Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mita este asemenea drogurilor: se începe cu un pliculeţ şi apoi…

 
Mita este asemenea drogurilor: se începe cu un pliculeţ şi apoi…
  • 08 Noi 2013
  • 9168
Vineri dimineaţă, la Sfânta Liturghie celebrată în capela Casei Sfânta Marta, din Vatican, Papa s-a rugat pentru numeroşii tineri care primesc de la părinţi „pâine murdară”, câştigată de pe urma mitei şi corupţiei şi cărora le este foame de demnitate pentru că munca necinstită înlătură demnitatea.

Parabola administratorului necinstit a oferit Papei ocazia de a reflecta asupra „spiritului lumii, a mondenităţii”, a modului în care aceasta acţionează şi a gradului său de periculozitate, explicând că Isus „se ruga Tatălui pentru ca discipolii săi să nu cadă în capcana mondenităţii, a duşmanului: „Această mondenitate, cu atmosfera şi stilul său de viaţă, acest mod de a trăi potrivit „valorilor lumii”, între ghilimele, îi place foarte mult diavolului. Iar cineva, ar putea comenta parabola administratorului necinstit spunând: Dar de fapt omul acesta n-a făcut decât ceea ce fac toţi ceilalţi. Nu, nu fac toţi aşa, ci doar unii dintre administratorii de întreprinderi, administratorii publici, din guvern… Poate că nu sunt mulţi, dar există cei care preferă comportamentul căii mai scurte şi mai comode de a-şi câştiga existenţa”.

În parabola administratorului necinstit, patronul îl laudă pe acesta pentru viclenia lui, Papa atrăgând însă atenţia asupra faptului că fragmentul evanghelic nu îndeamnă la mită, la acest comportament monden şi profund păcătos, care nu vine de la Dumnezeu. Pontiful nu a apelat la limbajul diplomatic, ci a condamnat fără nicio ezitare mita şi pe cei ce fac uz de acest comportament: „Acest om, administratorul, le aducea fiilor pâine acasă, dar era pâine murdară. Fiii săi erau poate educaţi în colegii scumpe, în medii culte, însă – de la tatăl lor – au primit de mâncare pâine necinstită, care-şi pierduse demnitatea. Şi acesta este un păcat grav. Este asemenea drogurilor, să ştiţi, căci se începe cu un pliculeţ…”

Pontiful a spus aşadar că obişnuinţa mitei devine dependenţă şi a explicat mesajul parabolei administratorului necinstit făcând referire la „o anumită viclenie creştină”, la un mod „isteţ de a face lucrurile” dar şi onest în acelaşi timp. La acest tip de atitudine se referă Isus când ne îndeamnă să fim şireţi precum şerpii şi blânzi ca şi porumbeii. A pune împreună aceste două dimensiuni – a spus Pontiful – „este un dar al Spiritului Sfânt” pe care trebuie să-l cerem: „Poate c-ar fi bine să ne rugăm azi pentru atâţia copii şi tineri care primesc de la părinţii lor pâine murdară: şi lor le este foame, le este foame de demnitate. Să ne rugăm pentru ca Domnul să le schimbe inima acestor devotaţi ai mitei, încât să-şi dea seama că demnitatea vine din munca demnă, onestă, de fiecare zi, şi nu de la scurtăturile care până la urmă te privează de orice. Aş încheia cu un alt personaj din Evanghelie, care avea multe hambare şi silozuri atât de pline încât nu ştia ce să facă cu ele. În această noapte vei muri i-a spus Domnul. Tot la fel, aceşti sărmani care practică mita, nu vor duce dincolo cu ei banii câştigaţi, ci lipsa de demnitate. Să ne rugăm pentru ei!”




Sursa:ro.radiovaticana.va