„Carta Drepturilor Familiei” împlineşte 30 de ani. Cu această ocazie, Consiliul Pontifical al Familiei a organizat la Roma pentru joi, 24 octombrie, un simpozion internaţional pe tema „Noile orizonturi antropologice şi drepturile familiei”.
Simpozionul face parte din manifestările adunării plenare a acestui Consiliu Pontifical, care se va desfăşura între 23 și 25 octombrie, pentru a pregăti pelerinajul familiilor la Mormintele Sfinţilor Apostoli cu ocazia Anului Credinţei, pelerinaj care va avea loc pe 26 şi 27 octombrie.
Carta Drepturilor Familiei este unul din roadele adunării Sinodului Episcopilor din 1980, pe tema „Datoriile familiei creştine în lumea de astăzi”. Carta a fost promulgată de Sfântul Scaun la 25 noiembrie 1983.
Carta Drepturilor Familiei – se citeşte în Prezentare – „îşi propune să ofere contemporanilor noştri, fie că sunt creştini sau nu, o formulare cât mai completă şi ordonată posibil a drepturilor fundamentale inerente acelei societăţi naturale şi universale care este familia. (…) Aceste drepturi izvorăsc, în cele din urmă, din acea lege întipărită de Creator în inima fiecărei fiinţe umane. Societatea este chemată să apere aceste drepturi de diverse încălcări, să le respecte şi să le promoveze în totalitatea conţinutului lor”. Drepturile propuse – se mai citeşte în documentul din 1983 – constituie „un apel profetic în favoarea instituţiei familiale, care trebuie să fie respectată şi apărată de orice abuz”.
Traducerea în limba română a acestui document, care la 30 de ani îşi arată întreaga sa valoare profetică, poate fi citit integral în format electronic pe site-ul „www.pastoratie.ro”.
Lucrările simpozionului aniversar care se va desfăşura pe 24 octombrie la Roma vor fi inaugurate de preşedintele Consiliului, mons. Vincenzo Paglia. Prima sesiune îl va avea ca preşedinte pe cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle, arhiepiscop de Manila. A doua sesiune, în după amiaza aceleiaşi zile, va fi prezidată de cardinalul nigerian John Olorunfemi Onaiyekan, arhiepiscop de Abuja. Secretarul Consiliului Pontifical al Familiei, mons. Jean Laffitte, va prezenta relatarea introductivă, pe tema „Fundamentele teologice ale Cartei Drepturilor Familiei”. Vor interveni, printre alţii, filosoful şi juristul spaniol Andrés Ollero, specialista americancă în drepturile familiei, Teresa Collet, cavalerul suprem al Cavalerilor lui Columb, Carl A. Anderson, profesoara americancă Jane Adolphe, jurnalista italiancă Lucetta Scaraffia şi economistul italian Stefano Zamagni.
„Orice teorie a drepturilor”, se citeşte în comunicatul Consiliului Pontifical al Familiei, „presupune o viziune antropologică, iar antropologia drepturilor este o «fuziune de orizonturi», cum a remarcat filosoful Hans Georg Gadamer. «Chestiunea antropologică» este esenţa oricărei culturi şi fundamentul pe care se clădeşte coexistenţa socială şi dreptul pozitiv. Criza timpului nostru este în principal o «criză antropologică» după cum spuneau deseori Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea, iar Papa Francisc a remarcat în repetate rânduri încă din primele zile ale pontificatului”.
„Cu doar câteva luni în urmă – se mai citeşte în comunicat – a murit unul din cei mai mari specialişti creştini în antropologie, Julien Ries, care scria: «De peste două milioane de ani observăm creşterea a ceea ce numim hominizare. (…) Este o creştere a conştiinţei în istoria umanităţii care duce la naşterea marilor culturi şi religii, dar noi notăm că încă de la apariţia sa omul este simbolic şi religios. Această conştientizare este importantă pentru timpul nostru».
Simpozionul de pe 24 octombrie de la Roma – încheie comunicatul Consiliului Pontifical al Familiei – „reprezintă o importantă ocazie de dialog şi creştere nu doar pentru mediul bisericesc dar şi pe plan social şi civil”.
Cei care doresc să participe se pot înscrie până la 18 octombrie la adresa de poştă electronică pcf@family.va.
Sursa:ro.radiovaticana.va