Interviu luat Arhiepiscopului de Panamá despre următoarea ZMT
De Rocío Lancho García
Peste puţin mai mult de patru luni se va deschide Ziua Mondială a Tineretului (ZMT), programată la Panamá de la 22 la 27 ianuarie 2019. Este atâta muncă şi atâta dăruire în spatele acestui eveniment care implică nu numai statul care găzduieşte ci toată America Centrală. Aşa au voit episcopii încă de la început: ZMT a Bisericii din America Centrală. Monseniorul José Domingo Ulloa, arhiepiscop de Panamá şi preşedinte al Conferinţei Episcopale, la 6 septembrie l-a întâlnit pe papa Francisc pentru a vorbi despre pregătirile acestei mari sărbători a tinerilor. În acest interviu acordat ziarului L'Osservatore Romano prelatul asigură că unele roade deja se trăiesc şi se experimentează în realitatea ţării. De exemplu, s-au născut "ecoparohiile", având conştiinţa îngrijirii casei comune. Aşteptările sunt multe şi mai mult speranţele pentru această întâlnire care îi va reuni pe tinerii din cele cinci continente. Tineri pelerini, anticipă arhiepiscopul, care vor primi două rozarii din lemn de măslin de la Betleem: un gest semnificativ şi o angajare de a se ruga pentru pace, îndeosebi în Ţara Sfântă.
Am intrat în faza finală a drumului spre ZMT. Cum se desfăşoară ultimele pregătiri?
În acest moment ne ocupăm de înscrierile tinerilor care vor participa, ale episcopilor, ale preoţilor... Deja pregătim kit-ul rucsacurilor, cazările şi transporturile. Ce ne mai rămâne de făcut? Să ne convingem că înscrierile la nivel mondial să se poată efectua în timpii prevăzuţi pentru a-i putea primi pe toţi în modul cel mai bun şi a evita răspunsuri improvizate în ultimul moment.
În dimineaţa de 6 septembrie l-aţi întâlnit pe papa Francisc. Ce i-aţi povestit despre organizarea ZMT şi ce a spus el?
În primul rând ne-a mulţumit pentru toată angajarea pe care o desfăşurăm. Am vorbit papei despre grupul de peste trei sute de tineri pe umerii cărora este toată pregătirea. L-am şi asigurat că am primit cuvintele şi provocarea lansate de el în Polonia: pregătiţi această zi împreună cu bunicii voştri. El s-a bucurat de asta şi ne-a spus că bunicii sunt persoanele care au incidenţă cu adevărat asupra vieţii tinerilor. I-am putut vorbi şi despre importanţa de a nu-i exclude pe copii. I-am arătat un material video foarte frumos pe care l-am realizat, cu o marionetă a papei care vorbeşte tinerilor. A râs mult, pentru marionetă şi pentru copiii care stăteau lângă ea. Am vorbit despre cele două mari forumuri care se vor ţine în cadrul ZMT, în lumina lui Laudato si'. Unul îl organizează fundaţia "Ioan Paul al II-lea" şi celălalt Cancelaria Republicii Panamá împreună cu Academia de Ştiinţe. Pontiful a apreciat asta şi noi i-am spus că în cadrul pregătirii am creat şi "ecoparohiile". Este o iniţiativă care ajută să avem deja în parohii conştiinţa necesităţii de a recicla şi de a ne îngriji de mediu.
Care sunt celelalte roade ale ZMT apărute în aceste luni de pregătire?
Unul din marile roade pe care noi deja îl vedem şi pe care dorim ca fiecare tânăr participant la ZMT să-l poată duce cu sine este conştiinţa îngrijirii casei comune. Am pus şi accentul pe cateheza elaborată în ultimele douăsprezece luni. Am tratat aspectul ecologic, precum şi alte teme: realitatea tinerilor, Maria şi rolul femeii, drumul Bisericii centro-americane. Şi Dumnezeu în bunătatea sa va îmbogăţi acest itinerar duminică 14 octombrie, cu canonizarea monseniorului Romero.
Ce înseamnă ZMT pentru Biserica din America Centrală?
Încă de la anunţarea sa am pus accentul pe faptul că este o zi centro-americană. Cred că roadele pe care le trăim la Panamá se extind şi ne îmbogăţesc pe toţi. Suntem o singură Biserică centro-americană. Roadele le trăim deja şi cu pelerinajul icoanei şi al crucii. Asta ne-a ajutat mult. Ne-am putut pregăti şi la nivel centro-american. Rodul este că putem împărtăşi drumul acestei Biserici şi deja vedem asta: de exemplu, într-o rubrică de ştiri despre parcursul ZMT, care este transmisă o dată pe săptămână în toată America Centrală şi care va continua şi după ZMT.
Cum v-ar plăcea să fie amintită această întâlnire din Panamá?
Aş vrea ca să fie amintită ca o zi în care a fost o întâlnire foarte fraternă, unde am simţit prezenţa acestei Biserici mame, milostive, care nu exclude pe nimeni, care ne dă forţa pentru a ne pune în slujba altora.
Dumneavoastră tocmai v-aţi întors dintr-o vizită în Ţara Sfântă. Această călătorie va lăsa vreun semn asupra ZMT?
A fost ceva minunat. Înainte de toate pentru a pune în mâinile Mariei ZMT, dar şi pentru a vedea un mare proiect pe care l-am realizat. Vom dona două rozarii fiecărui pelerin. Rozarii realizate din lemn de măslin din Betleem. Aceste rozarii au permis să beneficieze peste două sute cincizeci de familii. Este vorba despre rozarii făcute manual de creştini din Ţara Sfântă şi cred că asta are o mare valoare. În afară de asta, cu această iniţiativă, ne angajăm să ne rugăm pentru pacea în lume, pentru tineri, dar în mod deosebit să ne rugăm pentru realitatea din Ţara Sfântă.
(După L'Osservatore Romano, 8 septembrie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu