Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Apel al Papei Francisc la libertatea profesării propriei credințe

 
 Apel al Papei Francisc la libertatea profesării propriei credințe
  • 21 Noi 2013
  • 4540
“Azi sunt cu adevărat bucuros să-i primesc pe Patriarhii şi Arhiepiscopii Majori, împreună cu Cardinalii, Mitropoliţii şi Episcopii membri ai Congregaţiei pentru Bisericile Orientale”, a spus Suveranul Pontif joi dimineaţă participanţilor la Adunarea plenară a Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, cu tema “Bisericile Orientale Catolice la 50 de ani de la Conciliul Vatican al II-lea”, cu desfăşurare în Vatican, între 19 şi 22 noiembrie.

Din România, la această adunare plenară participă Preafericitul Părinte Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Mulţumindu-i cardinalului Leonardo Sandri pentru salutul adresat, Urmașul lui Petru a amintit intenţia acestei sesiuni plenare de a reînnoi asumarea harului reprezentat de Conciliul Vatican al II-lea şi de succesivul magisteriu privind Bisericile Orientale. Totodată, Sfântul Părinte a subliniat misiunea încredinţată de Conciliu fraţilor şi surorilor din Orient „de a promova unitatea tuturor creştinilor, în special a celor de rit oriental”.

Vorbind despre Bisericile Orientale, Papa Francisc a afirmat: „Spiritul Sfânt le-a călăuzit în această misiune pe cărări deloc uşoare ale istoriei, hrănind fidelitatea faţă de Cristos, faţă de Biserica Universală şi față de Urmașul lui Petru, chiar cu un preţ scump şi nu de puţine ori chiar până la martiriu. Biserica întreagă vă este cu adevărat recunoscătoare pentru aceasta!”

„Urmând direcția trasată de Predecesorii mei”, a continuat Papa, „aş dori să afirm că există în mod legitim în sânul comuniunii Bisericii, Bisericile particulare, cu tradiţii proprii, rămânând însă integru primatul catedrei lui Petru, care prezidează comuniunea universală a iubirii, tutelând diversităţile legitime şi veghind astfel încât ceea ce este specific să nu aducă prejudicii unităţii ci să fie dimpotrivă în slujba acesteia (Lumen gentium, 13). Da, varietatea autentică, varietatea legitimă, cea inspirată de Spiritul Sfânt, să nu dăuneze unităţii ci să o slujească; Conciliul ne spune că această varietate este necesară unităţii!”

Referindu-se la întâlnirea avută cu Patriarhii şi Arhiepiscopii Majori, Sfântul Părinte s-a referit la situaţia diferitelor Biserici Orientale, arătând „reînflorita vitalitate a Bisericilor îndelung oprimate sub regimurile comuniste şi la dinamismul misionar al Bisericilor inspirate din predicarea apostolului Toma; la perseverenţa Bisericilor din Orientul Mijlociu aflate nu de puţine ori în condiţia de „mică turmă”, în medii marcate de ostilitate, conflicte şi persecuţii ascunse”.

Papa Francisc a mai afrimat: “În reuniunea voastră de lucru discutaţi şi diferite problematici referitoare la viaţa internă a Bisericilor Orientale şi la dimensiunea diasporei, deosebit de crescută în fiecare continent. Este necesar să se facă tot posibilul pentru ca auspiciile conciliare să se realizeze, facilitând îngrijirea pastorală atât în propriile teritorii cât şi acolo unde comunităţile orientale sunt stabilite de mai multă vreme, promovând, în acelaşi timp, comuniunea şi fraternitatea cu comunităţile de rit latin”.

Pontiful nu a ezitat să-şi exprime preocuparea faţă de condiţiile de viaţă ale creştinilor care, în multe părţi ale Orientului Mijlociu, suferă consecinţele deosebit de grave ale tensiunilor şi conflictelor în curs.

Papa Francisc a încheiat spunând că: „Episcopul Romei nu-şi va găsi liniștea până când vor exista bărbaţi şi femei – de orice religie ar fi – loviţi în demnitatea lor, privaţi de cele necesare supravieţuirii, jefuiţi de viitor, constrânşi la a trăi condiţia de refugiaţi. Astăzi, împreună cu Păstorii Bisericilor Orientale, facem apel la respectarea drepturilor tuturor la o viaţă demnă şi la profesarea liberă a propriei credinţe”.



Sursa:ro.radiovaticana.va