«Pagina evanghelică din liturgia zilei (cf Lc 20,27-38) ne oferă o minunată învăţătură a lui Isus despre învierea morţilor, ce este foarte potrivită în această lună, noiembrie, în care ne rugăm în mod deosebit pentru cei răposaţi.» Cu această reflecţia şi-a început papa Francisc cuvântul de învăţătură care a însoţit rugăciunea antifonului marian "Îngerul Domnului", de duminică, 10 noiembrie a.c., din Piaţa Sfântul Petru.
Pontiful a pornit de la fragmentul evanghelic din liturgia duminicii, după sfântul Luca, capitolul 20, în care se relatează despre Isus care «este interpelat de unii saducei, care nu credeau în înviere, motiv pentru care l-au provocat printr-o întrebare insidioasă. Întrebarea se referă la un caz paradoxal, bazat pe legea mozaică: soţia cui va fi, la înviere, o femeie care a avut, progresiv, şapte soţi, toţi fraţi între ei, care au murit unul după altul? Isus nu cade în capcană şi răspunde că cei înviaţi, din lumea cealaltă, "nu se vor însura şi nici nu se vor mărita, pentru că nu mai pot de acum să moară; sunt asemenea îngerilor şi sunt fii ai lui Dumnezeu" (versetele 35-36)».
Papa Francisc: «Prin acest răspuns, înainte de toate Isus îi îndeamnă pe interlocutorii săi – dar şi pe noi – la reflecţie asupra faptului că această dimensiune pământească în care trăim acum nu este singura, ci există o alta, care nu mai este supusă morţii, în care se manifestă de pe deplin condiţia noastră de fii ai lui Dumnezeu.
Ne dăruieşte multă consolare şi speranţă ascultarea acestei învăţături clare şi simple a lui Isus despre viaţa de dincolo de moarte, [învăţătură] de care avem mare nevoie în special în timpul nostru, atât de bogat în privinţa cunoştinţelor despre univers dar într-atât de sărac în ceea ce priveşte înţelepciunea despre viaţa eternă.»
Explicând că "această limpede certitudine a lui Isus despre înviere se bazează total pe fidelitatea lui Dumnezeu, care este Dumnezeul vieţii", papa Francisc a evidenţiat că, de fapt, "în spatele întrebării saduceilor se ascunde o chestiune şi mai profundă: nu doar cui îi va fi soţie femeia văduvă a şapte soţi, ci cui îi va aparţine viaţa sa. Este un dubiu care-l încearcă pe omul din toate timpurile, inclusiv pe noi: după acest pelerinaj pământesc, ce va fi de viaţa noastră? Va aparţine nimicului, morţii?"
Papa Francisc: «Isus răspunde că viaţa îi aparţine lui Dumnezeu, care ne iubeşte si se interesează într-atât de mult de noi încât leagă numele său de al nostru: este "Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov" Dumnezeu "nu este al celor morţi, ci al celor vii, întrucât toţi trăiesc pentru el" (versetele 37-38). Iată înţelepciunea pe care nicio ştiinţă nu o va putea da vreodată! Aici se dezvăluie misterul învierii, pentru că se dezvăluie misterul vieţii: viaţa subzistă unde există legătură, comuniune, fraternitate; şi este o viaţă mai puternică decât moartea când este construită pe relaţii autentice şi pe legături de fidelitate. Dimpotrivă, nu există viaţă unde există pretenţia de a aparţine doar sieşi şi de a trăi asemenea unor insule: în aceste atitudini predomină moartea. De fapt, învierea nu înseamnă doar trezirea la viaţă după moarte, ci este un nou gen de viaţă pe care o putem experimenta deja acum. Viaţa eternă este destinul nostru, orizontul plinătăţii definitive al istoriei noastre. Şi aceasta este viaţa la pregătirea căreia suntem chemaţi prin alegeri evanghelice.
Maica Domnului să ne ajute să trăim fiecare zi în perspectiva a ceea ce afirmăm în partea finală a crezului: "Aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va veni".»
Despre înflăcărata adoratoare a Preasfântului Sacrament
După rugăciunea "Angelus", papa Francisc a amintit că sâmbătă, la Granada, în Spania, a fost proclamată Fericită Maria Emilia Riquelme y Zayas, fondatoarea congregaţiei "Misionarele Preasfântului Sacrament şi ale Preacuratei Fecioare Maria", în vreme ce duminică, 10 noiembrie, la Braga, în Portugalia, are loc celebrarea Sfintei Liturghii de mulţumire pentru canonizarea aşa-numită "echipolentă" a sfântului Bartolomeu Fernandes a Martirilor. «Noua Fericită a fost exemplară în privinţa fervorii de a-l adora pe Isus prezent în Preasfântul Sacrament şi generoasă în slujirea celor mai nevoiaşi; în vreme ce noul sfânta fost un mare evanghelizator şi un păstor pentru poporul său. Să-i aplaudăm!» - a spus papa Francisc evidenţiind trăsăturile de fond ale fericitei spaniole şi ale sfântului portughez ridicaţi de curând la cinstea altarelor.
