Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Despre autosabotare

 
Despre autosabotare
  • 11 Iul 2018
  • 3660

Nereușite profesionale, eșecuri în dragoste, insuccese în serie... Și dacă aceste nefericite momente nu sunt din cauza sorții, ci din cauza faptului că ți-ai pus singur bețe în roate?

„Nimic nu se întâmplă niciodată cum mă așteptam“, „am ghinion“, „eu sigur am o problemă“, se lamentează unii, când sunt deprimați și deziluzionați din cauza unor eșecuri succesive. Și dacă, de fapt, se sabotează singuri? Dacă eșecurile au fost doar rezultatul fricii de necunoscut și al lipsei de încredere în sine? Autosabotajul este o abordare auto-distructivă care constă în a refuza orice posibilitate de a reuși în ceea ce se angajează. Cu alte cuvinte, își interzic să reușească în viață, din motive mai mult sau mai puțin conștiente.

Astfel își anula Catherine în ultimul moment sau sosea sistematic în întârziere pentru interviurile de angajare într-un restaurant. Și totuși, era visul ei! Câteva luni mai târziu, și-a dat seama că din cauza faptului că părinții ei nu-i susținuseră deloc proiectul profesional acest fapt a avut probabil un impact asupra atitudinii ei. Laura, acum căsătorită și mamă a doi copii, vorbește despre eșecurile în dragoste din trecut din cauza comportamentului ei auto-distructiv. Dintr-o dată intra în panică doar gândindu-se la ideea unei relații, fapt ce o făcea să se blocheze chiar dacă ar fi vrut să se căsătorească. Se îndoia atât de mult de capacitatea ei de a se angaja, încât a preferat să nu dea curs niciunei încercări.

Cum se rezolvă aceste dificultăți?

Autosabotajul este dovada tangibilă a lipsei de încredere în sine. Cu o intimă convingere că nu suntem capabili să reușim, suntem sortiți eșecului. Primul element necesar pentru a nu mai fi propriul dușman: identificați momentele când vă puneți singuri bețe în roate. Apoi, trebuie înțeles motivul pentru care faceți asta: Îmi este frică de judecata altora? Am îndoieli cu privire la abilitățile mele? Chiar vreau? Care este idealul meu în viață? Răspunsurile la aceste întrebări necesită uneori ieșirea din zona de confort. Clarificarea acestora, chiar puse în scris, face de multe ori posibil să se sară anumiți pași deoarece decizia este luată după o refexie matură. Decât să ruminezi singur într-un colț, este de dorit să te deschizi în fața unei persoane de încredere (ex. părinte spiritual, duhovnic...) și să îndrăznești, sincer, să-ți verbalizezi îndoielile și întrebările. Expunerea lor te poate lumina și ajuta să mergi mai departe.

Traducere: ACC

 



Sursa:it.aleteia.org