Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: "Politica bună este în slujba păcii"

 
Papa Francisc: "Politica bună este în slujba păcii"
  • 21 Dec 2018
  • 2122

Marţi, 18 decembrie a.c., la Sala de Presă a Sfântului Scaun, la ora 11, a avut loc conferinţa de presă de prezentare a Mesajului pentru cea de-a 52-a Zi mondială a păcii, care se celebrează la 1 ianuarie 2019, având tema "Politica bună este în slujba păcii".

 

Politica este în măsură să devină o formă eminentă de caritate şi să slujească pacea dacă respectă şi promovează drepturile omului, edifică spiritul civic, şi-i încurajează pe tineri. Astfel evidenţiază papa Francisc în Mesajul pentru cea de-a 52-a Zi mondială a păcii, care se va celebra pe 1 ianuarie 2019.

"Pace acestei case": aceasta este urarea cu care papa Francisc păşeşte în noul an şi începe Mesajul pentru ziua mondială a păcii 2019. "Pace acestei case" sunt cuvintele prin care Isus îi trimite pe apostoli în misiune şi casa despre care vorbeşte este "fiecare familie, comunitate, ţară, continent", dar şi "casa noastră comună", pe care Dumnezeu ne-o încredinţează cu grijă.

Punctul central al Mesajului, care poartă data 8 decembrie 2018, este relaţia strânsă dintre pace şi politică, pontiful evidenţiind aspectele pozitive şi negative, în perspectivă prezentă şi viitoare, în contextul problemelor zilnice şi a unui proiect fondat pe responsabilitate reciprocă şi pe interdependenţa dintre fiinţele omeneşti. Pacea este asemenea unei plante fragile "care încearcă să înflorească în mijlocul pietrelor violenţei", scrie papa Francisc, citându-l pe Charles Péguy, floare care are de înfruntat abuzuri, nedreptăţi, marginalizare şi distrugere pe care politica le provoacă când nu este "trăită în slujba comunităţii". În schimb, politica bună reprezintă un "vehicul fundamental pentru construirea vieţii cetăţeneşti şi pentru înfăptuirea operelor" şi se "realizează prin respectul fundamental al vieţii, al libertăţii şi al demnităţii", putând deveni o formă eminentă de caritate.

Caritate şi virtute în vederea unei politici în slujba păcii şi a drepturilor

Şi dacă acţiunea omului este susţinută şi inspirată din caritate, "contribuie la edificarea acelei cetăţi universale a lui Dumnezeu spre care înaintează istoria familiei umane", aminteşte papa Francisc, citând enciclica "Caritas in veritate", a papei Benedict al XVI-lea. Este un program care ar putea reuni politicieni de orice apartenenţă, cu condiţia de a acţiona pentru binele familiei omeneşti, practicând virtutea care se relaţionează cu o bună acţiune politică, cu spiritul de dreptate, cu echitatea, respectul, sinceritatea, onestitatea şi fidelitatea.

Virtuţile şi viciile politicii

Politicianul bun este coerent, credibil, capabil să asculte, curajos şi angajat în favoarea unităţii şi a schimbării radicale, potrivit portretului trasat de cardinalul vietnamez François-Xavier Nguyěn Vãn Thuãn, citat de papa Francisc în Mesajul pentru Ziua mondială a păcii 2019.

Politica, tinerii şi încrederea în celălalt

Există şi un alt aspect vicios al politicii pus în lumină de papa Francisc, şi care are legătură cu viitorul şi tinerii: când exerciţiul puterii politice ţinteşte doar la salvgardarea intereselor unor indivizi, viitorul este compromis, iar tinerii pot fi tentaţi să fie neîncrezători, deoarece sunt condamnaţi să rămână la margini. Când, în schimb, politica se traduce, în mod concret, în încurajarea tinerelor talente şi a vocaţiilor care cer să se realizeze, pacea se răspândeşte şi devine o încredere dinamică – a explicat pontiful, evidenţiind că o politică este în slujba păcii când recunoaşte carismele fiecărei persoane înţelese ca "o promisiune în măsură să răspândească noi energii".

Sunt necesari artizani ai păcii

Însă climatul de încredere nu este nicicând uşor de realizat în aceste timpuri – a mai spus papa Francisc, notând că "răspândita teamă de celălalt", "închiderile", "naţionalismele" care marchează politica din zilele noastre, pun în discuţie "fraternitatea de care lumea noastră globalizată are atât de mare nevoie". Făcând referire la "artizanii păcii" şi la "mesagerii autentici ai lui Dumnezeu care însufleţesc societăţile noastre", pontiful a repetat intensul apel la încetarea proliferării necontrolate a armelor, cu o extindere a intimidării. Pacea – a reiterat pontiful - "nu poate fi vreodată redusă doar la echilibrul forţelor şi al fricii".

Politica păcii se inspiră din Magnificat

Tabloul care apare din Mesajul papei Francisc prezintă o evidenţiere a relaţiei dintre drepturi şi datorii, o subliniere a relaţiei dintre marele proiect politic al păcii, responsabilitatea reciprocă şi interdependenţa oamenilor. Celor care vor să se angajeze în "politica păcii", papa Francisc le sugerează însuşirea spiritului cântului "Magnificat" pe care Maica Domnului îl cântă în numele tuturor oamenilor.

 



Sursa:www.vaticannews.va