Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cât de dăunătoare pot fi loviturile date copiilor

 
Cât de dăunătoare pot fi loviturile date copiilor
  • 21 Iul 2017
  • 3252

În general, adulții sunt în afara controlului atunci când își lovesc copiii. Bătându-i, pot pune capăt comportamentului negativ la momentul respectiv, dar pe termen lung vor afecta relația cu fiii lor.

          Un articol recent publicat în „Journal of Family Psychology”, arată cât de dăunătoare pot fi „loviturile” pentru sănătatea psihologică a copiilor. Documentul a sintetizat un studiu de 50 de ani, care a implicat mai mult de 160.000 de copii.

          Rezultatele au arătat în mod clar că bătaia duce la rezultate negative pentru copii în decursul timpului. Potrivit autorilor, bătaia poate obține efectul opus celui dorit de către părinți. În opinia lor, prin această practică, copilul:

  • va deveni mai agresiv;
  • va dezvolta un comportament antisocial;
  • va avea dificultăți în a se exprima;
  • se va confrunta cu riscuri mari în dezvoltarea boliilor mintale;
  • va avea o stimă de sine scăzută;
  • va dezvolta o relație negativă cu părinții.

          Părinții spun adesea că bătaia este singura modalitate de a-i învăța pe copii diferența dintre ceea ce este bine și ceea ce este greșit, dar rezultatele arată în mod clar contrariul: educația prin violență este intim asociată cu o dezvoltare deformată a moralului și cu o creștere a interiorizării.

          Cercetătorii au mai descoperit că educația prin violență este asociată unei dezvoltări mai scăzute a capacității cognitive. Cercetările recente demonstrează faptul că fiii care au fost bătuți în mod regulat au mai puțină materie cenușie în cortexul prefrontal (zona asociată cu dezvoltarea cognitivă) și prezintă probleme de sănătate mintală. De asemenea, adulții care au fost bătuți de mici au tendința de a repeta același comportament cu fiii lor.

          Cei care încă mai cred că bătaia reprezintă cea mai bună modalitate de a disciplina copiii, ar trebui să înțeleagă că acest lucru ar putea face ca în viitor fiii lor să devină agresori.

          De multe ori ne întoarcem acasă frustrați, obosiți sau iritați, nu mai avem răbdare cu copiii noștri și acționăm prin violență pentru a pune capăt problemei. Această atitudine nu face altceva decât să genereze și mai multă violență. Efectele negative ale educației prin violență continuă și în viața adultă, afectând capacitatea persoanei de a face față provocărilor vieții în mod eficient.

          Unii părinți mențin încă această cale, în viziunea lor unică, de a-și educa fiii. Ei ar trebui să înțeleagă diferența dintre disciplină și pedeapsă: pedeapsa nu-l învață nimic pe copil, decât frica. O conversație în care i se explică copilului ce a făcut greșit și de ce a fost greșit, este mai eficientă decât agresiunea fizică, având în vedere efectele negative pe care această practică le are asupra copiilor.

 

Traducere: Liviu Ursu



Sursa:it.aleteia.org

Știri din aceeași categorie