Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Familia este o comoară. Să o păzim şi să o protejăm întotdeauna!

 
Familia este o comoară. Să o păzim şi să o protejăm întotdeauna!
  • 30 Dec 2018
  • 2814

«Astăzi celebrăm sărbătoarea Sfintei Familii și liturgia ne îndeamnă să reflectăm asupra exemplului oferit de Maria, Iosif şi Isus, uniţi printr-o iubire intensă și însufleţiţi de o mare încredere în Dumnezeu. Fragmentul Evangheliei din liturgia zilei (cf Lc 2, 41-52) istoriseşte călătoria familiei din Nazaret la Ierusalim, pentru sărbătoarea Paștelui. Însă, în călătoria de întoarcere, părinții își dau seama că fiul, în vârstă de 12 ani, nu se află printre pelerini. După trei zile de căutări și de spaimă, îl găsesc în templu, stând în mijlocul învăţătorilor, cu care discută. La vederea Fiului, Maria și Iosif "au rămas înmărmuriţi" (versetul 48) și Mama și-a exprimat preocuparea, spunând: "tatăl tău şi cu mine te-am căutat îngrijoraţi"». Astfel a început papa Francisc cuvântul de învăţătură care a însoţit rugăciunea "Angelus", din Piaţa Sfântul Petru, de duminică, 30 decembrie, în sărbătoarea "Sfânta Familie: Isus, Maria şi Iosif". 

Dorind să atragă atenţia asupra a două sentimente – uimire şi teamă – despre care ne relatează Evanghelia liturgiei duminicii, referindu-se la familia din Nazaret, pontiful a explicat că uimirea a fost mereu prezentă în existenţa acesteia:

Papa Francisc: «În familia din Nazaret, uimirea nu a încetat niciodată, nici măcar într-un moment dramatic, precum pierderea lui Isus: stupoarea este capacitatea de a te uimi în faţa revelării treptate a Fiului lui Dumnezeu. Este aceeași uimire care-i cuprinde şi pe învăţătorii din templu, plini de admiraţie "pentru înţelepciunea și răspunsurile lui" (v.47). A te uimi și a te minuna este opusul luării a tot ce se întâmplă ca fiind de la sine înţeles şi este contrariul  interpretării realității care ne înconjoară și a evenimentelor din istorie conform criteriilor noastre. A fi uimit înseamnă să te deschizi către alții, să înţelegi motivele celorlalți: această atitudine este importantă pentru vindecarea relațiilor compromise între persoane și este, de asemenea, indispensabilă pentru vindecarea rănilor deschise în cadrul familiei.»

Referindu-se la înfricoşare, cel de-l doilea sentiment trăit de Maria şi Iosif când nu reuşeau să-l găsească pe Isus – după cum reiese din lectura Evangheliei zilei – pontiful a explicat ce anume evidenţiază prezenţa angoasei în Maria şi Iosif:

Papa Francisc: «Acest sentiment de nelinişte exprimă locul central avut de Isus în Sfânta Familie. Preacurata şi soţul ei l-au primit pe acel Fiu, îl ocroteau și îl vedeau crescând în vârstă, înțelepciune și har în mijlocul lor dar, mai presus de toate, Isus creştea în inimile lor și, puţin cât puţin, creştea afecțiunea și înțelegerea faţă de el. De aceea, familia Nazaret este sfântă: pentru că îl avea în centru pe Isus, către el îndreptându-se toată atenția şi grija avute de Maria şi Iosif.»

«Acea îngrijorare pe care Maria şi Iosif au simțit-o în cele trei zile în care nu-l găsesc pe Isus ar trebui să fie şi angoasa noastră atunci când suntem departe de El», a continuat pontiful, insistând asupra profundei nelinişti pe care ar trebui s-o trăim când lăsăm să treacă trei zile fără să ne rugăm, fără să simţim nevoia prezenţei şi a prieteniei consolatoare a lui Isus, amintindu-ne că în celebrarea euharistică "trăim experienţa vie a lui Cristos, care ne vorbeşte, ne oferă Cuvântul care iluminează calea noastră, ne dă Trupul său în Euharistie, de la care primim forţă pentru a înfrunta dificultăţile de fiecare zi".

«Să ne rugăm pentru toate familiile din lume, în speciale pentru acele familii în care, din diferite motive, lipseşte pacea şi armonia. Şi le încredinţăm protecţiei Sfintei Familii din Nazaret», a spus episcopul Romei în încheierea cuvântului de învăţătură care a însoţit rugăciunea "Angelus", din sărbătoarea "Sfânta Familie: Isus, Maria şi Iosif".

După rugăciunea mariană, salutându-i pe pelerini adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, pontiful le-a adresat un salut tuturor, în special familiilor prezente, dar şi acelora care participă de acasă, spunând: "Familia este o comoară. Să o păzim şi să o protejăm întotdeauna! Sfânta Familie din Nazaret să protejeze şi să lumineze întotdeauna calea voastră!"

Totodată, pontiful a îndemnat la rugăciune pentru cei care, în Republica Democratică Congo, suferă din cauza violenţei şi a virusului Ebola. "Îmi exprim speranţa ca toţi să se angajeze în menţinerea unui climat pacific care să permită o normală şi pacifică desfăşurare a alegerilor", a spus Sfântul Părinte, înălţând, împreună cu credincioşii, rugăciunea Bucură-te, Marie".

De asemenea, Sfântul Părinte ne-a urat tuturor un sfârşit de an plin de seninătate, amintindu-ne de cererea de a ne ruga pentru el.

A. Mărtinaș



Sursa:vaticannews.va/ro