Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Viața sau moartea pentru Asia Bibi. Sentința definitivă va fi dată mâine

 
Viața sau moartea pentru Asia Bibi. Sentința definitivă va fi dată mâine
  • 07 Oct 2018
  • 4247

Ziua cea mare a sosit. Este ziua decisivă pentru viața sau moartea Asiei Bibi. Luni 8 octombrie 2018, la ora 13, ora locală (ora 11 ora României), Curtea Supremă din Pakistan examinează recursul, în al treilea și ultimul nivelul de judecată, prezentat de avocații femeii creștine condamnată la moarte pentru blasfemie și închisă de aproape un deceniu.

Procesul va fi unul fulger conform procedurii penale din Pakistan. Va avea loc o singură audiere, în care judecătorii vor asculta punctele de vedere ale apărării și ale acuzării (reprezentată de Ministerul Public), pentru a evalua dacă se confirmă sau anulează pedeapsa cu moartea. Sentința ar trebui să fie dată în aceeași zi, dar pentru publicarea ei va trebui să se aștepte două sau trei zile.

"Prin urmare, într-o săptămână, Asia ar putea fi liberă. Sperăm și ne rugăm„, notează Joseph Nadeem, tutore al familiei femeii și președinte al Renaissance Education Foundation din Lahore, care acoperă costurile legale ale procesului și este responsabil pentru mijloacele de existență ale familiei Asiei.

După cum confirmă documentul publicat de Curtea Supremă de la Islamabad, va fi un complet special de judecători, creat pentru această ocazie, care va asculta argumentele avocatului musulman Saiful Malook, avocatul Asia Bibi, și care va decide cu privire la soarta femeii.

Potrivit lui Nadeem, sunt speranțe întemeiate. Completul, format din trei judecători superiori - așa cum au anticipat cei de la Vatican Insider în iulie anul trecut - este prezidat de Judecătorul șef al Pakistanului, Mian Saqib Nisar, ca o garanție a imparțialității și transparenței, el însăși a dat cazul Asiei Bibi avocatului pentru a-l îndepărta de orice risc de manipulare politică și religioasă.

Scopul declarat - întotdeauna împărtășit de către avocații femeii creștine – este de a trata acest proces ca un caz obișnuit de natură juridică, fără nici o semnificație simbolică sau religioasă. Acest lucru va permite să se examineze cu seninătate și rigoare probele prezentate și argumentele avocaților și astfel verdictul să fie doar rezultatul condamnării dobândite în timpul procesului, în funcție de probe.

Atât la prima cât și la a doua instanță, de fapt, cazul juridic care a dus la încarcerarea femeii creștine din Punjab a fost puternic condiționat de elemente externe care l-au distorsionat complet.

Procesul în fața instanței din Nakhana Shahib, care în noiembrie 2010 a decretat prima pedeapsa cu moartea, a fost în mod evident afectat de acuzații false aduse intenționat pentru a pedepsi femeia care a îndrăznit să se revolte împotriva discriminării în care ea era victimă a colegelor sale lucrătoare agricole în câmpuri. Femeile o acuzaseră că a contaminat, ca și creștin, sursa de apă de la care beau toate.

La reacția furioasă a Asiei - un afront de neiertat - au plecat să caute un imam local, care a pus la cale și a dus la bun sfârșit planul de învinuire de blasfemie: o scurtătură ușor de utilizat pentru a scăpa de adversari în litigiile private. Imamul a depus o plângere și a depus mărturie în instanță cu privire la un eveniment în care – absurditate logică și juridică – nu a fost în nici un fel implicat în persoană, spunând că Asia a ofensat numele profetului Mahomed.

Ar fi fost ușor atunci pentru instanța de judecată să dea pe față complotul, dat fiind faptul că imamul nu a auzit cuvintele Asiei și mărturia lui a fost evident falsă. Dar instanța a ales calea cea mai convenabilă și, pentru a nu deranja grupurile musulmane locale, a preferat să o declare vinovată.

Viața Asiei din ziua aceea s-a schimbat și nevinovată fiind a primit pedeapsa cu moartea, în conformitate cu articolul 295, alineatul C din Codul penal al Pakistanului, pentru infracțiunea de blasfemie la adresa profetul Mahomed. Cazul său a devenit cunoscut, iar creștinii din Pakistan au început o campanie de apărare a acesteia, care a culminat cu un apel public făcut de Papa Benedict al XVI-lea pentru eliberarea sa.

În același timp, acesta a făcut recursul în fața Înaltei Curți din Lahore, capitala Punjab, împotriva acestei sentințe fără justă cauză. Însă cazul Asiei Bibi era deja „fierbinte“ și câteva luni mai târziu, în acel fatidic an 2011, ea a fost pentru totdeauna legată de două crime oribile în care au fost victime doi oameni de mare calibru și care se exprimaseră în mod public în favoarea sa: și-au piardut viața din cauza unor mâini teroriste mai întâi musulmanul Salman Taseer, guvernatorul din Punjab, și apoi catolicul Shahbaz Bhatti, ministrul federal pentru minorități religioase.

Din acel moment, nici un judecător nu și-a mai asumat responsabilitatea de a o judeca pe Asia Bibi și au recurs la mai multe amânări din diferite motive, au întârziat procesul în Lahore, în timp detențiea s-a lungit considerabil, iar femeia a fost transferată de la închisoarea din Sheikhupura la închisoare pentru femei din Multan, pentru a-i asigura o mai mare securitate.

A trebuit așteptat până în octombrie 2014 pentru ca un judecător să fie de acord să delibereze asupra cazului Asiei, dar în tot acest timp se răspândeau zvonuri de amenințare la adresa judecătorilor. În această situație Înalta Curte confirmă decizia din primă instanță, considerând ca fiind valabilă mărturia împotriva femeii. Cu toate acestea, sentința a fost suspendată în așteptarea pronunțării celei de-a treia și ultimă instanță: Curtea Supremă.

"Lucrăm din greu și vom aduce argumente convingătoare. Avem încredere în respectul pentru statul de drept și imparțialitatea judecătorilor. Suntem încrezători în rezultatul procesului ", notează avocatul Saiful Malook, care, escortat, va participa la ședința din 8 octombrie din Islamabad.

Cu câteva zile în urmă Joseph Nadeem și soțul Asiei, Ashiq Masih,au vizitat-o în închisoare, găsind-o „puternică în trup și în spirit“. "Asia este o femeie de credință profundă și trăiește toate acestea cufundată în rugăciune, cu multă seninătate spirituală. Știe că este o fică iubită a lui Dumnezeu și se încrede în Domnul, care îi poate da mântuirea", spune Nadeem. „În acest moment decisiv din viața ei, el cere ca toți creștini din lume să se roage împreună cu Papa Francisc, care deja i-a trimis o binecuvântare și un rozariu pe care Asia îl folosește în fiecare zi, animată fiind de sentimente de iertare față de persecutorii ei", concluzionează acesta.

Dacă și Curtea Supremă o să confirme sentința existentă, va fi necesar să se solicite președintelui Pakistanului o dispoziție de clemență.

Traducere: ACC



Sursa:www.lastampa.it