Evenimentul înființării Episcopiei de Făgăraș a fost aniversat astăzi, 23 aprilie, prin Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie celebrată de către Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, în Biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului” din Făgăraș. Alături de Preasfinția Sa au concelebrat preoți din protopopiatele Făgăraș și Brașov. Răspunsurile la Sfânta Liturghie, la care a participat un număr mare de credincioși, au fost oferite de corul „Catolica” din Brașov. Semnalăm prezența la eveniment a primarului municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu, și a deputatei Mara Mareș.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre Înviere, pe care a definit-o ca fiind esența noastră, care ne aduce aminte că suntem cu adevărat fiii și fiicele Domnului, și prin care moartea devine o trecere și nu un final. Referindu-se apoi la Evanghelia duminicii, Ierarhul a explicat sensul atingerii rănilor lui Isus de către Toma, prin care acesta este împins spre înțelegerea spirituală a lucrurilor. A îndemnat apoi la meditarea darurilor pe care Isus prin suflu le dăruiește ucenicilor: „luați Spirit Sfânt” și „Pace vouă”, suflu pe care fiecare dintre noi l-a primit de la Cristos în momentul Botezului.
„Aducerea aminte de momentul înființării Episcopiei de Făgăraș”, a continuat Preasfinția Sa, „ne aduce aminte de iubirea lui Dumnezeu și de momentele prin care Biserica noastră a trecut, dând mărturie de pacea și de bucuria lui Cristos și totodată atingând rănile acestuia - care sunt semnele iubirii lui Dumnezeu - în timpul perioadei comuniste”.
După Rugăciunea amvonului, Preasfinția Sa Claudiu a dat citire decretului Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, prin care i s-a conferit Pr. Prot. al Făgărașului și Vicar foraneu, Tit Liviu Negrea, Ordinul Preasfânta Treime, ca semn al prețuirii pentru râvna și dărnicia arătată față de Biserică și mărturisirea credinței creștine prin cuvânt și fapte bune.
La final, Pr. Prot. Liviu Negrea a mulțumit Preasfinției Sale Claudiu pentru prezența în mijlocul comunității și pentru îndrumarea spirituală a celor prezenți, iar apoi momentele Unirii Bisericii noastre cu Roma și ale înființării Episcopiei de Făgăraș au fost evocate în cadrul a două conferințe: „Dr. Elena Băjenaru, director al Muzeului Țării Făgărașului Valer Literat „Aspecte privind unirea cu Biserica Romei la Făgăraș” și Prof. Ioan Streza „Renașterea națiunii române din Transilvania în sec. al XVIII-lea”.
Biroul Arhieparhial de Presă