Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: ”Cântarul Domnului este diferit de cântarul nostru”

 
Papa Francisc: ”Cântarul Domnului este diferit de cântarul nostru”
  • 12 Noi 2018
  • 2634
Cu o reflecție la pagina Evangheliei despre bănuțul văduvei (Mc 12,38-44), papa Francisc a recitat ieri rugăciunea ”Îngerul Domnului” împreună cu credincioșii din Piața San Pietro.

”Cântarul Domnului este diferit de cântarul nostru. El cântărește altfel persoanele și gesturile: Dumnezeu nu măsoară cantitatea, ci calitatea, scrutează inima și se uită la curăția intențiilor”: a spus papa Francisc în alocuțiunea de la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată azi la ora 12.00 împreună cu romanii și pelerinii prezenți în Piața San Pietro. După rugăciune, Sfântul Părinte a menționat beatificarea, ieri, la Barcelona, a 16 martiri din timpul războiului civil spaniol, a comemorat centenarul încetării Primului Război Mondial și a amintit că duminica viitoare se marchează ”Ziua mondială a săracilor”.

Prin episodul Evangheliei din această duminică (Mc 12,38-44), a 32-a din timpul liturgic al calendarului roman sau latin, se încheie seria de învățături pe care Isus le ține la templul din Ierusalim. Două figuri sunt scoase în evidență: cărturarul și văduva. Cărturarul, a remarca pontiful, reprezintă ”persoanele importante, bogate, influente”; văduva, în schimb, îi reprezintă ”pe cei din urmă, pe săraci, pe cei slabi”. Această femeie sărmană merge să ofere la templu doar doi bănuți, ”tot ce i-a mai rămas” și depune oferta căutând să rămână neobservată, ”aproape rușinându-se”. ”Dar tocmai în această smerenie, ea săvârșește un gest încărcat cu o mare semnificație religioasă și spirituală. Gestul acela plin de sacrificii nu trece neobservat în ochii lui Isus care, dimpotrivă, vede în strălucind în el dăruirea totală de sine la care vrea să-i formeze pe discipolii săi”. Învățătura lui Isus din acest episod, a spus mai departe pontiful, ”ne ajută să recuperăm ceea ce este esențial în viață și favorizează o relație concretă și zilnică cu Dumnezeu”.

Papa Francisc: «Frați și surori, cântarul Domnului este diferit de cântarul nostru. El cântărește altfel persoanele și gesturile lor: Dumnezeu nu măsoară cantitatea, ci calitatea, scrutează inima și ține cont de curăția intențiilor. Aceasta înseamnă că ”a da” lui Dumnezeu prin rugăciune și celorlalți prin caritate ar trebui să se ferească întotdeauna de ritualism și de formalism, precum și de logica interesului, trebuind să fie expresie a gratuității, după cum a făcut Isus cu noi: ne-a mântuit gratuit; nu ne-a făcut să plătim mântuirea. Ne-a mântuit fără să plătim. La rândul nostru, trebuie să facem lucrurile ca expresie a gratuității. Iată de ce Isus o arată pe acea văduvă săracă și generoasă ca model de viață creștină de imitat. Nu-i cunoaștem numele, dar îi cunoaștem inima – o vom regăsi în ceruri și vom merge să o salutăm, cu siguranță – și tocmai aceasta contează înaintea lui Dumnezeu. Când suntem tentați de dorința de a apărea și de a contabiliza gesturile noastre de altruism, când suntem prea interesați de privirea altora și – îngăduiți-mi cuvântul, când o facem pe păunii – să ne gândim la această femeie”.

”Fecioara Maria, femeie săracă ce s-a dăruit cu totul lui Dumnezeu”, a încheiat pontiful, ”să ne susțină în propunerea de a da Domnului și fraților nu ceva din noi, ci pe noi înșine, într-o ofertă umilă și generoasă”.

La saluturile finale, papa a menționat beatificarea, desfășurată ieri la Barcelona, a părintelui Teodor Illera Del Olmo și a 15 însoțitori, martiri pentru credință în timpul persecuției religioase din Spania secolului trecut, îndemnând credincioșii să-L preamărească pe Dumnezeu ”pentru mărturisitorii săi curajoși”.

Ținând cont de manifestările comemorative care au loc astăzi în diferite țări europene pentru centenarul încheierii Primului Război Mondial, papa a subliniat că la ora Romei 13.30 vor bate și clopotele bazilicii San Pietro:
Papa Francisc: «Cade astăzi centenarul sfârșitului Primului Război Mondial, pe care predecesorul meu Benedict al XV-lea l-a numit ”un măcel inutil”. De aceea, astăzi, la 13.30 ora italiană, vor răsuna clopotele din lumea întreagă, chiar și cele de la bazilica San Pietro. Pagina istorică a primului conflict mondial este pentru toți o avertizare dramatică la a respinge cultura războiului și la a căuta orice mijloc legitim pentru a pune capăt conflictelor care însângerează încă multe regiuni ale lumii. Se pare că noi nu învățăm. În timp ce ne rugăm pentru toate victimele acelei tragedii imense, spunem cu tărie: să investim în pace, nu în război! Și, ca semn emblematic, să învățăm de la Sfântul Martin din Tours, pe care îl comemorăm astăzi: el a tăiat în două mantia sa ca să o împartă cu un sărac. Gestul acesta de solidaritate umană să arate tuturor calea de urmat pentru edificarea păcii».

În fine, înainte de a saluta romanii și diferitele grupuri de pelerini, Sfântul Părinte a amintit că duminica viitoare se marchează Ziua mondială a săracilor prin ”numeroase inițiative de evanghelizare, rugăciune și împărtășire”. Papa a spus că chiar în Piața San Pietro a fost amenajat un dispensar sanitar care timp de o săptămână va oferi îngrijiri medicale celor care sunt în dificultate. ”Îmi exprim urarea ca această Zi să favorizeze o atenție din ce în ce mai mare față de necesitățile celor din urmă, marginalizați și înfometați”.

Primiți și binecuvântarea apostolică a Sfântului Părinte, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 



Sursa:www.vaticannews.va