Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Perspectivele vizitei Papei Francisc, pe agenda consultărilor bilaterale Sfântul Scaun – România

 
Perspectivele vizitei Papei Francisc, pe agenda consultărilor bilaterale Sfântul Scaun – România
  • 15 Noi 2017
  • 2984

Perspectiva organizării doritei vizite a papei Francisc în România, intensificarea cooperării pe planul educației și culturii, dar și consolidarea cadrului juridic bilateral, s-au aflat pe agenda consultărilor bilaterale, marți, 14 noiembrie 2017, dintre secretarul pentru Raporturile cu Statele al Sfântul Scaun, arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, și ministrul afacerilor externe de la București, Teodor Meleșcanu. Arhiepiscopul Richard Paul Gallagher a efectuat marți o vizită oficială la București, unde a mai avut întrevederi cu reprezentanți ai Executivului și Parlamentului. La ora 18.30, prelatul vatican a prezidat o Sf. Liturghie în catedrala romano-catolică ”Sf. Iosif” din Capitală.

Prelatul catolic și demnitarul român, potrivit comunicatului de presă al MAE, ”au discutat despre perspectiva organizării vizitei Suveranului Pontif în România. Luând în considerare simbolismul deosebit de important al evenimentului, inclusiv pentru reprezentanții tuturor religiilor, s-a agreat coordonarea demersurilor pentru ca această vizită deosebit de importantă să fie organizată sub cele mai bune auspicii. Referindu-se la relațiile bilaterale, șeful diplomației române a evidențiat dialogul intens, precum și potențialul important de intensificare a cooperării, în domeniile educației și culturii, sau prin consolidarea cadrului juridic bilateral şi întărirea relației dintre Biserica Catolică şi cea Ortodoxă”.

Totodată, șefii celor două diplomații au avut un schimb de opinii aprofundat privind provocările actuale cu care se confruntă continentul european, fiind reconfirmat faptul că România și Sfântul Scaun au ”viziuni similare” în ceea ce privește viitorul Europei și migrația. În același timp, mons. Gallagher și ministrul Meleșcanu au trecut în revistă și evoluțiile din vecinătatea estică, împărtășind ideea ”importanței stabilității și securității regionale și necesitatea sprijinirii proceselor de reformă ale statelor din zonă”.

Vizita efectuată în România de arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, se mai amintește în comunicatul de presă, a fost marcată de ”un simbolism special”, având în vedere că în anul 2017 se aniversează 90 de ani de la Semnarea Concordatului dintre România și Sfântul Scaun, dar și 80 de ani de la înființarea Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma.

De asemenea, șeful diplomației române a subliniat că ”România este profund recunoscătoare Bisericii Catolice pentru găzduirea multor comunități religioase românești din Europa de Vest, ortodoxe sau catolice. Acest gest de fraternitate a ajutat comunitățile românești să se integreze mai rapid și mai bine în societățile respective. Ministrul Teodor Meleșcanu a mulțumit pentru sprijinul deosebit al Sfântului Scaun pentru activarea în acest an a lectoratului de limbă, literatură, cultură și civilizație românească din cadrul Institutului Pontifical Oriental”.

În fine, ”cei doi demnitari au analizat modalitățile cele mai eficiente pentru diversificarea relației bilaterale, pentru aprofundarea deopotrivă a dialogului la nivel înalt și a celui sectorial”.

Într-o declarație de presă, preluată de Agerpres, ministrul Teodor Meleșcanu a vorbit despre organizarea unei vizite a suveranului pontif. "Luând în considerare simbolismul deosebit de important al evenimentului, inclusiv pentru reprezentanții tuturor religiilor”, a afirmat ministrul român, ”am agreat să depunem eforturi coordonate pentru ca această vizită deosebit de importantă să fie organizată în cele mai bune condiții". Potrivit declarației de presă, cei doi oficiali au vorbit și despre situația din Republica Moldova, la doar câteva zile după vizita efectuată la Sfântul Scaun de președintele Igor Dodon. "România – a subliniat Meleșcanu - va continua să susțină parcursul european al R. Moldova și va pleda pentru consolidarea sprijinului european pentru autoritățile de la Chișinău pe baza implementării agendei de reforme".

Mons. Gallagher și ministrul Meleșcanu au mai vorbit despre situația din Balcani, Orientul Mijlociu și despre chestiunea migranților din Orientul Mijlociu și din Africa Subsahariană. "Apreciem eforturile României de a primi migranți din Siria și din alte părți și de a contribui la asistența refugiaților din tabere", a spus mons. Gallagher.

În cursul serii de marți, arhiepiscopul Paul Richard Gallagher a prezidat o Sfântă Liturghie în catedrala ”Sf. Iosif” din București. Potrivit site-ului arcb.ro al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, la Sfânta Liturghie, cu participarea unui mare număr de credincioși și persoane consacrate, au concelebrat nunțiul apostolic în România și R. Moldova, arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu al Arhidiecezei de București, episcopul Mihai Frățilă al Eparhiei Greco-Catolice ”Sf. Vasile cel Mare” de la București, episcopul auxiliar Cornel Damian, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, pr. dr. Wilhelm Dancă, și numeroși preoți, diecezani și călugări.

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va