„God bless America” („Dumnezeu să binecuvânteze America”), invocaţia cu care încep şi se încheie în mod tradiţional discursurile instituţionale şi politice în Statele Unite ale Americii, a ajuns în atenţia Curţii Supreme. Cel mai important organism juridic american va dedice asupra constituţionalităţii aşa-numitelor „rugăciuni legislative”.
Curtea Supremă trebuie să decidă dacă rugăciunile utilizate cu ocazia lucrărilor legislative ale Guvernului şi ale tuturor organismelor statale şi locale constituie o violare a principiului de neutralitate, favorizând religia creştină.
Problema legislativă a apărut în urma verdictului Curţii de Apel Federale din New York în defavoarea autorităţilor locale dintr-un mic orăşel american, Greece, unde pentru 11 ani toate şedinţele de lucru au fost deschise şi închise cu invocaţia creştină. Curtea de Apel a stabilit că această practică „a violat Constituţia, reprezentând un sprijin acordat religiei de către autorităţi”. Procesul a început în urma denunţului făcut de două femei, una de religie ebraică şi una atee.
Disputa juridică a provocat un mare interes în întreaga ţară şi se va termina în faţa judecătorilor de la Curtea Supremă, una dintre instituţiile care deschide toate sesiunile de lucru invocând protecţia lui Dumnezeu. Sentinţa ar putea avea efect asupra tuturor discursurilor publice rostite de reprezentanţii instituţiilor statale sau de către politicieni.
Într-un caz asemănător din 1983 Curtea Supremă a sprijinit dreptul la „rugăciunea legislativă”, întrucât a fost considerată parte a istoriei Statelor Unite al Americii încă de la constituirea Uniunii Federale. Congresul American a cerut ca problema să fie clarificată, iar administraţia Obama a împărtăşit poziţia conservatoare prezentă în Congres care cere judecătorilor să le permită oamenilor politici să se roage înainte şi după şedinţe.
Sursa:ro.radiovaticana.va