Cardinalul Lubomyr Husar a fost supranumit „Părintele spiritual al poporului ucrainean”, un om de înaltă spiritualitate, monah studit care şi-a închinat viaţa lui Dumnezeu. Eminenţa Sa, cu multă răbdare şi blândeţe, ştia să facă punţi de legătură între sufletele oamenilor, între confesiuni şi chiar între naţiuni”: scrie episcopul Florentin Crihălmeanu, al eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, într-o corespondență transmisă redacției de Departamentul Mass-media al eparhiei, după ce a participat luni, 5 iunie 2017, la funeraliile cardinalului Lubomyr Husar, arhiepiscop major emerit al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene. Sfânta Liturghie și ceremonia funeraliilor au avut loc luni la Kiev.
Cardinalul Husar a murit în 31 mai 2017 la vârsta de 84 de ani. La ceremonia religioasă a fost citit și mesajul de condoleanțe transmis de papa Francisc actualului arhiepiscop major ucrainean, Preafericirea Sa Sviatoslav Shevchuk, în care pontiful și-a arătat prețuirea față de regretatul cardinal. ”Dedicându-se cu grijă pentru renașterea Bisericii greco-catolice ucrainene”, se afirmă în mesajul papei, prelatul a lăsat o adâncă impresie prin ”fidelitatea sa tenace față de Hristos, în pofida privațiunilor și persecuțiilor împotriva Bisericii, prin activitatea sa apostolică rodnică pentru a favoriza organizarea credincioşilor greco-catolici descendenţi din familiile transferate forţat din Ucraina occidentală, precum şi prin eforul său de a găsi căi mereu noi de dialog şi colaborare cu Bisericile ortodoxe”.
Un cuvânt de omagiu a fost adus eminentului lider spiritual al Bisericii Greco-Catolice din ţara vecină şi din partea arhiepiscopului major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, PF Lucian Mureşan, reprezentat, cu prilejul funeraliilor de episcopul eparhial de Cluj-Gherla, mons. Florentin Crihălmeanu. La rândul său, arhiepiscopul Shevchuk, scrie în corespondența sa episcopul de Cluj-Gherla, a adresat public ”o mulţumire specială Bisericii noastre, respectiv cardinalului Lucian Mureşan, care a transmis mesajul său de condoleanţe şi comuniunea în rugăciune. Apoi”, continuă episcopul Florentin, ”m-a rugat să transmit Preafericirii Sale, oficial, în faţa adunării publice, salutările şi recunoştinţa pentru acest mesaj şi pentru reprezentantul trimis la momentul funeraliilor”.
Regretatul cardinal ucrainean, afirmă mai departe episcopul Florentin, ”a fost un om iubit de mulţi pentru că a iubit mult. Probabil, de acum încolo, de acolo de unde este, va putea iubi şi mijloci şi mai mult pentru Biserica Ucraineană şi nu numai. Pentru mine, personal”, adaugă la finalul corespondenței sale episcopul de Cluj-Gherla, ”a fost o datorie de suflet participarea la acest moment de despărţire. Îmi amintesc cu bucurie întâlnirile pe care le-am avut, predicile pe care le-am audiat din partea Eminenţei Sale şi cuvintele înălţătoare şi ziditoare sufleteşte. L-am întâlnit cu diferite ocazii, la întâlnirile anuale ale Episcopilor Orientali, în diferite ţări, (chiar şi în Ţara Sfântă), dar şi cu ocazia comemorării Episcopului Martir Teodor Romza de la Mukachevo, cu ocazia Zilei Euharistice şi a Procesiunii Euharistice, tot de la Mukachevo, de asemenea, la Lviv cu diferite ocazii şi la vizita Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea tot la Lviv. Cel mai mult m-a impresionat însă prezenţa Eminenţei Sale, Cardinalul Husar la Întronizarea subsemnatului, la Catedrala din Cluj, în 6 august 2002. A fost prezenţa cea mai marcantă a acelui eveniment deosebit din viaţa Bisericii noastre şi a subsemnatului”, încheie episcopul Florentin Chrihălmeanu.