A fost publicat în data de 17 iunie a.c., de Sala de presă a Sf. Scaun documentul de lucru – ”Instrumentum laboris” – al adunării speciale a Sinodului episcopilor dedicată regiunii Amazonia. Adunarea specială a fost convocată de papa Francisc pentru perioada 6-27 octombrie 2019 și are ca temă ”Amazonia: noi drumuri pentru Biserică și pentru o ecologie integrală”.
Regiunea Amazonia cere Bisericii să fie aliată a ei pentru ca viața deplină pe care Isus a venit să o aducă în lume să ajungă la toți, mai ales la cei săraci. Aceasta este inima documentului de lucru – ”Instrumentum laboris” – publicat luni, 17 iunie a.c., de Sala de Presă a Sf. Scaun.
Au intervenit la conferința de presă secretarul general al Sinodului episcopilor, card. Lorenzo Baldisseri, sub-secretarul Sinodului, mons. Fabio Fabene, și profesorul de teologie morală Humberto Miguel Yáñez, S.I., de la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma.
Regiunea Amazonia cuprinde teritorii din Brazilia, Bolivia, Peru, Ecuador, Columbia, Venezuela, Guyana, Suriname și Guyana Franceză. Din suprafața de 7,8 milioane de kmp, 5,3 milioane sunt păduri, care reprezintă 40% din suprafața globală a pădurilor tropicale.
Prima parte a documentului, intitulată ”Vocea Amazoniei”, prezintă realitatea teritoriului și a populațiilor din această regiune, unde viața este amenințată de distrugere și de exploatarea mediului, de încălcarea sistemică a drepturilor umane fundamentale precum dreptul la teritoriu, la auto-determinare, la delimitarea teritoriului, la consultare și consimțământul populației înainte de hotărâri care modifică un sistem întreg de viață și de mediu.
În cea de-a doua parte, documentul de lucru analizează și oferă sugestii pentru chestiunile legate de ecologia integrală. Amazonia este, astăzi, o frumusețe rănită și deformată, un loc de durere și de violență, după cum subliniază în repetate rânduri rapoartele Bisericii locale. Potrivit datelor furnizate de instituții bisericești specializate (de exemplu, CIMI), pe teritoriul Amazoniei se află între 110-130 de populații diverse care se consideră ”popoare libere” și care, în ultimele decenii, sunt din ce în ce mai vulnerabile în fața proiectelor uriașe din infrastructură. Numai în Brazilia, între 2003-2017, nu mai puțin de 1.119 indigeni au fost uciși pentru că își apărau teritoriile populației de apartenență.
În fine, ultima parte a Documentului invită Părinții Sinodali să vorbească despre al doilea punct din tema aleasă de papa Francisc pentru această adunare sinodală specială: noi drumuri pentru Biserica din regiune. Se așteaptă ca Biserica să fie ”participativă, primitoare, creativă și armonioasă”. Comunitățile întâmpină dificultăți în a celebra frecvent Sfânta Liturghie din cauza lipsei de preoți și, în această privință, se propune revizuirea unor criterii de selecție și de pregătire a slujitorilor autorizați să celebreze Euharistia. Este necesar, se observă în documentul de lucru, să fie promovate vocațiile autohtone care să răspundă la necesitățile unei vaste activități pastorale, în special în domeniul evanghelizării. De aceea, în document se exprimă speranța ca indigenii să predice indigenilor cu o profundă cunoaștere a culturii și limbii acestora, capabili să comunice mesajul Evangheliei cu forța și eficacitatea celui care cunoaște bagajul cultural al destinatarilor. Este necesar, se afirmă în Instrumentum laboris, să se treacă de la o ”Biserică care vizitează” la o ”Biserică care rămâne”, care însoțește și este prezentă prin slujitori care provin din rândurile acestor populații. Afirmând că celibatul este un adevărat dar pentru Biserică, se cere ca, pentru zonele mai îndepărtate ale regiunii, să se studieze posibilitatea de hirotonire preoțească a unor persoane în vârstă, preferabil indigeni, respectați și acceptați de comunitatea lor, chiar dacă au deja o familie constituită și stabilă, cu scopul de a asigura celebrarea Sacramentelor care însoțesc și susțin viața creștină.
Pe timpul perioadei de elaborare a documentului de lucru, vocea Amazoniei a fost ascultată în lumina credinței, s-au căutat răspunsuri la strigătul poporului și al teritoriului amazonian pentru o ecologie integrală și pentru noi drumuri de parcurs, cu scopul de a favoriza o capacitate de profeție în Amazonia. Vocile care vin din această regiune interpelează acum Părinții Sinodali și așteaptă un nou răspuns la diversele situații, pentru a căuta noi drumuri care să facă posibil un nou kairos, un moment de har, pentru Biserică și lume.