Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Autorul grupului statuar Școala Ardeleană, un celebru sculptor greco-catolic

 
Autorul grupului statuar Școala Ardeleană, un celebru sculptor greco-catolic
  • 17 Mai 2018
  • 4055

Grupul statuar Școala Ardeleană, din dreptul intrării principale a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, reprezintă trei corifei ai Școalii Ardelene, focar al intelectualității românești din Transilvania. Personalitățile reprezentate sunt trei fii ai Bisericii Greco-Catolice: Samuil Micu, Gheorghe Șincai și Petru Maior.

Poate nu la fel de cunoscut este și autorul grupului statuar, Romulus Ladea, născut în Banatul românesc, la Jitin, în urmă cu 117 ani (17 mai 1901), într-o familie de greco-catolici puternic legați de arta, cultura și obiceiurile locale.

Autorul grupului statuar Școala Ardeleană și-a început studiile la Oravița și Timișoara, iar în 1922 s-a înscris la Școala de arte frumoase din București, unde îl are ca profesor pe Dimitrie Paciurea. În 1924 se înscrie la Academia Julien din Paris și lucrează un timp în atelierul lui Brâncuși. Însă mereu dornic de a cunoaște mai mult va face cursuri și la Budapesta, Viena, München, Berlin, Dresda, desoperind noi orizonturi de cultură și de înțelegere artistică.

În 1927 se întoarce în țară, fiind numit profesor la Școala de arte frumoase din Cluj. În 1933, se mută la Timișoara, unde în 1940 înființează și conduce Școala de arte decorative. La înființarea Institutului Andreescu, este numit profesor la catedra de sculptură.

Lucrările sale de artă împodobesc numeroase orașe ale țării și multe dintre ele reprezintă pe alți fii ai Bisericii Române Unite cu Roma: Simion Bărnuțiu, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca; bustul lui Avram Iancu, din Baia de Criș; statuia lui Avram Iancu de la Vidra și Huedinde; busturile lui Liviu Rebreanu și Ion Agârbiceanu, din Cluj-Napoca.

ACC