Preasfinţia Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a spălat, joi dimineaţa, picioarele a 12 copii şi studenţi seminarişti, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”. La Catedrala greco-catolică din Blaj a fost oficiată Vecernia unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, care a fost urmată de ritualul spălării picioarelor și sfințirea Paștilor.
Spălarea picioarelor este gestul de smerenie şi de iubire pe care Isus îl face la Cina cea de Taină în faţa celor 12 apostoli prezenţi. În fiecare an, în Sfânta şi Marea Joi, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” Blaj, episcopul reia, în mod simbolic, gestul Mântuitorului din urmă cu 2.000 de ani.
„Maria şterge picioarele Domnului, Mântuitorul spală picioarele ucenicilor. Tot acest timp sacru e sub semnul slujirii. Isus este Regele nostru, dar nu după logica acestei lumi: tronul său este Crucea, coroana lui este cununa cu spini. Venit pentru a sluji, nu pentru a i se sluji, ne învaţă şi pe noi adevărata putere, cea a iubirii. Pe urmele Lui suntem chemaţi şi noi să slujim fraţilor noştri: cu cât vom lăsa mai mult să răzbată iubirea lui Dumnezeu în viaţa noastră, cu atât mai mult picioarele şi căile noastre vor fi mai curate şi mai drepte", a spus Preasfinţia Sa Claudiu Lucian Pop, la sfârşitul celebrării din Catedrala „Sfânta Treime”.
În cadrul slujbei de joi dimineaţa din Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” Blaj, au fost sfinţite paştile, care vor fi oferite credincioşilor participanţi la slujba de Înviere, ce va fi oficiată de Preasfinţia Sa Claudiu la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică.
În Joia Mare, Biserica celebrează patru momente semnificative din Săptămâna Patimilor Mâtuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor - simbol al iubirii fraterne, Cina cea de Taină - instituirea Sfintei Euharistii și a Preoției, rugăciunea lui Isus în grădina Ghetsimani și trădarea lui Iuda.
Programul religios va continua, joi seara, la Catedrala „Sfânta Treime”, cu Denia celor 12 Evanghelii, iar vineri seară va fi oficiată slujba Prohodului Domnului, cu tradiţionala procesiune din Piaţa 1848, locul în care se află situată catedrala blăjeană.
NG
Foto: Pr. W.Bleiziffer