Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

În destinul Mariei, destinul nostru

 
 În destinul Mariei, destinul nostru
  • 17 Aug 2018
  • 4214

”Realitatea minunată a Înălțării la cer a Mariei arată și confirmă unitatea persoanei umane și ne amintește că suntem chemați să-l slujim și să-l preamărim pe Dumnezeu cu toată ființa noastră, cu trupul și cu sufletul”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată împreună cu 20 de mii de romani și pelerini în Piața San Pietro miercuri, 15 august 2018, solemnitatea Adormirii Maicii Domnului. După antifonul marian ”Îngerul Domnului”, pontiful a făcut un apel la rugăciune pentru victimele tragediei de la Genova (Italia), unde ieri s-a prăbușit un viaduct pe autostrada A10. Cel puțin 39 de persoane și-au pierdut viața potrivit unui bilanț provizoriu.

 

Vă oferim aici în traducerea noastră de lucru alocuțiunea Sfântului Părinte de la rugăciunea ”Îngerul Domnului”:

«Dragi frați și surori, bună ziua! În solemnitatea de astăzi a Înălțării la cer a Fericitei Fecioare Maria, sfântul popor credincios al lui Dumnezeu își exprimă cu bucurie cinstirea față de Fecioara Mamă. O face prin cultul de zi cu zi, precum și prin mii de forme diverse de devoțiune și în acest fel se adeverește profeția Mariei înseși: ”Toate popoarele mă vor numi fericită” (Luca 1,48). Pentru că Domnul a înălțat-o pe smerita sa slujitoare. Înălțarea la cer cu sufletul și cu trupul este un privilegiu divin acordat Sfintei Maici a lui Dumnezeu pentru uniunea ei specială cu Isus. Este vorba de o uniune care privește trupul și sufletul, începută la Buna Vestire și maturizată în întreaga viață a Mariei prin participarea sa particulară la misterul Fiului. Maria mergea întotdeauna cu Fiul: mergea pe urmele lui Isus și de aceea noi spunem că ea a fost prima discipolă.

Existența Fecioarei Maria s-a desfășurat ca viața unei femei oarecare din timpul său: se ruga, ținea familia și casa, frecventa sinagoga... Dar orice faptă zilnică era întotdeauna săvârșită de ea în uniune deplină cu Isus. Pe Calvar această uniune a ajuns la punctul culminant în iubire, compasiune și suferința inimii. De aceea, Dumnezeu i-a dăruit o participare deplină și la învierea lui Isus. Trupul Sfintei Maici a fost ferit de putreziciune, la fel ca trupul Fiului.

Biserica ne îndeamnă să contemplăm astăzi acest mister: acesta ne arată că Dumnezeu vrea să mântuiască omul întreg, să mântuiască sufletul și trupul. Isus a înviat cu trupul pe care îl luase din Maria și s-a înălțat la Tatăl cu umanitatea sa preschimbată. Cu trupul, un trup ca al nostru, dar preschimbat. Înălțarea Mariei, făptură omenească, ne oferă confirmarea cu privire la cum va fi destinul nostru glorios. Deja filosofii greci au înțeles că sufletul omului este destinat fericirii după moarte. Cu toate acestea, ei disprețuiau trupul, considerat închisoare a sufletului, și nu-și închipuiau că Dumnezeu a dispus ca și trupul omului să fie unit sufletului în fericirea cerească. Trupul nostru, preschimbat, va fi acolo. Adevărul ”învierii trupului” este un element propriu revelației creștine, un punct cardinal al credinței noastre.

Realitatea minunată a Înălțării la cer a Mariei arată și confirmă unitatea persoanei umane și ne amintește că suntem chemați să-l slujim și să-l preamărim pe Dumnezeu cu toată ființa noastră, cu trupul și cu sufletul. A-l sluji pe Dumnezeu numai cu trupul ar fi o faptă de sclavi, iar a-l sluji numai cu sufletul ar fi în contrast cu firea noastră omenească. Un mare Părinte al Bisericii, pe la anii 220, Sfântul Irineu, spunea că ”gloria lui Dumnezeu este omul cel viu” și că viața omului constă în a-l vedea pe Dumnezeu (Împotriva ereziilor, IV, 20,7). Dacă vom fi trăit în acest fel, în slujirea bucuroasă a lui Dumnezeu, care se exprimă și printr-o slujire generoasă a fraților, destinul nostru, în ziua învierii, va fi asemenea cu destinul Mamei noastre cerești. Ne va fi dat, în ziua aceea, să realizăm pe deplin îndemnul apostolului Paul: ”Preamăriți-l pe Dumnezeu în trupul vostru!” (1 Cor 6,20) și îl vom preamări pentru totdeauna în ceruri.

Să o rugăm pe Maria pentru ca, prin mijlocirea ei de mamă, să ne ajute să trăim drumul nostru de fiecare zi în speranța lucrătoare de a ajunge alături de ea într-o zi, împreună cu toții sfinții și cei dragi ai noștri, cu toții în paradis».

După rugăciunea Angelus, papa a invocat binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

A. Dancă

 



Sursa:vaticannews.va/ro