Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

55 de ani de la întoarcerea în casa Tatălui a Sfântului Papă Ioan al XXIII-lea

 
55 de ani de la întoarcerea în casa Tatălui a Sfântului Papă Ioan al XXIII-lea
  • 03 Iun 2018
  • 3265
Se împlinesc 55 de ani de la întoarcerea în casa Tatălui a Papei Ioan al XXIII-lea, canonizat pe 27 aprilie 2014.

Pe numele de mirean Angelo Giuseppe Roncalli, cel ce avea să intre în istorie ca "Papa cel Bun", s-a născut în localitatea italiană Sotto il Monte, în provincia Bergamo, pe 25 noiembrie 1881. A fost ales Papă pe 28 octombrie 1958, devenind al 261-lea Papă, urmându-i Papei Pius al XII-lea.

Analiștii pontificatului său evidențiază că, încă de la început, Ioan al XXIII-lea a demonstrat un stil de conducere ce reflecta o personalitate umană și sacerdotală matură, confirmată de o serie de decizii privitoare la îmbunătățirea funcționării organismelor curiale și la conferirea unei amprente pastorale ministerului său, subliniindu-i natura episcopală în calitate de Episcop al Romei.

Convins fiind că legătura directă cu diecezele reprezenta o parte esențială a Ministerului Pontifical, Ioan al XXIII-lea a multiplicat contactele cu credincioșii, prin intermediul vizitelor în parohii, spitale și închisori.

Totodată, prin convocarea Sinodului diecezan, Ioan al XXIII-lea a dorit să asigure buna funcționare a instituțiilor diecezane prin consolidarea Vicariatului și normalizarea vieții parohiale. Însă, contribuția cea mai importantă a fost reprezentată de Conciliul Vatican al II-lea, anunțat în bazilica Sfântul Paul dinafara Zidurilor pe 25 aprilie 1959. A fost o decizie personală a Papei, după consultări private cu colaboratori apropiați și cu cardinalul Tardini, Secretar de Stat. Obiectivul Conciliului a fost expus în discursul de deschidere, rostit de Ioan al XXIII-lea pe 11 octombrie 1962: nu era vorba despre definirea unui nou adevăr, ci despre expunerea doctrinei tradiționale într-un mod mai potrivit sensibilității moderne.


 


Sursa:ro.radiovaticana.va