A murit Vincent Lambert, bărbatul francez tetraplegic de mai bine de zece ani, devenit – în Franţa – un simbol al luptei împotriva eutanasiei, chiar şi atunci când nu este efectuată printr-o injecţie letală, ci prin suspendarea tratamentului şi a alimentaţiei. Ştirea morţii a fost dată de familie, joi dimineaţă. În urma ultimei decizii a tribunalului, începând de miercuri, 3 iulie a.c., medicii au suspendat tratamentul şi alimentaţia pacientului.
«Să ne rugăm pentru bolnavii care sunt abandonaţi şi lăsaţi să moară. O societate este umană dacă tutelează viaţa, fiecare viaţă, de la început acesteia şi până la sfârşitul natural, fără a alege cine este mai mult sau mai puţin demn de a trăi. Medicii să slujească viaţa nu să o ia.» Acest tweet al papei Francisc, din 10 iulie a.c., a dus imediat cu gândul la Vincent Lambert – asistentul medical francez de 42 de ani, cu tetraplegie în urma unui accident rutier, internat la Spitalul Universitar din Reims şi aflat în stare vegetativă (cu o stare de minimă conştiinţă) – căruia i-a fost suspendată alimentarea şi hidratarea.
Declaraţia directorului Sălii de Presă a Sfântului Scaun
"Am aflat cu durere vestea morţii lui Vincent Lambert. Ne rugăm pentru ca Domnul să-l primească în Casa sa şi ne exprimăm apropierea faţă de cei dragi lui şi faţă de cei care, până în ultimul moment, s-au implicat pentru a-i acorda asistenţă cu iubire şi dăruire. Amintim şi repetăm ceea ce a spus Sfântul Părinte exprimându-se în legătură cu această dureroasă situaţie: Dumnezeu este unicul stăpân al vieţii de la începutul şi până la sfârşitul natural al vieţii şi este datoria noastră să o păzim întotdeauna şi să nu cedăm în faţa unei culturi a rebutului". Astfel a declarat joi, 11 iulie a.c., Alessandro Gisotti, directorul "ad interim" al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, în ziua trecerii la Casa Tatălui a pacientului francez Vincent Lambert.
La final, Franţa a decis să nu ia în consideraţie apelul Comitetului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, care a cerut un timp de şase luni în vederea examinării cazului pacientului Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi – care a fost a fost ratificată de Franţa, fără a fi însă obligatorie pentru Statul francez – la articolul 25 afirmă necesitatea de "a lua toate măsurile adecvate pentru a asigura accesul persoanelor cu dizabilități la serviciile de sănătate care acordă atenție problemelor specifice de gen, inclusiv refacerea stării de sănătate".
Documentul prevede furnizarea persoanelor cu dizabilități a aceleiaşi game de servicii, la același nivel de calitate și standard de îngrijire, și programe medicale gratuite ori la prețuri accesibile, precum cele furnizate celorlalte persoane, inclusiv servicii de reabilitare.
Părinţii lui Vincent au acuzat autorităţile de uciderea unei persoane cu handicap dar care nu se afla în stare terminală, decizia întreruperii alimentării şi a hidratării fiind definită de ei drept eutanasie, act interzis în Franţa. Suferinţa părinţilor lui Vincent, care au asistat la moartea programată a fiului lor, este şi mai acută în contextul criticilor şi al jignirilor care au redus afecţiunea lor de părinţi la două cuvinte descalificatoare: "catolici tradiţionalişti".