În cadrul ciclului de conferințe organizat cu prilejul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Facultatea de Teologie Greco-Catolică de la Blaj împreună cu Seminarul Teologic au organizat în data de 30 mai a.c. conferința Biserica Română Unită și momentul 1 Decembrie 1918 susținută de pr. dr. Florin Gatea, a cărui lucrare de doctorat în istorie a avut ca temă tocmai evoluția Bisericii Greco-Catolice din România în noul context apărut după anul 1918.
Conferențiarul a prezentat contextul premergător Unirii, caracterizat de conștiința raportării fraților români de același sânge la două teritorii statale diferite (Ungaria, România) și la două capitale distincte (Budapesta, București), de facilitatea pe care a creat-o contextul internațional privind apariția unor state naționale cu noi granițe, dar și de atmosfera de teamă și nesiguranță generată de mișcările sociale și politice ce se desfășurau cu repeziciune și care puteau lua turnuri neașteptate. În acest context, Biserica s-a implicat ca autoritate ce avea realmente poziție de lider în orientările privind binele sufletesc și social al propriilor credincioși, prin structurile ei și prin membri – clerici și laici – care au întrețesut rețeaua de promovare și distribuire a idealurilor concrete ale momentului. Cele două Biserici românești specifice, Biserica Ortodoxă Română și Biserică Greco-Catolică din România, au susținut structural și spiritual demersul unic al momentului 1918.
Părintele protopop de Sebeș și consilier al Mitropoliei de la Blaj a încheiat inspirat de modelul pe care predecesorii de atunci ni-l transmit, notând că Biserica de azi, asemenea celei din 1918, este chemată să răspundă pozitiv provocărilor actuale, legate de binele general al românilor.
Pr. Anton Rus
Foto: Ciprian Suciu