”Sufletul meu este însetat de Dumnezeul cel viu”. Mărturisirea psalmistului care exprimă dorul după Dumnezeu (Ps 42,2) constituie tema seriei de predici din Adventul de acest an prezentate de predicatorul Casei Pontificale, pr. Raniero Cantalamessa, OFMCap., în capela ”Redemptoris Mater” din Palatul Apostolic, cu participarea papei Francisc și a mai multor reprezentanți ai instituțiilor din Curia Romană.
Pentru prima predică a actualului timp liturgic, pr. Cantalamessa a ales ca generic adevărul de credință ”Dumnezeu este!” și a atras atenția asupra unor pericole care amenință viața spirituală atunci când simțul prezenței lui Dumnezeu se diluează. Vă oferim aici amplul fragment introductiv al predicii de astăzi.
«Sfinte Părinte, Venerabili Părinți, frați și surori, în Biserică suntem atât de presați de obligațiile pe care le avem de îndeplinit, de problemele cu care ne confruntăm, de provocările la care trebuie să răspundem încât riscăm să pierdem din vedere sau să lăsăm ca pe fundal așa numitul ”porro unum necessarium” din Evanghelie și anume raportul nostru personal cu Dumnezeu. Dincolo de toate, știm din experiență că o legătură personală și autentică cu Dumnezeu este prima condiție pentru a înfrunta toate situațiile și problemele care se prezintă, fără să ne pierdem pacea și răbdarea.
M-am gândit, de aceea, ca în aceste predici de Advent să lăsăm deoparte orice referință la problemele de actualitate. Vom căuta să facem ceea ce sfânta Angela din Foligno recomanda fiilor săi spirituali: ”Să ne reculegem în unitate [lăuntircă] și să ne cufundăm sufletul în necuprinsul care este Dumnezeu”. Să facem, altfel spus, o baie matinală de credință înainte de a începe ziua de muncă.
Tema acestor predici de Advent (și, dacă Domnul vrea, de Postul Mare) va fi versul Psalmului: ”Sufletul meu este însetat de Dumnezeul cel viu” (42,2). Oamenii timpului nostru se pasionează de căutarea semnalelor existenței unor ființe vii și inteligente pe alte planete. Este o căutare legitimă și de înțeles, chiar dacă atât de nesigură. Puțini, însă, caută și studiază semnalele Ființei vii care a creat universul, care a intrat în acesta, în istoria lui, și trăiește în el. ”În El trăim, ne mișcăm și suntem” (Fap 17,28) și, totuși, nu ne dăm seama. Îl avem pe Cel viu real în mijlocul nostru, dar Îl neglijăm căutând ființe vii ipotetice care, în cel mai bun caz, ar putea să facă prea puține pentru noi și în mod sigur n-ar putea să ne scape de moarte.
De câte ori suntem constrânși să-i spunem lui Dumnezeu, împreună cu sfântul Augustin: ”Tu erai cu mine, dar eu nu eram cu Tine”! Spre deosebire de noi, într-adevăr, Dumnezeul cel viu ne caută: de la facerea lumii nu face altceva. El continuă să spună: ”Adame, unde ești?” (Gen 3,9). Noi ne propunem să captăm semnalele acestui Dumnezeu viu, să răspundem la chemarea sa, să ”batem la ușa sa”, ca să intrăm într-un contact nou, viu, cu El.
Ne bizuim pe cuvântul lui Isus: ”Căutați și veți găsi, bateți și vi se va deschide” (Mt 7,7). Când citește aceste cuvinte, unul se gândește imediat că Isus promite să ne dea tot ce-I cerem, dar rămânem nedumeriți pentru că vedem că acest lucru rareori se întâmplă. El, însă, înțelegea să spună mai presus de toate un lucru: ”Căutați-mă și mă veți găsi, bateți și vă voi deschide”. Promite să se dăruiască pe sine, dincolo de mărunțișurile pe care i le cerem, iar această promisiune este păstrată negreșit. Cel care Îl caută, Îl găsește; celui care bate, El îi deschide și, odată ce L-a găsit, totul trece în linia a doua.
Sufletul care este însetat de Dumnezeul cel viu Îl va găsi negreșit și, împreună cu El și în El, va găsi totul, după cum ne amintesc cuvintele sfintei Tereza din Avila: ”Nimic să nu te tulbure, nimic să nu te înspăimânte. Totul trece, Dumnezeu nu se schimbă. Răbdarea primește totul. Cel care îl are pe Dumnezeu nu duce lipsă de nimic. Dumnezeu singur este îndeajuns”. Cu aceste simțăminte, pornim la drum ca să căutăm chipul Dumnezeului celui viu».
A doua predică a acestui Advent are loc vineri, 14 decembrie a.c., comemorarea Sfântului Ioan al Crucii, preot și învățător al Bisericii.
De obicei, textul integral al predicilor prezentate în Cetatea Vaticanului de pr. Raniero Cantalamessa poate fi găsit pe site-ul care îi poartă numele: ”cantalamessa.org”.
A. Dancă