Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cardinalul Parolin în Federația Rusă

 
Cardinalul Parolin în Federația Rusă
  • 22 Aug 2017
  • 2863

Între 21-24 august a.c., se desfășoară vizita cardinalului secretar de Stat, Pietro Parolin, în Federația Rusă, la invitația autorităților țării. Scopul vizitei este de se întâlni cu cele mai înalte autorități civile și cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse, fiind totodată o ocazie pentru a exprima apropierea papei Francisc față de comunitatea catolică locală.

Cu puțin înaintea călătoriei, cardinalul Parolin a acordat un interviu agenției de presă ruse TASS, în care s-a abordat programul vizitei, incluzând celebrarea, la 21 august, a Sfintei Liturghii în catedrala Neprihănita Zămislire din Moscova și colocviul cu mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhatului de Moscova; sesiunea de lucru cu Ministrul Afacerilor Externe, Sergey Lavrov marți, 22 august și vizita la patriarhul Kiril de Moscova, iar miercuri, 23 august, întâlnirea cu președintele Vladimir Putin, la Soci.    

"Sfântul Scaun desfășoară, în același timp, un rol spiritual și diplomatic, de aceea și diplomația sa are un caracter aparte. Aceasta nu se bazează pe alte forțe decât pe solicitudinea și grija față de orice persoană omenească și față de orice popor, având ca modalitate dialogul", a spus cardinalul Parolin în interviu, explicând că în această optică va aborda chestiunile bilaterale și situațiile de criză care lovesc diferite regiuni ale lumii, mai apropiate sau mai îndepărtate.

Referindu-se la întâlnirile cu ierarhia ortodoxă din Rusia, cardinalul secretar de Stat a evidențiat că acestea exprimă deschiderea care s-a instaurat în ultimii ani, culminând cu întâlnirea da la Havana, din 2016, dintre papa Francisc și patriarhul Kiril. "În măsura în care pășim împreună și dialogăm ca frații, deja trăim momente de comuniune între noi. Este un parcurs care necesită căutarea adevărului, iubire, răbdare, tenacitate și efort", a spus de asemenea cardinalul Pietro Parolin.

Referindu-se la istorica întâlnire, de la Havana, dintre papa Francisc și patriarhul Kiril, cardinalul secretar de Stat a spus: "A fost un prim pas, mult așteptat. Întâlnirea a fost utilă nu doar pentru a stimula contacte mai frecvente dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, dar și pentru a reda ochi noi în măsură să privească nu doar din prisma neînțelegerilor din trecut, ale căror consecințe continuă să existe și în prezent, ci din perspectiva comuniunii dorite și căutate, cerută cu urgență de Evanghelia comună pe care o urmăm."

Interviul solicitat de agenția rusă de știri TASS a amintit și pelerinajul la Moscova și Sankt Petersburg cu relicvele sfântului Nicolae, care se păstrează în orașul italian Bari, abordând totodată chestiunea pericolului pierderii valorilor creștine în prezent, cu care se confruntă ambele Biserici. "În fața acestor provocări, misiunea rămâne întotdeauna cea indicată de sfântul Petru în prima sa Scrisoare, după cum la fel rămâne și stilul abordării acestor probleme", a spus cardinalul Parolin, citând un fragment din capitolul 3 al Scrisorii întâi a sfântului apostol Petru: "Sfințiți-l pe Domnul Cristos în inimile voastre, gata oricând să dați răspuns oricui vă cere cont de speranța voastră, dar cu blândețe și bună-cuviință, având o conștiință curată" (1 Pt 3, 15-16).

"Când Bisericile insistă asupra mesajului evanghelic și asupra valorilor care derivă din acesta, nu o fac pentru a-l chinui pe omul contemporan sau pentru a-i impune poveri din exterior, ci pentru a-i arăta calea mântuirii și a plinătății vieții. Și este urgent ca, în această misiune care nu este niciodată terminată, să se stabilească o cooperare mai eficientă dintre diferitele confesiuni", a spus cardinalul secretar de Stat, subliniind totodată necesitatea confruntării cu percepția celuilalt pentru a ajunge la o viziune mai completă a realității și mai puțin influențată de categoriile care ar putea deveni, încetul cu încetul, o deprindere.

O altă întrebare a ziaristului de la agenția rusă de știri TASS s-a referit la "terorismul islamist care nu face deosebire între națiuni și religii", cardinalul Parolin fiind întrebat "cum poate fi combătut acest fenomen pe termen lung și cum evaluează Sfântul Scaun eforturile Rusiei pentru a combate terorismul"? Iată răspunsul cardinalului secretar de Stat:

"Chestiunea mi se pare cel puțin dublă. În ceea ce privește măsurile decise de guverne, deseori acestea depind de situații concrete, în fața cărora se adoptă anumite decizii pe baza evaluărilor responsabililor politici. Și pentru Biserică este cât se poate de clar că pericolul terorismului trebuie înfruntat, însă trebuie evaluate cu foarte mare atenție eventualele modalități de intervenție, astfel încât să se evite ca acțiuni în forță să declanșeze, la rândul lor, noi spirale de violență sau să pună pe plan secundar drepturi umane inalienabile, printre care și dreptul la libertate religioasă. În al doilea rând, modul Bisericii de a acționa este întotdeauna pe termen lung, fiind alcătuit din educație și formațiune la nivelul cunoștințelor, mai ales pentru noile generații și de dialog intercultural și religios. În ultimele decenii, Sfântul Scaun nu a precupețit nici un efort pentru inițierea, consolidarea și, uneori, reînnodarea relațiilor de dialog la nivel cultural și religios, dar mai ales la nivel social și umanitar. De asemenea, rămân ferm convins că o coerentă viață și vestire a Evangheliei sunt deja în mod intrinsec în măsură să aducă o contribuție importantă fiecărei societăți și culturi, ajutându-le să-și valorifice propria identitate și, în același timp, să se îmbogățească, printr-un dialog constructiv, cu expresii mai autentice prezente în alte culturi și religii."

RV/AM



Sursa:ro.radiovaticana.va