
Călătoria papei Francisc în Thailanda și Japonia este cea de-a 32-a călătorie apostolică internațională a pontificatului și cea de-a șaptea din 2019, după călătorii efectuate în acest an în Panama, Emiratele Arabe Unite, Maroc, Bulgaria și Macedonia de Nord, România, Mozambic, Madagascar și Mauritius.