De Ziua Naţională a României, la o sută de ani de la realizarea Marii Uniri, zeci de mii de români cu steaguri în mână, cu tricolor pe piept sau îmbrăcaţi în costume populare, au îndurat gerul și au participat la evenimentele organizate la Alba Iulia cu ocazia Centanarului.
Dorința unirii tuturor românilor a fost un vis care s-a împlinit la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918. Acolo, pe Câmpul lui Horea, Vestitorul Marii Unirii, Episcopul Iuliu Hossu, se bucura împreună cu zecile de mii de români că se făurea „o Românie Mare, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și pe credința poporului Său”.
Animați de aceeași bucurie, credincioși și preoți greco-catolici, alături de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, au participat la evenimentele organizate la Alba Iulia cu ocazia Centenarului.
(GALERIE FOTO)
În jurul amiezii, Pr. Protopop de Alba Iulia, Radu Roșu împreună cu alți protopopi și preoți greco-catolici au participat la sfințirea Monumentului Unirii, rugându-se pentru eroii neamului și episcopii greco-catolici morți în faimă de martiri sub regimul comunist.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Preasfinția Sa Claudiu, împreună cu părintele protosincel Cristian Barta și alți preoți, a participat alături de Președintele României și celelalte oficialități ale Statului la inaugurarea monumentului Unirii. Cu această ocazie Episcopul Curiei a transmis Președintelui Klaus Iohannis salutul Preafericirii Sale Lucian și a salutat oficialitățile prezente, iar mai apoi a asistat alături de acestea la parada militară.
Evenimentele de la Alba Iulia le-au amintit tuturor celor prezenți că cei care au făcut Unirea și-au dorit ca toată suflarea românească să trăiască împreună, într-un singur stat, ROMÂNIA.
Trăiască România Mare!
ACC/Liviu Ursu