Figura episcopului Ioan Inochentie Micu Clain și spiritul Școlii Ardelene, ca mișcare culturală națională produsă de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, s-au aflat în centrul conferinței internaționale „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, ce s-a desfășurat luni, 29 octombrie 2018, la Palatul Cultural Blaj. Contribuția Bisericii Blajului, prin episcopii și cărturarii ei, la realizarea idealului unității naționale a fost elogiată în cadrul unor prelegeri susținute în cadrul celui mai important simpozion organizat la Blaj cu ocazia Centenarului Unirii, invitații speciali ai evenimentului fiind Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia.
În deschiderea conferinței, moderatorul acesteia, părintele vicar general Cristian Barta, Decan al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, a vorbit despre evenimentul de luni seara pe care l-a pus sub semnul cinstirii eforturilor inaintașilor noștri de a trezi conștiința națională și spiritul românesc și a contribuției acestora în realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
Din partea autorităților locale a vorbit primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, care a elogiat, la rândul său, Școala Ardeleană și valorile pe care primele școli cu predare în limba română din Transilvania le-a adus în cultura românească. Spiritul european al Blajului de altădată este o obligație pentru cei de azi de a urma calea deschisă aici, în urmă cu 300 de ani, iar autoritățile publice locale au responsabilitatea să ducă mai departe munca înaintașilor noștri, pentru că demnitatea națională a devenit o stare de spirit la Blaj. În finalul intervenției sale, primarul municipiului Blaj l-a rugat pe Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía să transmită Papei Francisc faptul că Sfântul Părinte este așteptat în Mica Romă.
Într-o conferință susținută în limba română, Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, a vorbit despre Biserica Română Unită cu Roma ca despre un adevărat ambasador al spiritului românesc, lupta acesteia fiind pentru triumful valorilor creștine în societatea românească, într-o perioadă, atunci și acum, tulbure. Verticalitatea și spiritul Blajului au contribuit la realizarea unității naționale. Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía i-a invitat pe cei care au asistat la această conferință să prețuiască trecutul, dar să fie în permanență atenți la prezent și viitor, pentru că numai așa putem duce mai departe valorile promovate de Școala Ardeleană la Blaj. În final, Excelența Sa a vorbit despre unitate ca necesitate, pentru că numai împreună putem spera la o patrie mai prospera si mai dreaptă.
Ultima prelegere a fost ținută de Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, acreditat și în Republica Malta și Republica San Marino. Excelența Sa a vorbit despre Episcopul Inochentie Micu Clain ca despre un model ce trebuie urmat în orice epocă a istoriei. Pornind de la definiția unui om de stat, Excelența Sa George Gabriel Bologan l-a prezentat pe „întemeietorul” Blajului drept un adevărat om de stat, cu viziune, care își proiectează acțiunile nu spre imediat, ci spre viitor. Diplomația contemporană este obligată să facă o privire lucidă asupra trecutului, cu proiectare spre viitor, o diplomație care să nu fie construită pe compromisuri. Exemplul de verticalitate a lui Inochentie Micu Clain trebuie să-i călăuzească nu doar pe diplomați, ambasadori sau oameni politici, ci pe fiecare dintre noi, iar Blajul este în continuare chemat să joace un rol important în societatea românească, așa cum au făcut acest lucru înaintașii săi.
Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, a dat citire apoi mesajului Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscop şi Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. În finalul conferinței internaționale „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, Preasfinția Sa Claudiu, în numele Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, i-a conferit Excelenței Sale Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, Ordinul Arhiepiscopal Major „Preasfânta Treime” în formă de cruce pectorală. De asemenea, Excelenței Sale George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, acreditat și în Republica Malta și Republica San Marino, i-a fost conferit Ordinul Arhiepiscopal Major „Preasfânta Treime” pentru laici.
Simpozionul științific internațional „România 100. Biserica, Statul și Binele Comun. Istorie și Teologie” continuă marți, 30 octombrie, la Palatul Cultural Blaj. Prelegerile se vor desfășura între orele 09:30-12:45 și 15:15-18:30, de la această oră fiind programată și conferința care va închide evenimentul, „70 de ani de interzicere abuzivă a Bisericii Române Unite”, care îi are ca invitați pe scriitorul Cristian Bădiliță, istoric al creștinismului timpuriu, cu conferința „Geniul greco-catolic românesc. O reevaluare a istoriei și culturii române” și pe istoricul Marius Oprea, fondator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, cu conferința „Greco-catolicii în catacombe. Biserica Română Unită sub persecuțiile regimului comunist”.
Tot marți vor fi lansate și prezentate cărțile „Cealaltă jumătate a cerului. Figuri biblice feminine”, de Mauro Orsatti și „In Honorem Renzo Lavatori”, un volum omagial dedicat unuia dintre cei mai însemnați teologi contemporani ai Bisericii Catolice din Italia.
Organizatorii întregii manifestări sunt Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, prin Facultatea de Teologie Greco-Catolică și Facultatea de Istorie și Filosofie, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Blaj și Asociația Generală a Românilor Uniți (AGRU) Blaj.
Biroul Arhieparhial de Presă