Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Adevăruri... și Adevăr

 
Adevăruri... și Adevăr
  • 04 Sep 2017
  • 6845

Semnalăm o luare de poziție din presă în favoarea Bisericii noastre din partea fostului ambasador Tudor Dunca, membru al AGRU și președinte al Filialei AGRU - București, despre meritele Bisericii noastre în cultura și istoria patriei.

Textul dlui Dunca a fost scris ca drept la replică la un articol publicat în „Adevărul” de Constanța, în data de 5 august a.c. În acest articol se făceau, printre altele, acuzații mincinoase la adresa Bisericii Române Unite, cum că ar fi pactizat cu ocupantul maghiar între 1940 și 1944.

Întrucât dreptul la replică al domnului Tudor Dunca nu a fost publicat integral în pagina online a ziarului „Adevărul”, redăm mai jos, la cererea autorului, textul său complet.

_______________________________________________

 

Către „Adevărul” pagina de Constanța

 

În virtutea dreptului la replică, vă rog să binevoiți a publica acest text.

 

Doamnei Mariana Iancu - jurnalist

 

Constat cu tristețe că în articolul dumneavoastră din ediția online a ziarului „Adevărul” (http://adevarul.ro/locale/constanta/biserica-catacombe-istoria-dramatica-greco-catolicismului-romanesc-religia-interzisa-comunisti-1_59844ccc5ab6550cb8bc7cdc/index.html), din data de 5 august 2017, după ce se prezintă date despre meritele Bisericii Greco-Catolice, se oferă în interviurile preluate informații neadevărate, tendențioase și acuze nefondate pe seama Bisericii Române Unite, Greco-Catolice.

 Distorsionând adevărul se aruncă încă o dată oprobriul peste o comunitate care s-a dăruit și se dăruiește slujirii neamului românesc din care face parte. Meritele istorice ale Bisericii Greco-Catolice sunt indiscutabile în favoarea unirii Ardealului cu patria mamă și în favoarea culturii române. O mare parte din corifeii Unirii Ardealului cu țara - cum ar fi Iuliu Maniu, George Pop de Băsești, părintele Vasile Lucaciu, Zenovie Pâclișanu, Alexandru Vaida-Voievod, Ionel Pop - au fost credincioși ai acestei Biserici.

Publicați afirmațiile președintelui executiv al IICCMR, Prof. Univ. Radu Preda, care spune că Biserica Română Unită, Greco-Catolică ar fi pactizat cu ocupantul maghiar între 1940-1944. Este o acuzație foarte gravă tocmai pentru că este fondată pe neadevăr:

- la Ip, Sălaj, toți cei masacrați de hortyști în noaptea de 13/14 septembrie 1940, 157 morți, au fost greco-catolici. Gavril Butcovan, rămas în viață, a povestit în 2008 pentru „Gardianul” măcelul care s-a întâmplat, a fost curator al bisericii greco-catolice din Șimleu;

- la Moisei în 14 octombrie 1944  au fost masacrați de hortyști  29 de români dintre care majoritatea au fost greco-catolici (în anul 1932 erau în comună 5014 suflete, din care 4 ortodocși și 3774 greco-catolici, plus restul);

- la Huedin în 10 septembrie 1940 au fost uciși de trupele hortyste protopopul Aurel Munteanu, ortodox, alături de poliţistul Gheorghe Nicula, greco-catolic;

 - Episcopul greco-catolic Ioan Suciu, auxiliar la Oradea, în 1944 trebuia ridicat de trupele maghiare în retragere pentru a fi executat și a scăpat datorită inspirației de a se fi prezentat în odăjdii în fața celor care veniseră să-l aresteze.

Mitropolitul ortodox Bartolemeu Anania, student la medicină în 1946 la Cluj, l-a elogiat atunci public pe episcopul greco-catolic Iuliu Hossu pentru meritele sale din vremea ocupației maghiare: „Preasfințite, i-am spus, studențimea română a venit să șteargă scuipatul unguresc de pe obrazul Preasfinției Voastre” (Valeriu Anania, Memorii, Polirom, 2008, pagina 115). Același Iuliu Hossu care își îndemna credincioșii, între 1940 și 1944, să participe și la slujbele de la catedrala ortodoxă din Cluj pentru a nu fi confiscată de unguri.

În articolul dumneavoastră apar și afirmațiile istoricului Adrian Petcu care justifică actul desființării Bisericii Greco-Catolice din 1948 drept revanșă pentru unirea de la 1700 și violențele secolului XVIII. Un abuz de tip stalinist din plin secol XX nu poate fi înregistrat de niciun istoric critic drept un act liber și nu poate fi asimilat anacronic cu brutalitatea militară a Monarhiei habsburgice care i-a urmărit deopotrivă în secolul XVIII pe ortodocși și pe uniții cu Roma.

A discerne și a promova adevărul istoric spre binele românilor și al întregii țări este un deziderat greu de realizat chiar și după 1989. Marii oameni ai Ardealului - ortodocși și greco-catolici deopotrivă - ne-au făurit patria și ne-au transmis demnitatea jertfei pe care o cere adevărul. Episcopul Inocențiu Micu-Klein, Petru Maior, Gheorghe Șincai, Timotei Cipariu, Iuliu Maniu, Vaida-Voievod, Vasile Lucaciu, Iuliu Hossu, Pop de Băsești, Valer Pop, Ion Bianu, Ion Agârbiceanu, George Coșbuc, Ovid Densușianu, Iuliu Hațieganu sunt doar câțiva din acei numeroși români greco-catolici - la fel de buni și de onești ca frații lor ortodocși - cărora România merită să le facă elogii.

Numai în spirit de respect pentru adevăr și pentru o cultură serioasă se va putea celebra cum se cuvine Centenarul Marii Uniri și jertfa românilor - indiferent de confesiune -  pe altarul Evangheliei și al țării.

 

 

Tudor Dunca,

 

Membru al Asociației generale a Românilor Uniți (Greco-Catolici)

 

Președinte AGRU București

 

Fost ambasador