Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Liberi și milostivi precum Fericiții Episcopi Martiri

 
Liberi și milostivi precum Fericiții Episcopi Martiri
  • 17 Sep 2019
  • 3786

În data de 5 septembrie 2019 a avut loc la Alba Iulia Întâlnirea copiilor și tinerilor greco-catolici din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș. Cu această ocazie, cateheza a fost ținută de Pr. Alin Cîndea. Vă prezentăm câteva fragmente din cateheza „Liberi și milostivi precum Fericiții Episcopi Martiri”:

Cu ocazia beatificării celor șapte episcopi martiri greco-catolici, în 2 iunie la Blaj, Sfântul Părinte ne-a amintit că: În fața persecuției aprige din partea regimului ei au dat dovadă de o credință și de o iubire exemplare pentru poporul lor. Cu mare curaj și tărie interioară, au acceptat să fie supuși la o dură detenție și la tot felul de cruzimi, decât să renege apartenența la iubita lor Biserică. Acești Păstori, martiri ai credinței, au recâștigat și au lăsat poporului român o prețioasă moștenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate și milostivire.

Libertatea și milostivirea sunt moștenirea lăsată nouă. Noi suntem moștenitorii lor, drept urmare și noi suntem invitați să fim liberi și milostivi precum Fericiții Episcpi martiri.

Libertatea este capacitatea dăruită nouă de Dumnezeu de a face de la noi înșine acțiuni deliberate; cine este liber nu acționează din condiționare externă.

Dumnezeu ne-a creat liberi și dorește libertatea noastră, în așa fel încât cu toată inima să putem alege Binele, Binele suprem, deci pe Dumnezeu. Cu cât facem mai mult binele, cu atât devenim mai liberi. (YC 286)

Fericiții episcopi greco catolici au învățat de mici să facă binele și au continuat să aleagă binele și când au fost mari. Practicând binele erau din ce în ce mai liberi și de aceea atunci când li s-a cerut să colaboreze cu un regim ateu, îndreptat împortriva omului și a lui Dumnezeu, pentru că erau liberi, au ales ceea ce au ales o viață întreagă: BINELE.
(...)
Recent, un filozof spunea despre ei că "au reprezentat ceva foarte rar –au avut capacitatea de a-şi pune în acord idealul, vorbele şi faptele". Au fost utentici, adevărați. Și-au trăit viața fără compromisuri. Așa cum vă place și vouă tinerilor să fiți, sau cum vă doriți.
(...)
În 1948, unii au și-au trădat idealul pentru a face un compromis cu imediatul.

Fericitul Episcop Ioan Suciu spunea: „Abandonarea idealului coincide cu hotărârea de-a duce o viață plată, de-a acecepta un compromis cu imediatul, cu sensibilul, cu planeta aparențelor. Dacă nu te leagă de viață nici un ideal, decât surdul instinct de-a dăinui, atunci nu mai poți fi adevărat: a fi adevărat reclamă un ideal moral căruia să te conformezi. Adevărul este conformitatea cu idealul.”
(...)
Voi, dragi tineri, urmați-vă idealul, căutați mereu adevărul, stați aproape de Cristos și de Biserica Lui, aveți credință în El și veți fi liberi.

Fericiții noștri episcopi sunt exemple de oameni care au avut credință, care odată ce l-au cunoscut pe Cristos și au experimentat prietenia Lui, au ajuns să fie liberi și independenți față de puterile lumii acesteia, trăind o viață de iubire și de responsabilitate și nu au cedat în fața teribileor încercări la care au fost supuși.
(...)
Pentru că l-au cunoscut pe Domnul în tinerețea lor, episcopii au preferat să fie în temniță și în zege, dar împreună cu Cristos prietenul lor, au preferat adevărul care i-a făcut liberi, decât s[ fie complici și sclavi ai unei ideologii, în cazul lor al unei ideologii comuniste. Nu s-au temut, erau în mâinile lui. Credința lor era viața lor. Și tot ceea ce au îndurat au îndurat cu Cristos cel care-i întărea.

Iată, cei care au ales comunismul atunci, acum par că se simt abandonați și sunt gata să îmbrățișeze noi ideologii, până una alta aleg banii, averea, puterea, influența sau orice altceva...

