Cu o amplă reflecție despre porunca nouă a iubirii, aflată în centrul Evangheliei proclamată în cea de-a cincea duminică a Paștelui, papa Francisc a recitat duminică, 19 mai 2019, rugăciunea antifonului marian pascal ”Regina Ceoli” – ”Bucură-te, regina cerului” – împreună cu romanii și pelerinii prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. La saluturile finale, papa a amintit beatificarea, ieri, la Madrid, a unei credincioase laice din prelatura Opus Dei, Maria Guadalupe Ortiz de Landazuri, despre care a spus că a realizat o frumoasă armonie între rigoarea învățământului și bucuria Evangheliei.
Pagina Evangheliei proclamată în această duminică (In 13, 31-35), a remarcat pontiful în alocuțiunea sa, ne introduce în Cenaclul Cinei de Taină pentru a asculta cuvintele pe care Isus le adresează discipolilor săi înainte de patima și moartea sa. După ce a spălat picioarele celor Doisprezece Apostoli, Isus le spune: ”Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiți unii pe alții. Așa cum eu v-am iubit, așa să vă iubiți unul pe altul” (v. 34). De ce, s-a întrebat papa, Isus spune că este o poruncă ”nouă” din moment ce noi știm că în Vechiul Testament (cf. Lv 19,18) Dumnezeu a dat poporului său porunca de a-l iubi pe aproapele ca pe sine însuși? Isus însuși, întrebat fiind despre cea mai mare poruncă a Legii, a răspuns că prima este să-l iubești pe Dumnezeu din toată inima și a doua să-l iubești pe aproapele ca pe tine însuți (cf. Mt 22, 38-39). În ce constă, așadar, ”noutatea” acestei porunci pe care Isus o dă discipolilor săi?
Papa Francisc: «Vechea poruncă a iubirii a devenit nouă pentru că a fost completată cu această adăugire: ”așa cum eu v-am iubit”. Iubiți-vă unul pe altul așa cum eu v-am iubit. Noutatea constă toată în iubirea lui Isus Cristos, iubirea cu care El și-a dat viața pentru noi. Este iubirea lui Dumnezeu, universală, fără condiții și fără limite, care își găsește expresia cea mai înaltă pe cruce».
Gândindu-se iar și iar la patima și agonia lui Cristos, discipolii au înțeles mai târziu semnificația cuvintelor sale ”așa cum eu v-am iubit pe voi”.
Papa Francisc: «Isus ne-a iubit cel dintâi, ne-a iubit în ciuda fragilității noastre, a limitelor și slăbiciunilor noastre omenești. El este cel care ne-a făcut să devenim vrednici de iubirea sa care nu cunoaște limite și nu se sfârșește niciodată. Dându-ne porunca nouă, El ne cere să ne iubim între noi nu numai și nu atât cu iubirea noastră, ci cu iubirea sa, pe care Spiritul Sfânt o revarsă în inimile noastre dacă îl invocăm cu credință. În acest fel și numai în acest fel noi putem să ne iubim unii pe alții nu doar cum ne iubim pe noi înșine, ci așa cum El ne-a iubit, adică nespus de mult».
Într-adevăr, a spus mai departe Sfântul Părinte, ”Dumnezeu ne iubește mult mai mult decât noi ne iubim pe noi înșine. În acest fel, putem răspândi pretutindeni sămânța iubirii care reînnoiește relațiile dintre persoane și deschide orizonturi de speranță”.
Papa Francisc: «Iubirea care s-a manifestat în crucea lui Cristos și pe care El ne cheamă să o trăim este singura forță care transformă inima noastră de piatră într-o inimă de carne. (...) Această iubire ne face capabili să-i iubim pe dușmani și să-i iertăm pe cei care ne-au jignit. Vă pun o întrebare tuturor și fiecare să răspundă în inima sa: sunt eu capabil să-i iubesc pe dușmanii mei? Toți avem pe cineva care – nu știu dacă sunt dușmani – dar care nu sunt de acord cu noi, stau de partea cealaltă; sau pe unii care ne-au făcut răul. Sunt eu capabil să-i iubesc pe aceștia, pe acel bărbat sau pe acea femeie care mi-a făcut răul, care m-a ofensat? Sunt capabil să-i iert? Fiecare să răspundă în inima sa!»
Iubirea lui Isus, a încheiat papa alocuțiunea sa de la Regina Coeli, ne face să vedem în celălalt ”un membru actual sau viitor al comunității prietenilor lui Isus”, pentru că ”iubirea ne deschide spre celălalt, devenind baza relațiilor umane”. Mai mult, ”iubirea lui Isus în noi stabilește punți, învață căi noi, declanșează dinamismul fraternității”. ”Fecioara Maria să ne ajute cu mijlocirea ei de mamă să primim de la Fiul ei, Isus, darul poruncii sale și de la Spiritul Sfânt puterea de a o pune în practică în viața de fiecare zi”.
Primiți la final și binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.