Atunci când pronunțăm cuvântul „Satana” sau demon, ne vine în minte imediat o imagine populară care înfățișează o ființă cu coadă, coarne și copite, purtând încălțăminte de culoare roșie și ținând în mână o furcă.
De unde derivă această imagine? Este biblică?
Surprinzător, această imagine derivă atât din mitologia greacă, cât și din Cartea Apocalipsei.
Coarne
Cartea Apocalipsei descrie o mare fiară (asociată in mod tradițional Satanei) astfel: „Şi am văzut o altă fiară, ridicându-se din pământ, şi avea două coarne asemenea mielului, dar grăia ca un balaur” (13,11). De asemenea, Sfântul Ioan explică că această fiară are un număr special care îi caracterizează pe toți cei care o urmează: „Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase” (13,18).
Copite
Unul dintre elementele care au influențat descrierea modernă a Satanei este zeul grec Pan, cunoscut ca și divinitate a lumii sălbatice. Totodată, multe povestiri îl asociau cu luxuria. Activitățile păcătoase ale lui Pan și aspectul său grotesc, cu picioare de capră, îl făceau un simbol perfect.
Coada
Un alt simbol din Cartea Apocalipsei este coada de reptilă a diavolului. Sfântul Ioan scrie despre „un balaur mare, roșu... Coada lui târa a treia parte din stelele cerului și le-a aruncat pe pământ” (12, 3-4).
Furca
Cunoscută și sub numele de trident, furca era utilizată de zeul grec al infernului, Hadeș, și reprezenta suveranitatea sa asupra morților. Satana este adesea reprezentat cu un trident, deoarece este considerat „domnul” suprem al Infernului.
Încălțăminte roșie
Încălțămintea de culoare roșie reprezintă o invenție mai recentă, puternic influențată de reprezentarea disney a diavolului. În același timp, derivă din faptul că în reprezentările despre morala medievală, personajul Satan era interpretat de un actor care purta un costum roșu.
Autorul creștin C.S. Lewis a criticat aspectul comic al diavolului. El a susținut că reprezentarea disney a diavolului a contribuit la convingerea că demonul nu există.
Traducere: Liviu Ursu