Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Nașterea lui Isus, cel mai mare dar al Tatălui din Ceruri

 
Nașterea lui Isus, cel mai mare dar al Tatălui din Ceruri
  • 27 Dec 2017
  • 2826

«Azi aș dori să mă opresc împreună cu voi asupra semnificației Nașterii Domnului nostru Isus Cristos, pe care o trăim în aceste zile în spiritul de credință și prin celebrări. Amenajarea ieslei și, mai ales, liturgia, prin lecturile sale biblice și prin cântecele sale tradiționale ne-au făcut să retrăim "prezentul" în care s-a născut pentru noi Mântuitorul, Cristos Domnul. (Lc 2,11)», a spus Sfântul Părinte la cateheza audienței generale de miercuri, 27 decembrie, a treia zi din Octava Crăciunului, audiență desfășurată în Aula Paul al VI-lea din Vatican.

«În timpul nostru», a continuat, «în special în Europa, asistăm la un soi de "denaturare"  a Crăciunului: în numele unui fals respect care nu este creștin, care ascunde deseori dorința de a marginaliza credința, se elimină din sărbătoare orice referință la nașterea lui Isus. Însă, în realitate acest eveniment este unicul adevărat Crăciun. Fără Isus nu există Crăciun ci o cu totul altă sărbătoare. Și dacă în centru este El, atunci și restul – luminile, sunetele, diferitele tradiții locale – inclusiv mâncărurile specifice , totul ajută la crearea atmosferei de sărbătoare, însă cu Isus în centru. Dar, dacă-l dăm la o parte pe El, lumina se stinge și totul devine fals, aparent. »

Papa Francisc a pus în lumină rolul avut de cei care au misiunea răspândirii Evangheliei, de cei care, prin vestirea Bisericii (cf Lc 2,9) sunt călăuziți în căutarea și aflarea adevăratei lumini," aceea a lui Isus care, făcându-se om ca și noi, se revelează în mod surprinzător: se naște dintr-o sărmană tânără neștiută care-l aduce pe lume într-un staul, doar cu ajutorul soțului… Lumea nu-și dă seama de nimic, însă în cer, îngerii care cunosc realitatea exultă de bucurie."

Papa Francisc: «Astfel ni se prezintă și astăzi Fiul lui Dumnezeu: ca dar al lui Dumnezeu pentru umanitatea care s-a cufundat în noaptea și în amorțeala somnului (cf Is 9,1). Și azi asistăm la faptul că umanitatea preferă întunericul, pentru că știe că lumina ar dezvălui toate acele acțiuni și acele gânduri care ar face-o să roșească sau să o mustre conștiința. Astfel se preferă rămânerea în întuneric și neschimbarea propriilor obișnuințe greșite.»

«Ne-am putea întreba, așadar, ce înseamnă primirea lui Isus, care este darul lui Dumnezeu. După cum ne-a învățat chiar El prin viața sa, înseamnă să devii zilnic un dar gratuit pentru cei întâlniți pe calea noastră. Iată de ce la Crăciun se schimbă daruri. Pentru noi adevăratul dar este Isus, și asemenea Lui vrem să fim dar pentru alții. Și, după cum noi vrem să fim dar pentru alții, facem schimb de daruri ca semn și semnal al acestui comportament învățat de către Isus: El, trimis de Tatăl, a fost dar pentru noi, iar noi suntem daruri pentru alții », a spus pontiful la cateheza audienței generale de miercuri, 27 decembrie, a treia zi din octava Crăciunului.

Explicând că apostolul Paul ne oferă o cheie de lectură sintetică când scrie: "De fapt, harul lui Dumnezeu s-a arătat ca mântuitor pentru toți oamenii, învățându-ne să respingem nelegiuirea și poftele lumești, ca să trăim în veacul de acum cu înțelepciune, cu dreptate și cu evlavie." (Tit 2, 11-12), Sfântul Părinte a reliefat valoarea întrupării lui Isus care, prin venirea sa în lume, a deschis calea vieții celei noi, fondată nu pe egoism ci pe iubire. Nașterea lui Isus este gestul de iubire cel mai mare al Tatălui nostru din Ceruri.

Papa Francisc: «(…) în Crăciun putem vedea cum istoria omenească, acționată de puternicii lumii, este vizitată de istoria lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu îi implică pe cei care, împinși la marginile societății, sunt primii destinatari ai darului său, adică darul mântuirii aduse de Isus. Cu cei mici și disprețuiți, Isus stabilește o prietenie care continuă  în timp și care alimentează speranța pentru un viitor mai bun. Acestor persoane, reprezentate de păstorii din Betleem, le-a apărut o lumină puternică, care i-a condus direct la Isus. »

«Dragi frați și surori, în aceste zile să deschidem mintea și inima pentru a primi acest har. Isus este darul lui Dumnezeu pentru noi și, dacă îl primim, și noi putem deveni dar pentru alții – putem fi dar al lui Dumnezeu pentru alții – înainte de toate pentru cei care nu au experimentat niciodată atenția și bunătatea. »   

 

RV/AM



Sursa:ro.radiovaticana.va