Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 9
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Prezentarea viitoarei adunări sinodale despre familie

 
Prezentarea viitoarei adunări sinodale despre familie
  • 05 Noi 2013
  • 3930
A avut loc marţi pentru jurnaliştii acreditaţi la Sala de Presă a Sfântului Scaun prezentarea pregătirilor pentru viitoarea adunare extraordinară a Sinodului Episcopilor despre familie, care se va desfăşura la Roma în 2014.

Criza socială şi spirituală a societăţii actuale influenţează puternic viaţa de familie şi generează o adevărată urgenţă pastorală: este motivul care îndreptăţeşte convocarea unei adunări extraordinare a Sinodului Episcopilor, alegere care – a spus la conferinţa de presă noul secretar general al Sinodului, mons. Lorenzo Baldisseri – „oglindeşte pe deplin solicitudinea pastorală a Papei Francisc”.

Itinerarul de pregătire prevede două etape. Prima, în 2014, când va avea loc adunarea sinodală extraordinară, pentru a focaliza tematica şi a culege mărturiile şi propunerile participanţilor. A doua, în 2015, anul Întâlnirii Mondiale a Familiilor, la Philadelphia, când se va desfăşura Adunarea Generală a Sinodului Episcopilor pentru a defini liniile operative.

Noi sunt şi modalităţile care marchează pregătirile adunării sinodale. Explică mons. Lorenzo Baldisseri: „Dorinţa este de a face din instituţia sinodală un instrument de comuniune adevărat şi eficient, prin care să se exprime şi să se realizeze colegialitatea (episcopală) propusă de Conciliul Vatican II. În această privinţă, voinţa Sfântului Părinte este să consolideze şi activitatea Secretariatului General al Sinodului Episcopilor, pentru ca acesta să-şi îndeplinească în mod adecvat misiunea de a promova colegialitatea episcopală «cum Petro et sub Petro» în conducerea Bisericii”.

Documentul preparator al adunării Sinodale îşi propune să fie un instrument de ajutor pentru reflecţia despre „problematicile inedite” care s-au prezentat în ultimii ani în legătură cu viaţa familiei. Documentul a fost trimis deja episcopilor din lumea întreagă şi va fi distribuit în rândul decanatelor şi al parohiilor. Răspunsurile episcopilor la chestionarul anexat vor trebui să ajungă înainte de sfârşitul lunii ianuarie. După această dată, consiliul Secretariatului General al Sinodului va analiza răspunsurile pentru a elabora aşa numitul „Instrumentum laboris” care va fi trimis Părinţilor Sinodali. Întrebat cu privire la decizia episcopilor din Anglia şi Ţara Galilor de a publica chestionarul pe internet, mons. Baldisseri a spus că „totul va fi canalizat prin intermediul episcopilor şi al Conferinţelor Episcopale, dar fiecare este liber să trimită textul după cum crede”.

Învăţătura Bisericii nu se schimbă, este convingerea de bază a episcopilor. Ceea ce se schimbă, este atitudinea pastorală, a explicat relatorul general, card. Péter Erdö, arhiepiscopul de Esztergom-Budapesta: „Familia apare ca o realitate care coboară din voinţa Creatorului şi constituie o realitate socială. Nu este, aşadar, o simplă invenţie omenească, şi cu atât mai puţin a unei puteri omeneşti, ci mai degrabă o realitate naturală care a fost înălţată de Cristos Domnul la contextul harului dumnezeiesc”.

Cu toate acestea, a spus la rândul său secretarul special al Sinodului, arhiepiscopul italian Bruno Forte, Biserica nu este un corp static, este o comunitate dinamică. Aceasta trebuie să crească în capacitatea de a înţelege şi de aceea trebuie să aibă abilitatea de a asculta problemele şi aşteptările familiei. În contextul aşa numitei „modernităţi lichide, în care nici o valoare nu pare să fie durabilă şi în care familia este contestată sau respinsă”, a continuat mons. Forte, „e necesar să se arate caracterul profund umanizator al propunerii creştine despre familie, propunere care nu este niciodată «împotriva» cuiva, ci întotdeauna «pentru» demnitatea şi frumuseţea vieţii omului, pentru binele întregii societăţi”.

Intenţia Sinodului pentru familie, a reluat mons. Forte, este „să asculte problemele şi aşteptările pe care le trăiesc familiile de astăzi, aş spune la 360 de grade, fără a face pe struţul în nici o chestiune, fără a-şi ascunde capul în nisip în faţa nici unei situaţii, ci manifestând familiilor mai întâi de toate apropierea şi propunându-le în mod credibil milostivirea lui Dumnezeu şi frumuseţea de a răspunde la chemarea sa”.

Dar ce pondere ar avea un „da” plebiscitar la chestiunea privind primirea la Sf. Împărtăşanie a credincioşilor care au divorţat şi s-au recăsătorit sau a celor care convieţuiesc în uniuni formate din persoane de acelaşi sex? Răspunde secretarul special al Sinodului, mons. Bruno Forte: „Ceea ce noi ştim în Biserică este că ultima referinţă este discernământul lui Petru, al Sfântului Părinte Papa. Cu alte cuvinte, nu trebuie să spunem că Domnul trebuie să hotărască în funcţie de majoritatea opiniei publice. Pe de altă parte, ar fi greşit dacă ignorăm faptul că există o parte consistentă a opiniei publice care are o instanţă de prezentat. E nevoie de a medita asupra acestei chestiuni, de a ne ruga şi de a căuta împreună şi alături de Succesorul lui Petru, cu puterea cheilor, ca să ne lumineze”.

Jurnaliştilor care l-au întrebat dacă această ocazie va fi folosită pentru relansarea dialogului dintre Biserica Catolică şi persoanele care se declară homosexuale, mons. Bruno Forte a spus că este convins „că Sfântul Părinte cere de la episcopii din lumea întreagă ajutor şi pentru a discerne posibilităţile de primire şi de înţelegere, desigur, în fidelitate naturală faţă de viziunea familiei în care un bărbat şi o femeie se unesc şi procreează, viziune care constituie mesajul fundamental al Bisericii în privinţa familiei. Dar aceasta nu înseamnă în nici un fel a-i discrimina pe alţii”.

O altă întrebare, printre multe altele, adresate mons. Lorenzo Baldisseri, a fost cu privire la documentul difuzat săptămânile trecute de dieceza de Freiburg, în Germania, referitor la admiterea celor divorţaţi la sacramente:

„Este o luare de poziţie personală sau locală, care evident nu corespunde cu practica şi învăţătura Bisericii”
.



Sursa:ro.radiovaticana.va