Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Idealul nu este divorțul, ci unitatea familiei

 
Idealul nu este divorțul, ci unitatea familiei
  • 30 Aug 2018
  • 2992

”Să nu uităm de numeroasele familii care își duc mai departe familia și fiii cu fidelitate, cerându-și iertare când există probleme. Le uităm pentru că astăzi este la modă în reviste, în ziare, să se vorbească astfel: «Ăsta a divorțat de aia, aia de ăla, și separarea...» Dar, vă rog, acest lucru este urât. E adevărat, eu îl respect pe fiecare, trebuie să respectăm lumea, dar idealul nu este divorțul, idealul nu este separarea, idealul nu este distrugerea familiei! Idealul este familia unită. Să mergem înainte pe această cale, acesta este idealul”. Este fragmentul final de la cateheza papei Francisc prezentată la audiența generală de miercuri, 29 august 2018, vorbind zecilor de mii de credincioși din Piața San Pietro despre recenta sa călătorie apostolică în Irlanda unde a participat, pe 25 și 26 august, la cea de-a noua Întâlnire mondială a familiilor. La saluturile finale, pontiful a menționat comemorarea liturgică a Martiriului Sfântului Ioan Botezătorul și a făcut un apel în vederea apropiatei Zile mondiale de rugăciune pentru ocrotirea creației, care se marchează anual pe 1 septembrie.

Referindu-se la manifestările Întâlnirii mondiale a familiilor de la Dublin, papa a subliniat că prin prezența sa a vrut să ”confirme familiile creștine în vocația și misiunea lor”, iar miile de familii prezente ”au fost semnul grăitor al frumuseții visului lui Dumnezeu pentru întreaga familie umană”. ”Visul lui Dumnezeu este unitatea, armonia și pacea în familii și în lume, rod al fidelității, iertării și împăcării pe care El ni le-a dăruit în Cristos”.

Papa Francisc: ”El cheamă familiile să participe la acest vis și să facă din lume o casă în care nimeni să nu fie singur, nimeni să nu fie nedorit, nimeni să nu fie exclus. (...) De aceea era foarte potrivită tema acestei Întâlniri mondiale: «Evanghelia familiei, bucurie pentru omenire»”.

Pontiful a reparcurs, pas cu pas, evenimentele care au alcătuit agenda călătoriei sale în Irlanda, spunând că la sanctuarul marian de la Knock a transmis ”un salut cordial” populației din Irlanda de Nord, încurajând-o să continue procesul de reconciliere, pacificare, prietenie și cooperare ecumenică.

Papa Francisc: ”Momentul culminant al vizitei mele a fost marea sărbătoare a familiilor, sâmbătă seară (25 august – n.r.), la stadionul din Dublin, urmată de Sf. Liturghie de la Phoenix Park. În timpul Veghii de rugăciune am ascultat mărturiile foarte mișcătoare ale familiilor care au suferit din cauza războaielor, ale familiilor reînnoite de iertare, ale familiilor pe care iubirea le-a salvat din spirala formelor de dependență, ale familiilor care au învățat să folosească bine telefoanele mobile și tabletele și să dea prioritate timpului petrecut împreună. Și au ieșit în evidență valoarea comunicării între generații și rolul specific care revine bunicilor în consolidarea legăturilor familiale și transmiterea tezaurului credinței”.

Dar vizita în Irlanda, a continuat papa Francisc, ”trebuia să-și asume și durerea și amărăciunea pentru suferințele provocate în această țară de diferitele forme de abuz, chiar și din partea unor membri ai Bisericii, precum și faptul că autoritățile bisericești în trecut nu au știut întotdeauna să înfrunte de o manieră adecvată aceste crime. Un semn profund a lăsat întâlnirea cu unele victime – erau opt persoane – și de mai multe ori am cerut iertare Domnului pentru aceste păcate, pentru scandalul dat și pentru impresia de trădare”. În același timp, pontiful a încurajat episcopii irlandezi să-și continue eforturile menite să remedieze falimentele din trecut cu onestitate și curaj astfel încât să inaugureze ”un anotimp de reînnoire a Bisericii în Irlanda”.

Papa Francisc: ”În Irlanda este credință, este lume de credință, o credință cu rădăcini adânci. Dar știți un lucru? Sunt puține vocații la preoție. Cum de această credință nu reușește? Din cauza acestor probleme, a acestor scandaluri, a atâtor lucruri. Trebuie să ne rugăm Domnului să trimită preoți sfinți în Irlanda, să trimită noi vocații”.

Privind retrospectiv, a încheiat papa Francisc, ”Întâlnirea mondială a familiilor a fost o experiență profetică, confortantă, a atâtor familii angajate pe calea evanghelică a căsătoriei și a vieții familiale, familii discipole și misionare, plămadă de bunătate, sfințenie, dreptate și pace”.

Papa Francisc: ”Să nu uităm de numeroasele familii care își duc mai departe familia și fiii cu fidelitate, cerându-și iertare când există probleme. Le uităm pentru că astăzi este la modă în reviste, în ziare, să se vorbească astfel: «Ăsta a divorțat de aia, aia de ăla, și separarea...» Dar, vă rog, acest lucru este urât. E adevărat, eu îl respect pe fiecare, trebuie să respectăm lumea, dar idealul nu este divorțul, idealul nu este separarea, idealul nu este distrugerea familiei! Idealul este familia unită. Să mergem înainte pe această cale, acesta este idealul”.

După ce a amintit că următoarea Întâlnire mondială a familiilor, a zecea, se va ține la Roma în 2021, papa a ținută să sublinieze la final o importantă comemorare liturgică:

Papa Francisc: ”Adresez un cuvânt special tinerilor, celor înaintați în vârstă, bolnavilor și soților recent căsătoriți. Astăzi este comemorarea liturgică a Martiriului Sf. Ioan Botezătorul. Jertfa eroică a Înaintemergătorului să vă învețe să înțelegeți valoarea supremă pentru un creștin: a da mărturie pentru domnia lui Cristos, viu și lucrător în mijlocul nostru, nu doar prin cuvinte, dar prin însăși dăruirea vieții”.

În fine, un apel în vederea zilei mondiale de rugăciune pentru ocrotirea creației:

Papa Francisc: ”Sâmbăta viitoare, 1 septembrie, este cea de-a patra Zi mondială de rugăciune pentru ocrotirea creației, pe care o marcăm împreună cu frații și surorile ortodocși și cu adeziunea altor Biserici și Comunități creștine. În Mesajul din acest an doresc să atrag atenția asupra chestiunii apei, bun primar de tutelat și de pus la dispoziția tuturor. Îmi exprim gratitudinea față de diferitele inițiative pe care le-au pregătit în diverse locuri Bisericile particulare, Institutele de viață consacrată și asociațiile bisericești. Îi îndemn pe toți să se unească în rugăciune, sâmbătă, pentru Casa noastră comună, pentru îngrijirea Casei noastre comune”.

A. Dancă

 



Sursa:vaticannews.va/ro