În Eritreea a fost închis ultimul spital catolic care mai rămăsese în funcţiune. Vineri, 5 iulie, călugăriţele care gestionau structura din Zager au fost îndepărtate de forţele de ordine, iar pe uşile spitalului au fost aplicate sigilii. Călugăriţele au fost somate să părăsească imediat spitalul, fără a lua cu ele nici un instrument medical. Structura oferea servicii medicale de maternitate şi de medicină generală pentru satul Zager, aflat la circa 30 de kilometri de capitală, Asmara.
În ultimele săptămâni, 22 de spitale şi clinici catolice au fost închise. Unii observatori consideră acest val de sechestre ca un răspuns al regimului condus de Isayas Afeworki faţă de criticile adresate de Biserică guvernului. În scrisorile lor pastorale, episcopii au cerut profunde reforme politice în Eritreea, ţară care nu are o Constituţie şi care, până în prezent, nu a organizat alegeri prezidenţiale şi legislative.
Guvernul a afirmat că închiderea spitalelor este pe linia normelor introduse în 1995, care limitează activitatea instituţiilor bisericeşti în domeniul învăţământului, al asistenţei spitaliceşti şi al îngrijirii bătrânilor.
Consecinţele asupra populaţiei
Joi, 4 iulie, unui alt grup de călugăriţe care gestiona o structură sanitară în sudul ţării i-a fost cerut să părăsească structura, una dintre surori declarând: "Această acţiune loveşte mai mult în oamenii de rând decât în organizaţiile religioase".
Referitor la naţionalizarea structurilor sanitare ale Bisericii Catolice, Secretariatul Catolic din Eritreea a transmis o scrisoare în care explică detaliat situaţia. Structurat în patru puncte, documentul transmis de Secretariatul Catolic din Eritreea evidenţiază abuzul comis de autorităţi, explicându-se: "În ultimele săptămâni au fost confiscate, din ordinul guvernului eritreean, 22 de clinici aflate în proprietatea Bisericii Catolice, aflate pe întreg teritoriul naţional. Dacă la acestea se adaugă cele opt clinici închise anul trecut, tot din voinţa guvernului, numărul structurilor sanitare condamnate să îndure această soartă se ridică la 30. Episcopii catolici şi-au exprimat opoziţia cu privire la această prevedere, fără ca, până în prezent, să primească vreun răspuns din partea autorităţilor statale. Pe de altă parte, în mass-media n-au lipsit unele informaţii care – prin caracterul lor eronat sau voit derutant – confundă ideile celor care – fie că se află departe, fie că se află aproape – nu sunt în măsură să le verifice autenticitatea".