Pontiful a ajuns sâmbătă la catedrala "St. Mary" din Dublin, după ce a făcut un popas de rugăciune în locaşul în care sunt păstrate relicvele sfântului Matt Talbot, un muncitor din Dublin, care – înainte de a-şi schimba viaţa – a suferit de dependenţa de alcool. În catedrală, unde papa Francisc s-a întâlnit cu cuplurile tinere din oraş, pontiful a fost întâmpinat de arhiepiscopul de Dublin, Diarmuid Martin, şi de un cuplu de soţi tineri.
Introducerea întâlnirii a fost făcută de un cuplu căsătorit de 50 de ani, Vincent şi Theresa, care aparţine uneia din parohiile capitalei Irlandeze. Experienţa acestor soţi, care sunt totodată părinţi şi bunici, ar putea alcătui un ghid pentru viitor, cei doi soţi dând mărturie – în faţa pontifului – despre viaţa de căsătorie, care "presupune mult efort, dar care merită să fie trăită".
"Avem multe de învăţat de la viaţa voastră de căsătorie susţinută în fiecare zi de harul sacramental", a spus pontiful surâzând la vederea a numeroase cupluri tinere de soţi care au ales să-şi unească vieţile în faţa lui Dumnezeu, prin sacramentul căsătoriei.
Papa Francisc: «A te căsători şi a împărtăşi viaţa [n.n. cu persoana cu care te căsătoreşti] e frumos lucru. Un proverb spaniol spune că suferinţa trăită în doi se reduce la jumătate, iar bucuria împărtăşita devine o bucurie şi jumătate. Aceasta este calea căsătoriei», le-a spus papa Francisc tinerelor cupluri de soţi cu care a stat de vorbă în Catedrala "St. Mary", din Dublin, într-o atmosferă destinsă şi cordială.
Căsătoria asemenea unui antidot împotriva provizoriului
În cadrul întâlnirii, un viitor cuplu de soţi s-a adresat direct pontifului, exprimându-şi îndoielile şi cerându-i sfatul. Denis şi Sinead se vor căsători la 27 septembrie şi l-au întrebat pe Sfântul Părinte cum ar putea ei explica prietenilor angajamentul lor permanent prin legământul căsătoriei, când ceilalţi spun că trăiesc iubirea ca pe o chestiune personală, neavând nevoie de o încadrare instituţională.
«Căsătoria nu este doar o instituţie, ci o vocaţie, o viaţă care merge înainte, o decizie luată în mod conştient şi pentru toată viaţa, de a avea grijă unul de celălalt, şi de a vă ajuta şi proteja reciproc», le-a răspuns papa Francisc. Într-o societate în care există cultura provizoriului şi pare că nimic de preţ nu poate să dureze, nici măcar iubirea, este necesar efortul de a nutri, de a alimenta o iubire care să crească şi să dureze.
Papa Francisc: «Între toate formele de fecunditate umană, căsătoria este unică. Este o iubire care dă origine unei vieţi noi. Implică responsabilitatea reciprocă în transmiterea darului divin al vieţii şi oferă un mediu stabil în care noua viaţă poate creşte şi înflori. Căsătoria în Biserică, adică sacramentul căsătoriei, participă în mod special la misterul iubirii eterne a lui Dumnezeu.»
Iubirea este visul lui Dumnezeu pentru om
"O iubire exclusivă şi de durată" este semnul sacramental al legământului dintre Domnul şi mireasa sa, Biserica, legământ în care Isus este mereu prezent iar iubirea sa "este o stâncă şi un adăpost în vremuri de restrişte, dar este mai ales un izvor de creştere constantă într-o iubire pură şi pentru totdeauna".
Papa Francisc: «Faceţi un pariu curajos, pariaţi pe [n.n. căsătoria] pentru toată viaţa. Deoarece căsătoria este şi un risc. Dar este un risc care merită: pariaţi pe căsătoria pe durata întregii vieţi, pentru că aşa este iubirea. Iubirea este visul lui Dumnezeu pentru noi şi pentru întreaga familie umană. Vă rog să nu uitaţi aceasta niciodată. Dumnezeu are un vis pentru noi şi ne cere să ne însuşim acest vis. Nu vă fie teamă de acel vis. Să aveţi visuri măreţe!»