Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cu Sfântul Ștefan, să rămânem ancorați în mesajul incomod al lui Isus

 
Cu Sfântul Ștefan, să rămânem ancorați în mesajul incomod al lui Isus
  • 27 Dec 2017
  • 2998

”Mesajul lui Isus este incomod și ne incomodează pentru că sfidează puterea religioasă mundană și constituie o provocare pentru conștiințe; Sfântul Ștefan a rămas ancorat în mesajul lui Isus până la moarte”: a spus papa Francisc la alocuțiunea de la rugăciunea ”Angelus” recitată cu romanii și pelerinii din Piața Sfântul Petru în cea de-a doua zi de Crăciun, 26 decembrie 2017, când Biserica celebrează, după calendarul roman, sărbătoarea Sfântului Ștefan, diacon, primul martir. Cu această ocazie, papa a mulțumit prin viu grai pentru toate urările pe care le-a primit în aceste zile:

Papa Francisc: ”În aceste săptămâni am primit foarte multe mesaje de felicitare. Fiind imposibil să răspund la fiecare, îmi exprim astăzi față de toți cele mai vii mulțumiri, mai ales pentru darul rugăciunii. Vă mulțumesc din inimă! Domnul să vă răsplătească cu bunătatea sa!”.

Prezentând o reflecție despre lecturile biblice ale zilei, pontiful a remarcat că ”după ce am celebrat nașterea lui Isus pe pământ, astăzi celebrăm nașterea pentru cer a Sfântului Ștefan, primul martir”. Contrar aparențelor, între cele două sărbători există o legătură foarte strânsă:

Papa Francisc: «Ieri, la liturgia Crăciunului, am auzit proclamând: ”Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi” (In 1,14). Sfântul Ștefan i-a pus în criză pe mai marii poporului său pentru că, ”plin de Spirit Sfânt” (Fap 6,5), credea cu tărie și mărturisea noua prezență a lui Dumnezeu printre oameni; știa că adevăratul templu al lui Dumnezeu era de acum Isus, Cuvântul veșnic care a venit să locuiască între noi, făcându-se întru toate asemenea nouă, în afară de păcat».

Diaconul Ștefan era acuzat că predică distrugerea templului din Ierusalim pentru că spunea: ”Isus, acest nazarinean, va distruge locul acesta și va schimba obiceiurile pe care ni le-a transmis Moise” (Fap 6,14).

Papa Francisc: «Într-adevăr, mesajul lui Isus este incomod și ne incomodează pentru că sfidează puterea religioasă mundană și constituie o provocare pentru conștiințe. După venire sa, este necesar a se converti, a schimba mentalitatea, a renunța să mai gândești ca înainte. Ștefan a rămas ancorat în mesajul lui Isus până la moarte».

În clipa supremă, Ștefan se ruga spunând: ”Doamne Isus, primește sufletul meu!” și ”Doamne, nu le socoti păcatul acesta” (Fap 7, 59-60). Ultimele lui cuvinte, a remarcat Sfântul Părinte, ”sunt un ecou fidel al celor rostite de Isus pe cruce” (Lc 23, 34.46). ”Ștefan îl ruga pe Isus să primească sufletul său. Cristos înviat, într-adevăr, este Domnul, și este unicul mijlocitor dintre Dumnezeu și oameni, nu doar în ceasul morții noastre, dar și în orice clipă a vieții: fără El nu putem face nimic (In 15,5).

Papa Francisc: «La rândul nostru, în fața Pruncului Isus din iesle, îl putem ruga astfel: Doamne Isuse, îți încredințăm sufletul nostru, primește-l, pentru ca existența noastră să fie cu adevărat o viață bună după Evanghelie».

”Isus este mijlocitorul nostru”, a spus papa la final, ”și ne reconciliază nu doar cu Tatăl, dar și între noi. El este izvorul iubirii care ne deschide la comuniunea cu frații, îndepărtând orice conflict și resentiment. Să-i cerem lui Isus, născut pentru noi, să ne ajute să asumăm această îndoită atitudine de încredere în Tatăl și de iubire pentru aproapele; este o atitudine care transformă viața și o face mai frumoasă și mai roditoare”.

După rugăciunea ”Angelus”, pontiful a salutat credincioșii care participă la pelerinajul național ucrainean și, tuturor celor prezenți, le-a ”urările de pace și seninătate. Aceste zile să fie pentru voi și rudele voastre”, a afirmat, ”un timp în care să gustați frumusețea de a sta împreună, simțind că Isus este prezent în mijlocul nostru”.

 

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va