Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Gelozia care omoară iubirea

 
Gelozia care omoară iubirea
  • 14 Feb 2018
  • 4765

"Cine nu este gelos nu mai iubește", scria Sfântul Augustin. Cu gelozia poți fi de acord, dar cu moderație. Când gelozia în dragoste devine excesivă, ea poate distruge căsnicia.

O cină cu prietenii. Discuții și izbucniri de râs. O femeie se uită la soțul tău cu admirație. El își păstrează privirea fără să fie confuz sau jenat. Deci, în mod discret, îi faceți o scenă. E chiar frumos. Îți simte dragostea și îi arăți cât de mult îți pasă de el. Păreți că sunteți mai apropiați.

În numele iubirii

Cu toate acestea, scenele de uz casnic, adesea fermecătoare și pline de scântei, pot introduce pericole necontrolate. Persoana gelosă este capabilă să dezvolte reflexe în care suspiciunea și îndoiala pătrund în mod distrugător. Poate căuta indicii posibile în buzunare sau pe smartphone, pe Facebook sau în căsuța poștală. Încearcă să-și schimbe aspectul, poartă o vestimentație mai puțin obișnuită, își cumpără un obiect nou ... Toate acestea în numele dragostei.

Dorind tot mai mult control asupra celuilalt, se poate pierde controlul vieții proprii. Suspiciunea care necesită a fi în regim de așteptare fără oprire ne golește de energia și bucuria de a fi împreună. Distorsionează viața unui cuplu. Și dacă nu există vreo dovadă de vinovăție, imaginația poate avea grijă de ea și o poate crea de la zero. Percepția celuilalt devine distorsionată. Fiecare detaliu are un înțeles părtinitor și provoacă suferință. Iată câteva tipuri de idei care ne pot trece prin minte:

"Nu vrea să vorbească - nu este un semn rău? ...

... Iată, vrea să vorbească cu mine - are ceva pe conștiință ...

... Pare absent - se gândește la ea!

... Este trist - nu știe cum să ne salveze căsnicia ...

... Acum mi-a cumpărat flori - ce vrea să se răscumpere?

Acum a uitat să-mi cumpere flori - nu însemn nimic pentru el? "


Gelozia, atunci când devine nesănătoasă, poate crea suspiciuni în toate și pentru toate. Ea declanșează o mașinărie perpetuă de ruminări, distilând otravă din cauza căreia suferă atât cel care trebuie să o îndure... cât și cel care o creează.

O dependență emoțională

Persoana geloasă simte dorința de a-l domina pe celălalt. Nu vrea să-l scape. Depinde de el emoțional. Adesea este necesar să se caute cauzele geloziei excesive în copilărie, mai ales în rândul celor care s-au simțit trădați, înșelați, batjocoriți sau abandonați. Pentru a ieși din cercul infernal de îndoială, de durere și de senzație de inferioritate, persoana geloasă trebuie să-și recapete în primul rând stima de sine și să învețe să înflorească singură. Trebuie să învețe să aibă încredere în ea, astfel încât să aibă încredere și în ceilalți.

Putem vindeca gelozia excesivă?

Conform studiilor multiple care abundă în psihologia cuplului, găsim gelozia atât la bărbați, cât și la femei, cu aceeași frecvență și intensitate. Diferența apare în felul de a reacționa. Gelozia femeii o distruge pe aceasta din interior. Suferă în tăcere. La bărbat explodează și ia forma agresiunii verbale sau fizice.

Majoritatea psihologilor sunt de acord cu faptul că nu scapi niciodată de gelozie. Există, totuși, numeroase terapii, individuale sau colective, care diminuează greșelile și evită să distrugă viața unui cuplu și să distrugă căsnicia. Practica unei vieți spirituale, a iertării și a rugăciunii poate ajuta și da o lumină care să vindece gelozia. Este o completare esențială a acompaniamentului terapeutic în atenuarea consecințele bolii geloziei, în special în cuplu.

Traducere: ACC