Chiar dacă tristețea este sora geamănă a suferinței, aceasta poate fi totuși pozitivă. Desigur, încercările vieții ne obligă să părăsim zonele noastre de confort. Dar ele ne permit, de asemenea, foarte des să găsim o adevărată forță care ne dezvăluie calea bucuriei de a trăi.
Tristețea ne ajută să ne privim "în suflet"
După un eveniment dureros, un doliu, o dispută sau o ruptură, tristețea se poate instala în suflet pentru mult timp. Scoțând la iveală goliciunea și singurătatea din noi, aceasta ne invadează viața atât de mult încât ne obligă să abandonăm rutina zilnică. Și asta e bine.
Yvonne Dolan, psihoterapeut american, a povestit într-un articol cum, într-o zi, a rămas blocată în casă, din cauza unei puternice furtuni de zăpadă. Ruptă de lume, a profitat de ocazie pentru a se îngriji de arhivele familiei. Un calvar pe care îl respingea de multă vreme, sub pretextul că nu avea niciodată timp.
Începând să lucreze, în primele ore s-a simțit foarte iritată și oprimată. Dar, după câteva ore, o adevărată bucurie a apărut. Această ieșire forțată din rutina zilnică i-a adus în cele din urmă o clipă de pace interioară și reflecție asupra propriei sale vieți. Furtunile vieții noastre ne pot rupe de restul lumii, dar ne conectează cu adâncimile ființei noastre.
Tristețea ne face creativi
Viața este făcută din urcușuri și coborâșuri. În momentele de încercare, singurătatea care ne invadează este doar aparentă. Ceva din adâncul nostru începe să transforme tristețea în altceva, în ceva bun.
Este un fel de stare de suspans care ne neliniștește și care trezește atât simțul nostru critic cât și capacitatea noastră de a analiza. Apoi ne scufundăm în resursele noastre profunde care ne permit să avem o nouă privire asupra problemelor noastre. Melancolia este creativă!
Tristețea ne face mai nobili
În loc să ne dorim să ne îmbunătățim rapid starea de spirit (de exemplu, luând un medicament), devenim binevoitori cu noi înșine. Să acceptăm aceste momente de neputință, fragilitate, capitulare. De ce să fii întotdeauna în formă, zâmbitor, puternic și gata de atac?
Să ne permitem să trăim tristețea în profunzimea ființei noastre și fără teamă. Trăind-o într-o manieră autentică și liberă, aceasta se transformă în forță, punându-ne pe calea emoțiilor pozitive, cum ar fi empatia, compasiunea, respectul față de ceilalți. Tristețea ne face mai atenți la ceilalți, mai responsabili, mai nobili.
Tristețea ne poate revela bucuria de a trăi!
Ne dă o mare oportunitate de a reflecta asupra noastră, ne pune la îndoială fericirea și prioritățile vieții. Tristețea nu ne arată neapărat că eram pe un drum greșit, dar face posibilă o mai bună urmare a drumului spre împlinire, savurând mai bine bucuriile simple ale vieții, știind mai bine ce dă veselie sufletului nostru!
Traducere: ACC