Apel în favoarea păcii în Sudanul de Sud şi în Bolivia
Tot duminică, după rugăciunea antifonului marian "Angelus", papa Francisc a adresat "un gând special dragului popor din Sudanul de Sud, spunând:
Papa Francisc: «Cu amintirea încă vie a reculegerii spirituale destinată autorităţilor ţării, desfăşurată în Vatican, în luna aprilie a acestui an, doresc să reînnoiesc îndemnul meu – destinat tuturor actorilor procesului politic naţional – de a căuta ceea ce uneşte şi de a depăşi ceea ce divide, în spiritul adevăratei fraternităţi. Poporul din Sudanul de Sud a suferit prea mult în ultimii ani şi aşteaptă cu mare speranţă un viitor mai bun, mai ales încheierea definitivă a conflictelor şi o pace de durată.
Prin urmare, îi îndemn pe responsabili să continue neobosit eforturile în favoarea unui dialog inclusiv în căutarea consensului pentru binele naţiunii. De asemenea, îmi exprim speranţa ca Sudanul de Sud să nu fie neglijat în privinţa însoţirii de către comunitatea internaţională. Vă îndemn pe toţi să vă rugaţi pentru această ţară, faţă de care nutresc o afecţiune deosebită. [Bucură-te, Marie…!]»
De asemenea, Suveranul Pontif a încredinţa situaţia din Bolivia rugăciunilor noastre, spunând: «Îi îndemn pe toţi bolivienii, îndeosebi pe actorii politici şi sociali, să aştepte cu spirit constructiv, într-un climat de pace şi de seninătate, rezultatele procesului de revizuire a alegerilor, ce este în curs de desfăşurare».
Apropiere faţă de persoane şi generozitate în sprijinirea celor săraci
Sâmbătă, 9 noiembrie a.c., cu începere de la ora locală 17.30, Papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie la bazilica San Giovanni in Laterano, în sărbătoarea dedicării bazilicii.
«De când sunt episcop al Romei, am cunoscut mai îndeaproape pe mulţi dintre voi: am admirat credinţa şi iubirea faţă de Domnul, apropierea faţă de persoane şi generozitatea în sprijinirea celor săraci. Cunoaşteţi cartierele oraşului mai bine decât oricine altcineva şi păstraţi în inima voastră chipurile, surâsurile şi lacrimile multor persoane. Aţi lăsat la o parte opoziţiile ideologice şi formele de protagonism personal, făcând spaţiu pentru ceea ce vă cere Dumnezeu.» Astfel s-a adresat papa Francisc preoţilor diecezei de Roma, în cadrul Sfintei Liturghii prezidată la bazilica San Giovanni în Laterano, sâmbătă, cu începere de la ora locală 17.30, în sărbătoarea dedicării bazilicii.
În cadrul omiliei, pontiful a ales trei versete pe care le-a dedicat, în ordine, întregii comunităţi diecezane, prezbiterilor şi membrilor echipelor pastorale. Acestora din urmă le-a oferit un verset din Evanghelia după sfântul Ioan, capitolul 2, în care se relatează despre alungarea vânzătorilor din templu, spunând:
Papa Francisc: «Şi, în final, un verset pentru voi, membri ai echipelor pastorale care vă aflaţi aici pentru a primi un mandat special de la episcop. Nu puteam decât să-l aleg din Evanghelie (In 2, 13-22), în care Isus lansează o provocare divină. Pentru a reuşi să zguduie obtuzitatea oamenilor şi a-i determina să facă schimbări radicale, Dumnezeu alege uneori să acţioneze în mod răsunător pentru a crea o ruptură a situaţiei. Prin acţiunea sa, Isus doreşte să producă o schimbare de ritm, o întorsătură. Acelaşi stil l-au avut şi mulţi sfinţi: unele comportamente, de neînţeles pentru o logică umană, erau rod al intuiţiei suscitate de Spiritul Sfânt şi urmăreau să-i provoace pe contemporanii lor şi să-i ajute să înţeleagă că "gândurile mele nu sunt gândurile voastre", după cum spune profetul Isaia.»