Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Foto: Slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Alexandru Sterca-Șuluțiu

 
Foto: Slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Alexandru Sterca-Șuluțiu
  • 09 Oct 2017
  • 3117

La inițiativa AGRU Blaj, duminică, 8 octombrie, la Capela Arhiereilor, s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Alexandru Sterca Șuluțiu, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit recent o sută cincizeci de ani.

La săvârșirea oficiului religios, părintelui paroh Cristian Rus i s-au alăturat părintele Nicolae Anușcă și diaconul Ion Buzași, de față fiind și câteva zeci de credincioși care au ținut să fie prezenți pentru a se ruga împreună cu păstorii lor pentru odihna veșnică a ierarhului blăjean, acolo unde de fapt sunt osemintele lui.

Despre viața și bogata activitate a arhiereului a vorbit istroricul literar Ion Buzași.

Alexandru Sterca Șuluțiu s-a născut pe 15 februarie 1794 într-o familie nobiliară română din Transilvania, din zona Cărpinișului. A studiat la Abrud, Alba Iulia și Blaj, unde s-a pregătit pentru preoție la Seminarul Diecezan. A fost hirotonit preot în anul 1814, an în care s-a și căsătorit cu Ana Aron de Bistra, descendentă din familia Episcopului Petru Pavel Aron. După doar patru ani soția îi moare.

Redăm în cele ce urmează câteva momente importante din cariera ecleziastică a lui Alexandru Sterca Șuluțiu. În anul 1836 este numit protopop al Șimleului. Patru ani mai târziu, în Sinodul electoral din 30 septembrie 1850 a fost ales pe primul loc candidat pentru Scaunul vlădicesc de la Blaj. Pe 18  noiembrie 1850 a fost numit episcop, iar pe 22 iulie 1851 a fost consacrat în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea.

Pe 6 decembrie  1853, Papa Pius al IX-lea a scos Episcopia de Făgăraș de sub de sub jurisdicția mitropolitană a arhiepiscopului de Strigoniu și a înălțat-o la demnitatea de arhiepiscopie și mitropolie. Prin acest act, Episcopul Alexandru Sterca Șuluțiu a devenit arhiepiscop și mitropolit. Primul mitropolit al Bisericii noastre. În noua demnitate a fost instalat pe 28 octombrie 1855, printr-o solemnitate impresionanttă desfășurată la Blaj, în prezența Cardinalului Michele Viale-Prela, Nunțiul Apostolic de la Viena.

A trecut la cele veșnice la vârsta de 73 de ani, în 7 septembrie 1867. A fost înmormântat la Blaj, în cimitirul cunoscut sub numele de „al Grecilor” iar în anul 2007 a fost mutat la Capela Arhiereilor din Blaj alături de alți 9 episcopi și mitropoliți, fiind pictat și în Biserică.

 

Ion Moldovan

 

 



Sursa:bru.ro