Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Cercetașii Munților, formați pentru formarea celorlalți

 
FOTO: Cercetașii Munților, formați pentru formarea celorlalți
  • 06 Dec 2017
  • 4156

A fi formați pentru a putea contribui la formarea celorlalți-însoțiți împreună de Spiritul Sfânt

Formarea liderilor grupurilor membre ale Asociației Cercetașii-Munților a avut loc în perioada 29 noiembrie - 2 decembrie 2017 la Izvoare, Maramureș

Tema spirituală generală a formărilor a fost: „Cere și ți se va da, bate și ți se va deschide, caută și vei găsi”. Obiectivele formărilor au fost formarea spirituală și liturgică, favorizarea observării realității, trăind și fiind prezenți, trup și spirit, acolo unde suntem, trăirea și transmiterea bucuriei.  

Locația formărilor a fost zona Izvoare-situată la Nord de Baia Mare, loc simbolic, cu o puternică încărcătura spirituală căci, în perioada clandestinității Bisericii Greco Catolice aici și pe Vârful Igniș aveau loc ieșiri de formare, de cateheza și de rugăciune a creștinilor, tinerilor, clericilor și a preoților, era un loc de bucurie, prietenie, loc de trăire liturgică, în libertatea naturii.

Peste 80 de stagiari, însoțiți de 10 formatori, din grupurile București, Cluj-Napoca, Timișoara, Beclean, Târgu Lăpuș, Câmpulung, Baia Mare s-au întâlnit pentru a primi formarea necesară conducerii celor peste 600 de copii și tineri, membri ai Asociației. Aceste formări numite și „Tabere-Școală” sunt ocazii de har și binecuvântare, ocazie cu care liderii și viitorii lideri se cunosc între ei, trăiesc fraternitatea cercetășească și creștină, caută soluții educative și formative adaptate generațiilor actuale, pentru a trăi idealul cercetășesc - de „a lăsa lumea mai bună și mai creștină decât am găsit-o”.  Formările au fost organizate în colaborare cu Biroul Pastoral al Eparhiei Greco Catolice de Maramureș.

Un prim obiectiv a fost formarea liturgică concretizată prin explicarea Sfintei Liturghii, „aplicația practică” fiind celebrarea zilnică a Sfintei Liturghii. Formarea pe dimensiunea potecii albe, viața creștină, a continuat prin ateliere specifice de formare spirituală – concretizate prin acordarea sacramentului împăcării, Spovada, alături de sfaturi de îndrumare spirituală, printr-o formarea catehetică și prin rugăciunile zilnice organizate de tineri ajutați de preoții participanți.

Un profund moment spiritual a fost Adorația și Te Deum-ul, în seara de întâi decembrie, Ziua Națională a României, în care ne-am rugat pentru noi, pentru cei pe care-i coordonăm, pentru eroii, martirii și mărturisitorii neamului și a Bisericii, pentru viitorul țării și conducătorii ei. În prezența Sfântului Sacrament, a lui Isus, tineri șefi și tinere șefe au cerut să fie admiși/e în comunitatea drumeților și a călăuzelor și s-au angajat să urmeze progresul specific, cu ajutorul lui Dumnezeu. Adorația a  fost urmată de un moment aniversar – în care participanții au împărtășit mândria de a fi români, cercetași și fii ai Bisericii.

Importanța zilei de 1 decembrie a fost marcată, de asemenea, prin pregătirea de către stagiari, însoțiți de către formatorii lor, a unui moment cultural artistic, numit „veghe de seară”, un moment ce a cuprins momente de expresie teatrală, oratorică, de joc scenic, cântece și jocuri prin care s-a evidențiat parcursul poporului român, de la daci până în momentul Marii Uniri.

Au avut loc sesiuni și ateliere administrative, financiare, de comunicare cu autoritățile publice, cu părinții copiilor, cu membrii, ateliere despre atitudinea publică, despre civism.

S-au desfășurat, de asemenea, ateliere și sesiuni de formare specifice pedagogiei și organizării cercetășești, pe grupe de vârstă (8-11 ani – puii de lup și lupișorii, 12-17 ani – cercetașii și cercetașele și 17-24 ani: călăuzele și drumeții): despre asociație, Biserică, rolul preotului în cercetășie, despre grup, unitate pedagogică, patrulă, ceată, trupă, clan, foc, despre responsabilitate, despre autoritate și subsidiaritate, despre cele 15 elemente ale metodei cercetășești și conectarea lor cu educația personalizată a fiecărui copil, despre Cartea Junglei și secretele ei pedagogice, ateliere de nutriție, de orientare cu busola, de construcții prin îmbinări de lemn fără cuie, despre rolul uniformei, psihologia vârstelor, de asemenea, s-a gatit pe focuri construite pe zapada.

Cu ocazia formărilor au fost promulgate și noi cărți și materiale pedagogice, tipărite prin grija Surorilor Lauretane din Baia Mare, după mai mulți ani de eforturi de traduceri, adaptări, actualizări și cercetare pedagogică și tehnică, ale conducerii asociației și ale echipei pedagogice ACM.

Pentru a ajunge la această etapa, în care să avem formatori acreditați și recunoscuți internațional, ca la rândul lor să ofere formare tinerilor viitori șefi, membri ai echipelor șefilor ACM au participat de peste 20 de ani în formări internaționale și înfrățiri alături de asociații internaționale de cercetași: UIGSE, SUF.

Se cuvine a mulțumi lui Dumnezeu pentru toate aceste zile minunate petrecute împreună, a mulțumi Bisericii și pastorilor ei, episcopii, care pun la dispoziție preoți să însoțească asociațiile de laici, printre care se numară și asociațiile de cercetași,  a mulțumi formatorilor, care și-au dăruit timpul lor și au făcut sacrificii, ca 80 de șefi și viitori șefi, și prin ei 600 de tineri, să beneficieze de formare completă și complexa, a multumi jandarmilor montani, care au vegheat sa nu fim in pericol, Directiei Silvice Maramures, bunilor nostri colaboratori propietari ai cazarilor Brazi II si Bradet, firmei de transport precum si tuturor celor ce au contribuit ca aceasta activitate de formare sa poata avea loc.

Formările s-au încheiat printr-o trimitere în misiune. Astfel stagiarii își vor verifica temeinicia formării în cele peste 12 activități cercetășești majore pe care le au prevăzute pe agenda, până în septembrie 2018, mai ales în taberele de iarnă, primăvară și vară, precum și în activitățile de voluntariat în care sunt solicitați și implicați: în cadrul Bisericii (ajutor la organizarea precum și participarea la Pelerinajul Martirilor și mărturisitorilor credinței de sâmbătă 12 mai 2018 de la Cimitirul Săracilor de la Sighet și alte activități la care sunt solicitați în parohii) și a comunităților locale din care fac parte.

Suntem deja în așteptarea următoarelor formări pentru care se muncește deja spre a putea avea loc în septembrie 2018.

Promisiunea este momentul „admiterii”  cercetașului în marea familie a cercetășiei, cea care ține viu și treaz spiritul și direcția vieții tinerilor și șefilor:

„Promit, pe onoarea mea, cu ajutorul harului lui Dumnezeu, să servesc din toate puterile mele pe Dumnezeu, Biserica și Patria, să ajut pe aproapele meu în orice împrejurare și să respect legea cercetașilor.”

 

Conducerea Asociației Cercetașii Munților- prin Director Executiv Călin Rus 

Preot Asistent Spiritual Național ACM și coordonator al Biroului Pastoral Eparhial 

Angel Zareczki