Noi să căutăm adevărul în Biserica lui Cristos precum Fericiții Episcopi și adevărul Său ne va face liberi.

(...)

Adesea se spune că tinerii sunt viitorul Bisericii, dar în realitate voi sunteți deja Biserica. Așa cum Biserica are nevoie de înțelepciunea și prudența celor mai în vârstă, a celor cu experiență, are nevoie și de energia, entuziasmul și spiritul vostru de inițiativă. „Spiritul de inițiativă a tinereții prețuiește cât experiența bătrâneții” (Me Kuorr)

(...)

Cristos vrea să fim eliberați pentru libertate (Gal 5, 1) și să fim capabili de iubirea fraternă. Ne vrea liberi și milostivi. Așa au fost fericiții noștri episcopi martiri.

Biserica are nevoie de voi liberi. Nu vă ruinați viețile, devenind sclavi ai răutăților, sclavii unor jocuri, sclavi ai device-urilor sau mai rău ai altor patimi sau dependențe. Fericitul Ioan Suciu spunea: „Fiecare neam este neamul tinerimii sale. Moare deodată cu tinerețea care sfârșește, și-n care se îngroapă și eroii și sfinții.”

Biserica are nevoie de voi nu numai pentru a împiedeca lumea să sfârșească, ci și pentru a nu o lăsa să doarmă și să se piardă în rutină... Ne trebuie acești ochi noi care au ceva din veșnica prospețime a Ochilor Domnului, a căror privire împrimăvărează oameni și lucruri. (Fer. Ioan Suciu)

(...)
Sunteți la vârsta în care simțiți nevoia de a merge înainte, de-a urca, de-a crea, de a vă dărui, de a demonstra că puteți. Vă rog nu vă lăsați trântiți într-o canapea a existenței, tolăniți, crezând că o să puteți trăi așa. Implicați-vă fiecare cu ce știți în parohia voastră și veți vedea ce Biserică cool avem. Dar implicați-vă și în societate...

Biserica greco-catolică vă stă aproape pentru a vă ajuta să rămâneți liberi. Sunteți acolo unde trebuie, în mâinile unei Biserici care nu a bătut palma cu comuniștii, care a preferat să-i fie zdrobite mâinile sub bocanci decât să fie obligată să facă o propagandă ce nu era a lui Cristos. Sunteți în mâinile unei Biserici care a cunoscut suferința și experimentează ce-i umilința și nedreptatea, capabilă să vă înțelegă, de aceea nu o să vă umilească și nici nu o să vă nedreptățească. Nu sunteți în mâinile unei Biserici autoritare ce vrea să vă impună ceva, sunteți în mâinile unei Biserici ce vrea să vă fie alături în diferitele încercări ale vieții. Nu sunteți în mâinile unei Biserici care vrea să vă țină captivi fricii, ci vrea să vă ajute să rămâneți mereu liberi. Nu sunteț în mâinle unui Biserici ce vrea să vă îndoctrineze, ci în mâinile unei Biserici care vrea să vă educe, așa cum a făcut-o deja cu înaintașii voștri iluști.

Sunt mulți fii ai acestei Biserici care au gustat ce este libertatea în sânul Bisericii greco-catolice și apoi au dorit să o transmită unui neam întreg: Inochentie Micu, Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior, Gheorghe Barițiu, Timotei Cipariu, Andrei Mureșanu, Ioan Rațiu, Gheorghe Pop de Băsești, Vasile Lucaciu, George Coșbuc, Grigore Silași, Ion Agârbiceanu, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Corneliu Coposu și mulți, mulți alții.

(...)

Să ne dorim o Biserică cu tineri și mai puțini tineri, cu adulți și cu vârsnici, cu oameni autentici, împreună cu care să experimentăm în fiecare zi dragostea lui Cristos care vrea să ne elibereze de orice formă de captivitate pentru a fi liberi; liberi să facem binele și milostivi față de cei ce nu vor ști niciodată să recunoască binele făcut.

 

Fiți liberi și milostivi precum Fericiții episcopii martiri!!!

 

 

 

 

 

Știri din aceeași categorie