Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

VIDEO: Pr. Cristian Terheș, despre retrocedarea bisericilor greco-catolice

 
VIDEO: Pr. Cristian Terheș, despre retrocedarea bisericilor greco-catolice
  • 05 Oct 2013
  • 11169
Jurnalistul Liviu Iolu a stat de vorbă, în cadrul emisiunii Adevărul Live de la ora 14.00, cu preşedintele Asociaţiei românilor greco-catolici din SUA, preotul Cristian Terheş, despre problema sensibilă a retrocedării bisericilor greco-catolice şi a conflictului greco-catolicilor din România cu Biserica Ortodoxă şi cu statul român.

Preotul Cristian Terheş este de părere că problema retrocedării bisericilor greco-catolice este în primul rând o problemă istorică care în momentul de faţă s-a transformat într-o problemă legală „Statul român are datoria să repare nedreptăţile care s-au făcut în timpul regimului comunist.“

Despre soluţia Guvernului Ungureanu, de a înapoia 50% din valoarea proprietăţilor confiscate, spune că a fost una inacceptabilă pentru toate părţile „Eu însumi am stârnit o revoltă împotriva Guvernului Ungurenau, iar în momentul în care le-am vorbit oamenilor în Biserică despre această soluţie, unii au izbucnit în plâns“

În 1948, după ce România fusese ocupată de armata sovietică, s-a dat un decret prin care greco-catolicii trebuiau să se convertească la ortodoxie. „Din ‘48 şi până în ‘89 Biserica Greco-Catolică nu a fost recunoscută şi cine nu a acceptat acel decret-lege a fost arestat, sute de preoţi şi mii de credincioşi au fost arestaţi. Soldatul intra în casă le punea Kalashnikovul pe masă şi le spsunea că de mâine sunt ortodocşi“.
 
Preotul povesteşte că au existat şi momente în care Biserica Ortodoxă şi Biserica Greco-Catolică au lucrat împreună pentru un ideal comun, dar dupa ‘89 acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Despre scandalul de la Vaşad, Cristian Terheş povesteşte că după ‘89 o parte din credincioşi a spus că a înţeles ce s-a întâmplat în ‘48, iar după anii ‘90 până în 2012 s-au trimis solicitări părţii ortodoxe pentru a fi lăsaţi să celebreze alternativ în biserică, dar reprezentanţii ortodocşi nu a fost de acord.

Preotul a adus în discuţie şi anul 1918, când Transilvania s-a unit cu România, iar una dintre condiţii a fost acceptarea şi recunoaşterea tuturor credinţelor. În ceea ce priveşte interesul americanilor faţă de problema greco-catolicilor din România, preotul spune că un motiv important este securitatea naţională, dar şi faptul că Statele Unite ale Americii s-au înfiinţat pe ideea că fiecare om este egal. „În SUA nu auzi de astfel de scandaluri, enoriaşii merg la biserica la care doresc, iar de a doua zi pot merge la alte. SUA sunt preocupate de această situaţie stringentă în România şi pentru siguranţa naţională, pentru că această problemă poate degenera într-o situaţie de instabilizare în zona respectivă. Secretarul de Satat John Kerry a spus că atunci când ţările subminează sau atacă orientarea religioasă atacă şi securitatea naţională“.

Cristian Terheş consideră că această problemă nu şi-a găsit rezolvarea nici după 23-24 de ani şi retrocedările bisericilor greco-catolice îi afectează deopotrivă pe greco-catolici şi ortodocşi. Părintele crede că în acest conflict sunt implicaţi trei factori: Statul român care a luat prorpietăţile şi le-au dat Bisericii Ortodoxe, Biserica Ortodoxă şi cea Greco-Catolică. „Cea mai amiabilă soluţie este acceptarea de către Biserica Ortodoxă a slujbelor alternative“.

De asemenea, s-au discutat şi motivele pentru care Biserica Ortodoxă nu acceptă slujbele alternative: „un argument ar fi că nu se pot ruga într-o Biserică Catolică, altul ar fi că într-o Biserică Ortodoxă nu se pot celebra două liturghii în aceeaşi zi“.

Cristain Terheş a adus în discuţie şi cazul din 2009, când Biserica Greco-Catolică din Cimitirul Vesel a fost distrusă: „Preotul ortodox a distrus Biserica Greco-Catolică din Cimitirul Vesel din Săpânţa şi a făcut-o în stil bizantin, caracteristic Bisericii Ortodoxe, o dovadă clară de epurare religioasă“.

 „Sunt cazuri în care greco-catolicii nu sunt lăsaţi să-şi îngroape morţii în cimitirele publice, sunt arse biserici, sunt abuzaţi credincioşii. În 2011 am avut un caz în care un greco-catolic era muribund şi preoţii ortodocşi au venit peste el în casă şi i-au spus că dacă nu trece la ortodoxie nu va fi îngropat în cimitir. Ideal ar fi să se dea o lege prin care aceste proprietăţi să fie înapoiate Bisericile Greco-Catolice“, a concluzionat părintele Cristian Terheş.